zondag 31 januari 2016

Witlof uit de airfryer, wraps, vis onder de grill en een knoflook-kippenboutje uit de slowcooker.

We zijn de week op zondag begonnen met witlof uit de airfryer. Twee flinke struikjes gekookt, daarna in een smakelijke Peelham en plakken jonge Goudse kaas gerold en 15 minuten gebakken op 180°C in een voorverwarmde airfryer. Heerlijk met een gewoon gekookt aardappeltje en voor partner een stukje bieflap in lekkere jus.


Op maandag aten we salade van eikenbladsla en rauwe witlof met in stukjes gesneden grote groene olijven en een dressing van de olie van de olijven met wat citroenazijn en veel zwarte peper. Plakjes van het laatste stukje Noorse kaas deze keer in bladerdeeg 5 minuten op 200°C gebakken op de grillplaat in de airfryer. Een paar aardappeltjes (rest) gebakken in een restje jus en een glutenvrij broodje uit de diepvries gehaald van lang geleden. Geen grootse maaltijd, maar dat kan en hoeft dan ook niet iedere dag.

Voor de afwisseling wraps met gehakt, paprika en paddestoelen. Eerst een ui en 2 tenen knoflook gebakken in scheutje olijfolie, toen 300g biologisch rundergehakt erbij (pakje moest leeg), daarna een rode paprika en 150g gemengde paddestoelen. De chilisaus heb ik gemaakt van 3 lepels passata met ½ theelepel chilipoeder. Wel waren de ketjap en ketchup in huis. Voor ieder 1 wrap 10 seconden in de magnetron op 800 watt en snel opgeschept. Voor een 2e wrap (niet voor mij) zelfde procedure. Met een rest sla van de dag ervoor. Weer een leuk maal met veel groente.
Natuurlijk nog wat gehaktmengsel over voor de vriezer.


De volgende dag vis. Gegrilde rode poon met grapefruit. Geen sinaasappels in huis, wel grapefruits. Verder volgens recept gewerkt, maar die 7 minuten bleken niet genoeg. Uiteindelijk was na nog eens draaien en nog eens 5 minuten de saus in de schaal waarmee ze waren bestreken zwart, maar de ponen nog niet goudbruin. Wel gaar, maar geen lekker krokant velletje. Volgende keer dichterbij de grill misschien. De combinatie van grapefruit bij de vis met een paksoisalade met grapefruit en honing was heerlijk. Voor samen een halve struik paksoi, 1 grapefruit, geen rettich, de rest allemaal door de helft en geen sesamzaadjes. Wat babyaardappeltjes uit de magnetron en een deel van de saus voor de salade apart gehouden als jus. Heerlijk. En na het eten van de visresten met verse selderij een bouillon getrokken voor later. Ingevroren.


Donderdag werd macaroni met bloemkool en kaas. Een halve bloemkool in kleine roosjes, ongeveer 400g, en 200g macaroni samen gekookt, ongeveer 8 minuten. 140g gemalen Cheddar en 20g oude gemalen kaas in vuurvaste schaal boven de pan met macaroni en bloemkool met 100g crème fraîche geroerd tot een mooie zachte saus. Dat lukte precies in de tijd die de macaroni en bloemkool nodig hadden om te koken. Perfect recept dus. Zwarte peper en verse platte peterselie door de saus, na afgieten alles bij elkaar in de pan en smullen maar. Tenminste, dat geldt voor mij. De ander aan tafel heeft het niet zo op macaronischotels :-). Wel erg weinig kleur, maar gelukkig nog wel wat groen. En niet in de oven gedaan dus geen extra bruin korstje.



Buiten de deur eten in eigen dorp. Vaak is dat dan bij Restaurant Gewoon. Lekker en gezellig met altijd een mooie wijn aangedragen door eigenaar Joop. Ook deze keer weer een heerlijke wijn. En goede wijn past bij vrijwel elk gerecht. Prima gegeten en gedronken dus.

En de laatste dag van deze blogweek een flinke kippenbout met heel veel knoflook in één van de kleine pannen van de dubbele slowcooker. Omdat het ging om één bout van bijna 400g heb ik 15 tenen knoflook onderin gelegd, wel gepeld omdat ik er later nog wel wat mee moet kunnen. Verder ¼ citroen, veel verse salie, tijm en rozemarijn. De met zwarte peper bestrooide bout even aangebraden in boter vanwege de kleur maar ook voor de lekkere smaak van de boter in de pot. Heerlijk na 6 uur op laag. Met een inspirerend recept voor een stamppot, maar die heb ik volledig aangepast. In de koelkast stond nog 290g in de magnetron gekookte bio aardappeltjes. Een grote ui en een paar sjalotjes gefruit met cayennepeper. Deze met een scheutje van de saus van de paksoi van woensdag gestampt met de aardappelen. Daarna heel erg fijngesneden paksoi erdoor en alles goed opgewarmd. Erg lekkere combinatie van kip en stamp. Met een heerlijk glas rood.

En vandaag, zondag; opnieuw een stamppot maar deze keer met groene kool. Maar daarover later meer :-).


zondag 24 januari 2016

Veel airfryer deze week, maar ook zelf pizza gemaakt en parelhoen uit de slowcooker.

Op zondagmorgen kleine broodjes afgebakken in de airfryer en verder werd het inderdaad een combinatie van verschillende opgebakken hapjes uit de koelkast en terwijl genieten van Podium Witteman, waar jongste zoon even drumde. De stukjes Noorse kaas waren nu opnieuw gebakken in een pannetje met wat jus, nog lekkerder dan de dag ervoor.

Maandagmiddag gekregen, dus niet zelf gemaakt. Iets met bloem, suikerstroop en voedingskleurstof en gefrituurd. Zoet maar lekker. En bijzonder. Ik denk dat het Jalebi heet, en het kan ook deze zijn Jilebi. De maakster vertelde inderdaad wel over het deeg een paar dagen laten staan.


Op maandag eters. We aten bloemkool met kerriesaus. Geen crème fraîche, maar wel room in huis. Ik heb daarom kerrieroomsaus gemaakt en peterselie en geplopte mosterdzaadjes toegevoegd. Gebakken spekjes en stukjes gebakken chorizo apart geserveerd. Met rijst uit de rijstkoker. Vooraf Kwekkeboom-kaashapjes gebakken in de airfryer. Je wil overigens niet weten wat daar allemaal inzit in die kaashapjes maar ik had ze nu eenmaal ooit gekocht om een keer te proberen en dan moet het ook wel gebruikt worden. Hebben we dat ook weer gehad en ach, het is geen vergif, nee ze waren zelfs lekker. Als dessert of bij de koffie een blauwebessen-amandeltaartje 's middags gebakken in de airfryer. Deze keer met rietsuiker en 2 gewone eieren maar verder alles 100g. Goed gelukt en lekker.


Zelf een volledige pizza maken had ik nog nooit gedaan. In het verleden aten we wel eens broodpizza's, boterhammen belegd met kaas, salami, ham, tomaten of wat er in huis was en dan een tijdje in de oven. Maar nu een poging gewaagd om ook de pizzabodem zelf te maken. Er is natuurlijk, net als voor alles wat je zoekt via Google, heel veel informatie. Deze en deze zijn de twee sites die ik het leukst of informatiefst vond. Ik heb voor de bodem de helft van de aanbevolen hoeveelheden gebruikt voor maar 2 pizza's (bloem, water, instant gist, suiker, zout, olie).
Dat 'niet zoveel werk' ben ik het niet helemaal mee eens, maar, het had natuurlijk iets eenvoudiger gekund. Nu een hele paprika eerst geroosterd in de airfryer (schoongemaakt en door de helft, zowel de grillplaat als de paprikahelften ingesmeerd met een beetje olie, bolle kant naar boven, 10 minuten op 160° na voorwarmen). Daarna even in plastic zakje en dan velletje eraf en in reepjes gesneden, 2 gesneden tomaten, stukjes harde worst in heel dunne schijfjes, zwarte olijfjes gehalveerd, een rode ui in schijfjes gesneden, een teen knoflook per pizza uitgeperst, een bol mozzarella in plakjes gesneden. Eerst een beetje passata op de bodem, daarna bedekt met alle ingrediënten en bij één pizza 5 ansjovisjes uit de olie erop gedaan. Uiteindelijk nog bestrooid met een handvol geraspte oude kaas. En toen ongeveer 20 minuten in de oven op 250°C. De bodem van de ene was te dun en daardoor vastgebakken aan de ovenplaat. De randjes hadden iets hoger gemogen om uitloop te voorkomen. En rond waren ze nou ook niet bepaald, maar de smaak...., echt heerlijk! Aardig wat werk, maar wel echt heel veel lekkerder dan uit een bestel-pizzadoos.

Op woensdag weer een extra gast aan tafel. Ik heb een paar wafels gebakken volgens het al eerder gebruikte recept. Ontdekte eigenlijk nu pas goed dat deze hoeveelheden op de grote platen maar 6 wafels opleveren. Genoeg voor vandaag als dessert, maar volgende keer toch maar gelijk wat meer maken. Het is eigenlijk zo gebeurd.

Verder aten we als voorgerecht een bladerdeegpakketje met roomkaas met basilicum, geroosterde paprikareepjes en verse peterselie geïnspireerd op dit recept. Per persoon een plakje bladerdeeg gevuld, goed 'dichtgeplakt' en in de airfryer 10 minuten gebakken op 180°C. De airfryer eerst gebruikt om de paprika's (er lagen nog 2 puntpaprika's die op moesten) te roosteren en daarna te ontvellen.

Vervolgens bieflapjes 10 minuten gebakken in boter. Een grote ui en een prei gebakken in 'oude donkere jus' en apart opgediend. Met penne, dragonsaus die nog in de diepvries stond (gebruikt als 'kruidenboter op het vlees) en een salade van eikenbladsla met grote groene olijven in stukjes, feta en een lekkere vinaigrette van olie van de olijven, peper, snufje zeezout en een scheutje balsamico-azijn. Bij de wafels diepgevroren frambozen (uit eigen tuin) en slagroom geserveerd. De wijn kwam uit Spanje en paste er wonderwel bij. Stevig rood bij lichtrood vlees.


En de volgende dag weer gasten, nu voor een uitgebreide warme lunch. Vroeg opgestaan, nou ja voor mijn doen dan. Een parelhoen ingesmeerd met zout en peper en wat takjes tijm in de buikholte gestopt. Op de bodem van de grote slowcooker 4 dikke plakken katenspek. Van een Chinese kool de bladeren losgemaakt, afgespoeld en hiermee eerst de plakken spek bedekt, dan de parelhoen erop en daarna de hoen helemaal ingepakt met bladeren. Een glas water en 50 g boter in stukjes erbij en 6 uur op laag. 
De hoen wordt dan niet bruin, maar wel heel smakelijk en zacht, maar toch stevig. Bij de parelhoen de koolbladeren en de stukjes katenspek apart op een schaaltje gegeven. Verder stukken Turks brood en een salade van blaadjes Romaine, minitomaatjes en het laatste restje van de dragonsaus als dressing. De boterige bouillon heb ik bewaard voor een soepje.

Als voorgerecht avocado met gerookte zalm. Ik heb 2 pakjes van 100g gerookte zalm gebruikt. Geserveerd op bordjes met mooie kleine blaadjes van de Chinese kool. Een heerlijk receptje. Met een goed glas Chablis.

Voor het dessert had ik weer een cakeje gebakken in de airfryer. Met 100g bloem, 70g rietsuiker, 70g amandelen en 30g walnoten gemalen in de keukenmachine, 100g gesmolten boter, 2 eieren en 90g cranberries en 4 grote dadels in stukjes. Beslag gemaakt in de mixer, notenmengsel erdoorheen geschept, helft in de springvorm, cranberry's en dadels erop en andere helft eroverheen. 25 minuten op 165° en daarna nog 5 minuten op 150° voor de zekerheid. Helemaal perfect.
Lekker met een kloddertje crème fraîche en bevroren bramen uit eigen tuin, die als kleine ijsbommetjes smelten in je mond.

Koffie met (gekregen) bonbons en koekjes als afsluiting.

En met verschillende resten heb ik op vrijdag een heerlijke soep gemaakt in de soepmaker. Ik at alleen, lekker met een paar stukken Turks brood.
Voor de grap ga ik eens even opsommen wat ik in de pot heb gedaan.
Het vocht uit een kartonnetje van een bol mozzarella, het vocht uit de crockpot van de parelhoen, bouillon getrokken van de botjes van de parelhoen. Een restje bloemkool van maandag, een restje sla van woensdag, 2 bladen Chinese kool en een stukje katenspek uit de crockpot, 5 mini gekookte bioaardappeltjes, een paar rauwe kleinste blaadjes van de Chinese kool en een paar rauwe kleinste blaadjes van de Romainesla. Een beetje dun, maar onvoorstelbaar romig en tegelijk pittig. Wat een heerlijke machine is het toch.

Op de laatste blogweekdag een ovenschoteltje met de overgebleven penne van woensdag. Een ui en een flinke prei gebakken en 3 tenen knoflook en een in stukjes gesneden harde worst erdoor gedaan voor een paar minuten. Daarna de penne erin en goed verwarmd. In een schaal die paste in de airfryer, bestrooid met flink wat gemalen kaas 15 minuten op 180°C. Om rondvliegen van de kaas te voorkomen afgedekt met het in airfryerkringen beroemde spatreksel :-).

De recensie van het boek waar het recept van vorige week, Kipnuggets met mango-avocadosalsa, in staat beschreven, is gepubliceerd op Hebban. Hebban Culinair stopt met mijn maandelijkse columns over een oud(er) kookboek. Misschien ga ik zo nu en dan iets over een kookboek schrijven op dit blog.

En vandaag, zondag, witlof met ??? Wordt vast ook weer lekker.








zondag 17 januari 2016

Kokossoep, slowcookerdag, experimenteel brood, kaas in de airfryer, informatie over gezond eten, tja.

Beetje erg moe en wat verkouden uit Lille terug gekomen, dus op maandag niet gekookt maar brood gegeten. De volgende dag een recept uit een te recenseren boek namelijk Kipnuggets met mango-avocadosalsa. Het recept wordt zichtbaar als de recensie is gepubliceerd. Ik laat het hier weten, maar wel alvast hoe het er uitzag op het bord.


Vervolgens aten we zuurkool met rookworst. Ik kook de aardappelen en zuurkool altijd tegelijk, maar doe de rookworst apart. Vind het jammer als die barst en de sappen met het afgieten door de gootsteen verdwijnen. Eenvoudig, maar zo lekker. Met een gemengde saus van donkere scholjus die er nog stond en boter.

Met de resten van de kipnugget-maaltijd heb ik de volgende dag een soep gemaakt in de soepmaker. Met 4 tomaten en een flinke ui in stukjes, 20 g verse gember gesneden, een half theelepeltje chilipoeder, 10 takjes verse selderij, een snufje zout, 250 cc kokosmelk en 350 cc water. Op de pureerstand. Na afloop een paar overgebleven nuggets in stukjes gesneden en meegewarmd voor het opdienen. Iets minder chilipoeder en misschien ook wel iets minder gember had gemogen, maar toch erg pittig lekker.


Daarna een salade van Romaine met een dikke saus van hamblokjes, zwarte olijven met wat olie, verse kaas met bieslook en flink wat crème fraïche (alles biologisch). De saus een paar uur tevoren klaargezet om de smaken lekker te laten combineren. Een goed idee. Op de slabladeren geschept.

Alweer vrijdag, deze dag alles uit de slowcooker.
Schouderkarbonade met gekaramelliseerde uien in de ene kleine pot, aardappelpuree in de andere kleine pot en stoofpeertjes in de grote pot.
Het vlees even gebakken in wat boter. De 4 uien apart gedaan op deze snelle manier, maar daarna wel afgemaakt volgens recept. In plaats van cider 200 cc witte wijn en een scheutje citroensap in de pan en 2 geplette tenen knoflook. Dit heel even laten koken, eerst het vlees, daarna de uien in de cooker; 8 uur op laag. Volledig heerlijk geurend gaar. De puree zoals beschreven maar de helft van de hoeveelheden aangehouden en vochtig genoeg dus geen scheutje melk of room erdoor gedaan; 7 uur op laag. De peertjes klaargemaakt volgens recept. Apart in een pan op het gas de wijn (ik had al heel lang een fles rode halfzoete wijn staan waarvan ik dacht wat doe ik ermee) met ingrediënten verwarmd. Peren in de grote cooker, wijn eroverheen, 1 uur hoog, daarna nog 8 uur op laag. Wat een heerlijk recept. Het vocht niet ingekookt, i.v.m. de uienjus niet nodig, maar afgekoeld heerlijk om te drinken.

Veel werk in de ochtend, maar later op de dag niets meer aan hoeven doen tot etenstijd. Mooi diner.

Intussen nog een brood gebakken in de broodbakmachine. Met 250 g bloem en 100 kastanjemeel, 210 cc volle melk 5 g boter, suiker en zout en 4 g droge gist. Tijdens de eerste kneding een paar druppels water erbij gedaan, want leek erg droog te blijven.
En dat bleek uiteindelijk ook zo te zijn, bijzonder model voor een broodje uit de machine nietwaar? En het resultaat, smakelijk, maar wel iets te droog en te compact tegelijk. 

Op zaterdag aten we geroosterde spruitjes met kastanjes uit de oven. Een pond spruiten met een ons kastanjes en flink wat verse tijm. Er bij heb ik plakken Noorse kaas gebakken. Na wat heen en weer babbelen op de site van een airfryer Facebookgroep, heb ik gekozen voor het verpakken van de plakken kaas in hartigetaartdeeg (geen bladerdeeg in de voorraad). Vervolgens heel kort gebakken op de grillplaat van de airfryer. Met wat biobaby-aardappeltjes uit de magnetron en heerlijke jus van het uienvlees van de dag ervoor een mooie afsluiting van deze blogweek. De kaas was heerlijk na 4 minuten maar wel erg zwaar. De plakjes hadden wat dunner gekund. De combinatie van de smaak van de zoetige bruine kaas in deeg met de spruitjes met kastanjes was voortreffelijk. Een heerlijk maal met een mooie Spaanse rode wijn er bij.


En dan lees je dit. Eet 2 x per dag. Dat laat ontbijten is hier vaak aan de orde. Lunchen soms wel soms niet, maar dineren, of gewoon avondeten, is toch eigenlijk altijd wel 18.30 à 19.00 uur en bovendien daarna nog wel een kop koffie met stukje chocola of koekje. Misschien toch maar eens consequent, nou ja, redelijk consequent, proberen. Geen voorschriften met betrekking wat je eet, maar wel wanneer je het eet.

Mijn bezigheden op Hebban afgelopen week.
Als je van wijn houdt; hier mijn recensie Omfietswijngids 2016 van Nicolaas Klei.
En ook mijn maandelijkse column over een oud(er) kookboek uit mijn kookboekenkast is weer gepubliceerd op Hebban Culinair.
Volgende week de recensie waarin het recept van de kipnuggets.

En vandaag, zondag? Een restje spruitjes met kastanjes, een restje zuurkoolprak, een klein stukje van de gebakken kaas, flink wat bio-aardappeltjes, nog 2 peertjes...., misschien een soort van tapas-achtige toestand met allemaal verschillende hapjes? Maar daarover later.


zondag 10 januari 2016

Ovenschotel, airfryerbaksels, boterwafels, soepmaker, Lille, maar geen slowcooker :-)

Zondag was een beetje een rare dag. Eerst als lunch een overheerlijke Kwekkeboom kroket in de airfryer gestopt en daarna werden het 's avonds bestelde en aan huis gebrachte pizza's.
Maandag een ovenschotel met gehakt en Chinese kool. Recept aardig gevolgd, alleen geen tomatenpuree maar een flinke scheut tomatenketchup. Net teveel voor het kleine airfryer schaaltje dus lekker gebakken in de oven.


Intussen wel van de andere helft van een pond gehakt 2 grote ballen gemaakt met een klein ei, een beschuit en flink wat peper. Omdat het gehakt niet langer kon wachten die maar gelijk even in de airfryer gebakken voor een volgende dag. Op 185°, goed voorverwarmd, op de grillpan, spatdeksel erop, wel wat rook, maar zo weinig, echt heel goed te doen in een huis zonder afzuigkap. Na 10 minuten even gekeken en nog 2 minuten erbij gedaan. De schoorsteen open zetten helpt ook altijd wel wat. Werkt een beetje als afzuigsysteem.

De volgende dag de hutspot die vorige zaterdag in de slowcooker was gemaakt in de pan opgebakken. Smaak prima, aanzicht, nou..... En partner vind het vlees helemaal in draadjes door de hutspot eigenlijk toch wel jammer. Volgende keer maar in de twee kleine cookers apart maken of het vlees gewoon bakken.

Een lekker receptje met witlof, parmaham, oude geitenkaas en ei, gebakken in de airfryer op 180° ongeveer 15 minuten. De geitenkaas als plakjes eromheen gedaan, eerst ham dan kaas, en dan erover nog een beetje door elkaar geklopte crème fraïche, ei, peper en geraspte kaas. De gehaktballen er bij opgewarmd met wat boter en 2 grote rode aardappelen uit de magnetron, 8 minuten op 700W. Extra wat salade van Chinese kool met een sinaasappel in plaats van mandarijnen, een appel, stukjes dadel en citroensap. Aardappelen in de magnetron gaan op een speciale prikker met een heel klein beetje water.


Omdat we een paar dagen naar Lille vertrokken wilde ik graag de oude resten groenten opmaken. Eerst dacht ik alleen aan soep, maar het werd ook Tjap Tjoy met rijst. Ik vond 2 aantrekkelijke mogelijkheden, een recept voor 2 personen bij de Kooktips en één met wat andere mogelijkheden bij Lekker Tafelen. Ik had bloemkool, winterwortel, Chinese kool en kastanjechampignons. Heb vrijwel volledig het eerste recept gevolgd.
Eerst de kippenpoot gekookt in de bouillon van 350 cc water, een bouillontablet, stelen van een flinke bos selderij, nog steeds in de kruidentuin, en een kleine ui in vieren. Bloemkool, wortel en Chinese kool allemaal 100 gram met selderijblad, gemberpoeder en citroensap 10 minuten gekookt in 200 cc bouillon, dan de stukjes kip, 60 gr even voorgebakken reepjes champignon en 40 gr alfalfa (er was geen taugé) erin gedaan met een flinke eetlepel hoisinsaus en goed heet laten worden. Met zilvervliesrijst uit de rijstkoker. Smakelijk gegeten. Een groene groente er bij zoals peultjes zou mooier geweest zijn.

Na afloop van de maaltijd ook nog een soep gemaakt in de soepmaker. Van 250 gr Chinese kool en 225 gr wortel met een restje van de bouillon, heel klein restje van de Tjap Tjoy en een lepel rijst aangevuld met water. Heerlijke stevige soep. In een klein klontje boter en een slok witte wijn gaar gestoofde kastanjechampignons erin gedaan nadat het klaar was. Na afkoelen de diepvries in.

Om mee te nemen heb ik, voor het eerst, dunne boterwafels gebakken. Wel wat gedoe. Het nieuwe ijzer bleef eerst niet goed zitten. Als alles dan loeiheet is kun je verder even helemaal niets meer dan afwachten. En hoeveel beslag er per keer op moet is natuurlijk ook uitproberen. Maar, met wisselend succes toch aardig wat voor elkaar gekregen. Ik gebruikte een oorspronkelijk Middeleeuws recept. Heb niet gekozen voor oprollen, dus met maar 100 g boter en ook met maar 50 g suiker, ben niet van heel erg zoet. En je kunt er altijd room, jam, gelei of ijs op of bij eten. Wel erg leuk om te doen. Blij met de wafelbakmachine.

En een indruk van een weekend Lille.





En vandaag, zondagavond, geen behoefte meer aan eten want warme lunch gekregen in Lille.








zondag 3 januari 2016

Gebakken schol, entrecote met ansjovis, wafels gebakken, broodje met beleg uit de airfryer en hutspot uit de slowcooker.

We aten inderdaad een gebakken schol. Voor basisinformatie vind ik de kooktips altijd heel handig. De vis in de schuur door partner gebakken op het camping-gasstel in een grote pan met boter en olie. Binnen de bloemkoolrozen in schijfjes gesneden en heerlijk gebakken in boter met amandelen. Wat biobaby-aardappeltjes erbij uit de magnetron. Goed glas witte wijn om een en ander te begeleiden. Wat heerlijk om weer eens zo'n gewoon gebakken scholletje te eten.


Maandagochtend nog 2 croissants gebakken in de airfryer. Laat in de middag naar het verjaarsfeest van goede vriendin op een tijd dat er ook eten is, dus was de keuken thuis gesloten.

Op dinsdag een maaltijd met kip. Zelden eten we filet, eigenlijk altijd de hele kip, maar deze keer kipfilet met shiitake. Na het voorbereidende werk afgebakken in de airfryer. Gekozen voor 30 minuten op 160°. Kip moet door en door gaar zijn nietwaar. We aten er de aanbevolen witlofsalade bij en een paar stukjes brood. Erg lekkere combinatie.


Omdat vlees en vis vaak heel goed samengaan een flinke biologisch entrecote gebakken in de jus van de schol en opgediend met een sausje van ansjovis en zwarte olijven. Met gebakken aardappeltjes en een beetje witlofsalade die over was en wat tomatensalade. Dat was echt een geweldige keuze. Heel erg lekker. En dat sausje van ansjovis en zwarte olijven met wijn, echt heerlijk. Ik heb dat al voor het bakken van de entrecote opgezet met een schijfje boter en lekker lang laten pruttelen. Het kost meer dan een paar minuten om het genoeg te laten inkoken was mijn ervaring. Ook de aardappelen die eerder al gekookt waren in de magnetron een flinke tijd laten bakken in een beetje boter.


Intussen een apparaat gekocht en woensdag binnen gekregen om wafels te bakken. Heel veel groter ding dan ik dacht. Deze gekocht. Zonder extra platen voorlopig.
Natuurlijk de volgende dag wafels gebakken, in plaats van oliebollen die ik ooit in een ver verleden wel eens zelf bakte, maar waar ik nooit meer zelf aan begonnen ben nadat mijn moeder overleed die dat jarenlang deed voor ons :-).


Vele verschillende recepten gevonden, maar deze leek me het eenvoudigst om mee te beginnen. Even nog zonder de kersen en ze hoefden bij dit experiment ook niet warm te blijven. Leuk om te proberen maar erg lastig als je keukenweegschaal het net begeeft, je geen batterijtjes in huis hebt en je met een weeglepel verder moet. Een kleine hoeveelheid gemaakt om uit te proberen. In het nieuwe jaar maar verder experimenteren. En misschien ook wel nog platen er bij kopen. Dit recept, met bolletjes zo groot als een pingpongbal, was duidelijk niet bedoeld voor de grote platen die bij het apparaat geleverd waren. Wel erg lekker gelukkig.

Leuk, ook deze dag een fles champagne ontvangen gewonnen bij FoodTube.


Op de laatste avond van het jaar 2015 een salade met makreel gemaakt. Zonder wasabi in de dressing en alles ietsje minder, 2 flinke tomaten, 1 avocado, 1 kropje sla; wel de hoeveelheid makreel (kant en klaar gekocht), shiitake en kappertjes. Gerechten voor 2 personen zijn eigenlijk altijd teveel hier. Wel een lekker stukje desembrood er bij. Koffie met gekregen oliebolletjes toe. Een vriendin kwam in de middag met een zakje heerlijke oliebollen langs, dus toch nog typisch oudjaar-genieten. Geen gasten dus verder geen bijzondere hapjes om de avond door te komen :-).


Op de eerste dag van 2016 aten we nog een beetje salade met makreel en een broodje geitenkaas met nog een paar paddestoelen en geroosterde paprika. Ik had afbak-ciabattabroodjes. Voor 2 personen eerst één rode paprika in 4 stukken in 10 minuten op 200° geroosterd op de grillplaat in de airfryer. Na afkoelen in een plastic zakje velletjes eraf gehaald. Dan de sjalot en paddestoelen gebakken in de pan en terwijl de broodjes gebakken in de airfryer. De sla, plakken (oude) geitenkaas en stukken paprika lagen klaar. Zodra de broodjes gaar waren open gesneden, heet..., beetje olijfolie met oregano op iedere helft, plak kaas, rucola, 2 stukken paprika en paddestoelen op ieder broodje en dan weer een plak kaas. Broodje dicht, snel opeten, heerlijk! De kaas smelt een beetje op het hete broodje.

En op de laatste dag van deze blogweek maakte ik hutspot in de slowcooker. Maar dan wel met aardappelen. Grappig om verschillen in samenstelling te vinden op Google. 1.3 kilo aardappelen en 750g wortel/250g ui, 1.3 kilo aard. 800g wortel/200g ui, 1 kilo aard. 600g wortel/400g ui en zelfs dus 800g wortel en 800g ui op 1.3 kilo aardappelen. Zonder vocht, kopje water, 400 cc bouillon etc., wel voorkoken, niet voorkoken, eerst de spekjes bakken, eerst het vlees aanbraden, alles in één keer in de pot en hup. Tja, naar eigen inzicht dan maar.
Mijn hutspot: 390g wortel, 210g ui, klein gesneden en eerst in de pot. Dan 500g hamlap in blokjes gesneden en ingewreven met rash el hanout op de uien en wortel. Daarop 530g in blokjes gesneden aardappel. Flink peper en een snufje zout erop. Niets voorgekookt of gebakken dus. Glas water erbij en 8 uur op laag. Heerlijk. Het vlees zo goed als pulled porc geworden. De smaken van de kruiden heerlijk doorgetrokken. Goed eten.

En vandaag, zondag, iets met gehakt. Nog maar eens even nadenken dan.