![]() |
2 x airfryer op het bord maandag. |
![]() |
Voor ze de airfryer ingingen. |
Dit weblog gaat over koken en eten. Sinds ik juli 2014 gestopt ben met werken in het hoger onderwijs schrijf ik hier met veel plezier over de keuken en wat daarmee samenhangt.
![]() |
2 x airfryer op het bord maandag. |
![]() |
Voor ze de airfryer ingingen. |
Ook deze zondag een gast aan tafel. Ze heeft iets met boeken te maken dus heeft partner weer een mooi menu gemaakt.
Hapjes: chorizo, patė, truffelpaté, olijven, crackers, zoute boter, stukje brood. Lekker buiten.
Het voorgerechtje ei met tapenade, tomaat en ham. Geaarzeld of ik 1 of 2 eieren per persoon zou doen. Uiteindelijk toch gekozen voor 1 omdat ik een paar geroosterde tomaatjes erbij wilde leggen in de pannetjes. En hapjes vooraf en wat er allemaal na kwam toch al wel genoeg was. De tapenade niet zelf gemaakt. Een leuk hapje en ook nog heerlijk buiten in de achtertuin.
De hamlappen zijn klaargemaakt zoals in dit recept. Eerst 160g speklap en in dezelfde pan 500g hamlap gebakken. Het spek onderin op de bodem gelegd, bladeren van de groene kool erop, hamlappen daarop met takjes tijm ertussen, zwarte peper en het water waarmee ik de pan van aanbaksel heb ontdaan. Met nog een paar bladeren extra bovenop alles dichtgevouwen, boter er op en 7 uur op laag in de slowcooker. Het vlees was prima. Ook de bladeren van de kool en het spek waren heerlijk om kleine beetjes van te eten.
De jackfruit-kerriesalade gemaakt met gewone mayonaise en gewone crème fraîche. Na het openen van het blik even laten uitlekken en voorzichtig wat gedroogd met keukenpapier. Daarna de stukjes uit elkaar getrokken en op de bakplaat van de airfryerXL, met bakpapier om kleven te voorkomen, op 160° 8 minuten gebakken. Daarna gemengd met de kerrie, mayo en crème fraîche. Kort voor het opdienen nog wat bieslook erdoor gedaan. Smakelijk, zeker geen negatief commentaar van de gast, maar voor mij niet echt voor herhaling vatbaar (zie onderaan het bord).
Puree gemaakt van 500g ongeschilde nieuwe aardappelen en 2 geroosterde rode paprika's, eerst gegrild in de airfryerXL op de grillplaat. In de ochtend gemaakt omdat ik niet graag lang in de keuken ben als er gasten zijn, dus in een speciale pan gedaan en vlak voor het eten opgewarmd in de magnetron. Die vonden we wel erg lekker trouwens.
Nog een keer dat heerlijke mascarpone-ijs gemaakt. Ik had een flinke hoeveelheid rode bessen gekregen op vrijdag. Die heb ik zaterdag schoongemaakt en met poedersuiker in de koelkast gezet. Op zondag was dat heerlijk bij het ijs.
![]() |
De 'nieuwe' pan met aangebakken vlees voor het de oven in ging. |
Zondag hadden we een etentje met drie gasten. Ik maakte deze keer als hapje vooraf de burratasalade met gemarineerde tomaatjes. De hoeveelheid van het recept aangehouden omdat het maar een klein hapje hoefde zijn. Wel weer met verse oregano en geperste knoflooktenen. Een potje ..., wat olijfjes en heerlijk krokant in de airfryer afgebakken brood en een schaaltje extra zoute boter waren er ook.
Voor het visbordje lekkere dingen ingekocht bij Aan de kant die dat dan op zaterdagmorgen komen brengen. Hollandse garnalen, gerookte paling, zalmspiesjes, haring. Met de 200g garnalen een eenvoudige cocktail gemaakt. Wel alles tevoren gemengd en in glaasjes in het midden van de bordjes met een blaadje verveine en een takje dille beiden uit eigen kruidentuin. Bordjes verder opgemaakt met wat bewerkte zeekraal.
In een opwelling had ik een Copperline WonderCooker gekocht. Die wilde ik natuurlijk graag uitproberen en dat kan alleen bij een iets groter gezelschap dan samen. Ik heb het suddergebraad van pagina 24 uit het boekje gemaakt. Natuurlijk met enigszins aangepaste hoeveelheden. Ik had begrepen dat schoudergebraad, schouderstuk, hetzelfde is als procureur. Het stuk wat ik had woog 1000g. Met hapjes en voorgerecht en kaas leek mij een hoofdgerecht met 2000g wel erg veel. Wel knoflook, sjalot, bleekselderij en ui dezelfde hoeveelheden als in het recept. Er was maar 150g wortel in huis. Vlees aangebraden, groenten gebruineerd, wijn en bouillon en tomatenketchup in de pan. Een paar takjes tijm en een blaadje laurier erbij en voor 2 uur in de voorverwarmde oven op 150°. Daarna het deksel verwisseld voor de grillpan met daarin 500g klein gesneden aardappel en 400g witte kool. Oven naar 180° voor nog een uur. Geen spruiten te koop bij mijn biologische webwinkel vandaar witte kool. De aardappelen heb ik voorgegaard gekocht.
Het eten uit de twee pannen was heerlijk, dus zeer geschikt om op deze manier langzaam vlees met toebehoren te garen. Maar deze pan aanschaffen heeft eigenlijk alleen maar zin als je regelmatig kookt voor een groter gezelschap. Het deksel na de eerste 2 uur vervangen voor de grillpan was wel een unieke ervaring en erg grappig dat dat werkte. Overigens, meet vooral je oven op want het ding is wel erg groot!!!
Na een klein stukje brandrood kaas met een stukje brood en wat zoute boter aten we nog een kommetje mascarpone-ijs met kroosjesmoes. Om een of andere reden was het minder zacht dan de vorige keer dat ik het maakte, zelfs wat brokkelig. Wel lekker hoor. Koffie/thee met een stukje chocola als afsluiting. Een heel gezellig en ook volgens de gasten lekker diner waarbij we onverwacht van zowel het hapje vooraf als het visbordje buiten in onze heerlijke tuin konden genieten.
Maandag kon ik gelukkig bij de tandarts terecht want doorlopende lichte kiespijn dimmen met paracetamol is natuurlijk niet echt fijn. Voor het eten hoefde ik niet veel te doen want er waren natuurlijk wat resten van het vlees en de aardappeltjes en groenten. Stukje brood erbij. En een ijsje toe.
Woensdag salade van komkommer met olijven en cocktailsaus uit een flesje, sla en heerlijke zoete tomaatjes uit de tuin van een vriendin. Ik bakte de slavinken in de airfryerXL, dat kan op de bakpan maar ook in het mandje. Ik heb gekozen voor de bakpan, dan blijft het vet daarin. Eerst even op 200° (met spatdeksel), daarna op 160°. Zelf-gesneden aardappelschijfjes in de airfryerXXL met smart sensing technologie. Fijn om twee van die apparaten te hebben staan op het aanrecht :). Lekker eenvoudig hapje.
De volgende dag poor man's stew uit de slowcooker. Ik gebruikte 1 gele paprika, 6 wortelen, ½ struik bleekselderij, bij elkaar 600g, 2 tenen knoflook, 2 grote tomaten, beetje bouillonpoeder, 300ml tomatensaus uit de diepvries en 350g aardappelen. Met 315g vooraf geruld rundergehakt. Ook nog een klein restje komkommer en sla en 2 eetlepels olijven. Verdeeld over de beide potten van de duo-slowcooker, 7 uur op laag. Heerlijk en genoeg voor 2 x.
Vrijdag aten de ouders van de oppaskindjes (zoon en schoondochter dus) weer mee. Ik had nog 3 blikken snert staan. Een pakje van 150g spekjes lekker aangebakken. Twee bbq worsten met jalapeño en cheddar van de Amsterdamse worstmakers even gekookt en daarna gebakken in de airfryerXL in het mandje, 8 minuten op 180°. Ook een heerlijke runder-rookworst opgewarmd. Lekkere bruine bolletjes van de warme bakker en wat boter op tafel. Eerder al samen met de kindjes appelmoes gemaakt van flink wat appels, dus lekker als toetje voor de jongetjes.
Op de laatste dag van deze blogweek weer wat voorbereidingen voor een etentje op zondag. Gemakkelijk dus: de stew of de soep met nog flink wat lekkere stukjes worst. Het werd de soep en de stew heb ik dan maar ingevroren.
Omdat ik erg veel kleine tomaatjes had, onder andere gekregen van de visite van zondag uit haar eigen tuin, en ik ze niet allemaal kon toepassen voor het zondagse dinertje, heb ik de rest geroosterd. Ongeveer 25 tomaatjes, 2 tenen knoflook in plakjes, wat Italiaanse kruiden en zwarte peper en overgoten met olijfolie. In de bakaccessoire van de airfryerXXL, 10 minuten op 200°. In een potje in de koelkast blijven ze nog wel even goed.
En vandaag, zondag, weer een gast aan tafel. Wie weet kunnen een hapje met een drankje en een voorgerecht weer lekker buiten. Daarover volgende week verder.
De week begon met gegratineerde patisson. Ik heb gekozen voor stukken en grotendeels de pitten eruit gehaald. Dan was het nog steeds bijna 500g. Verder de voorgeschreven crème fraîche, eieren, mosterd en kaas met wat nootmuskaat en peper geklopt en over de stukken pompoen gegoten. Op 160° in het bakaccessoire van de airfryerXXL ongeveer 12 minuten gebakken maar daarna nog zeker 7 minuten op 180°. Toen nog steeds niet helemaal "vast" aan alle kanten en de schil bleven we toch net iets te hard vinden. De smaak was wel heerlijk. We aten er merguez-worstjes bij. Deze eerst even voorgekookt en vervolgens in de airfryerXL op 180° een minuut of 5 gebakken (mijn airfryers zijn beiden van Philips). Daarnaast ook nog een schaaltje paprikachips want geen zin in brood of zoiets. Met een heerlijk glas rode wijn een mooie zondagse maaltijd.
Van het kaas-eimengsel van de patisson, geen pompoen er meer in, heb ik samen met de 2 eiwitten die over waren een soort roerei gemaakt. Er was 1 worstje over. Voor mij stamppot rauwe andijvie met het eimengsel en wat kaassaus, voor partner de stamppot met apart lekkere jus en het worstje. Voor deze stamppot doe ik vanuit ervaring hoeveelheden groente en aardappel. Deze keer bij de andijvie nog wat extra gemengde sla die anders weggegooid zou moeten worden. Bij elkaar naar verhouding altijd iets meer groenten dan aardappelen dan in de meeste recepten wordt weergegeven. Ik vond het heerlijk met en de ander vond het heerlijk zonder het ei-kaasmengsel en met een worstje en heerlijke bruine boterjus.
Dinsdag (een extra oppasdag deze week, dus heen en weer naar de stad met de kindjes) heb ik een grote maïskolf doorgesneden en ingepakt in folie besmeerd met smeerkaas en bestrooid met gerookte paprika- en knoflookpoeder. In de slowcooker, 4 uur op laag. Ik vond in mijn eigen weblog een verwijzing (een origineel recept in Engels staat hier). De kaas was niet gesmolten, maar de smaak was heerlijk en goed gaar. Uit de diepvries goulash gehaald. Ook een klein beetje stamppot ontdooid. Beiden opgebakken in pannetjes op het gas. Smaakten prima hoewel geen haute cuisine natuurlijk :).
Van meegebracht hert destijds samen met een tomatensmeersel gehakt gemaakt en ingevroren. Ook uit de diepvries risotto met champignons. Mij leek beiden goed te passen bij sperziebonen met knoflook. Dat is wat we aten op woensdag. Het diepvries-eten langzaam opgewarmd in pannetjes. De 200g bonen even gekookt en vervolgens in de olie gewenteld met 3 tenen knoflook. Erg smakelijk, ook vooral de stukjes gebakken knoflook. Ook nog 3 kleine tomaatjes op tafel. Ook vandaag geen echt bijzondere maaltijd, wel prima eten hoor, en we dronken er een heerlijke wijn bij.
Donderdag salade van witlof en komkommer, of deze. Maar toen ik bezig was heb ik uiteindelijk 3 kleine struikjes witlof fijngesneden, ½ appeltje erbij en een lepel mayonaise en wat limoensap erdoorheen geroerd. Een flinke biefstuk gebakken in boter gewoon in de pan. Dat vinden wij toch het lekkerst. Een paar aardappeltjes gepoft in de airfryerXL. Ik had al een paar dagen 'op-en-af' last van kiespijn, het was warm in de keuken, eenvoudig maaltje dus.
Vaak is vrijdag oppasdag en rij ik heen en weer naar de stad. Deze vrijdag werden de kindjes opgehaald en bleef de papa gelijk maar mee-eten. Een flinke dorade ontdooid. Deze met het smart sensing programma in de airfryerXXL gegrild. De buik gevuld met wat citroen, rozemarijn en tijm en een klein beetje zout op de huid. Dat duurt voor één vis ongeveer 20 minuten. Heerlijk. Daarbij gegratineerde bloemkool uit de grote oven. Een hele bloemkool in roosjes even gekookt. Daarna een rest gemalen kaas, een rest mozzarella en kaassaus erover verdeeld ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 225°. Penne gekookt en pastasaus van groenten ontdooid en opgewarmd. Ook nog cocktailworstjes opgewarmd. Uit de diepvries moes gehaald gemaakt met verschillende fruitsoorten. Alles goed gelukt. Ik had aangenomen dat kinderen juist wel bloemkool lusten, maar dat bleek niet echt zo te zijn. Veel verschillende dingen op tafel helpt wel om ook de kindjes voldoende te laten eten. Foto's natuurlijk vergeten.
De laatste dag van deze blogweek stond vooral in het teken van voorbereidingen voor een etentje zondag met vrienden. De maaltijd was daarom eenvoudig, een heerlijke pan met pasta met saus en bloemkool, allemaal over van de dag ervoor en stukjes harde worst eerst even gebakken in de pan.
En vandaag, zondag, gasten aan tafel. Daarover volgende week verder.