zondag 26 september 2021

Uit de airfryer(s): Rode paprika, jackfruit, afgebakken en opgewarmd brood en kaasbroodjes, verse worst, maïs opnieuw; uit de slowcooker: hamlappen met groene kool, maïs; bananentaart uit de oven; soep gemaakt van sla, tomaatjes en restjes.

Ook deze zondag een gast aan tafel. Ze heeft iets met boeken te maken dus heeft partner weer een mooi menu gemaakt. 

Hapjes: chorizo, patė, truffelpaté, olijven, crackers, zoute boter, stukje brood. Lekker buiten.

Het voorgerechtje ei met tapenade, tomaat en ham. Geaarzeld of ik 1 of 2 eieren per persoon zou doen. Uiteindelijk toch gekozen voor 1 omdat ik een paar geroosterde tomaatjes erbij wilde leggen in de pannetjes. En hapjes vooraf en wat er allemaal na kwam toch al wel genoeg was. De tapenade niet zelf gemaakt. Een leuk hapje en ook nog heerlijk buiten in de achtertuin.

De hamlappen zijn klaargemaakt zoals in dit recept. Eerst 160g speklap en in dezelfde pan 500g hamlap gebakken. Het spek onderin op de bodem gelegd, bladeren van de groene kool erop, hamlappen daarop met takjes tijm ertussen, zwarte peper en het water waarmee ik de pan van aanbaksel heb ontdaan. Met nog een paar bladeren extra bovenop alles dichtgevouwen, boter er op en 7 uur op laag in de slowcooker. Het vlees was prima. Ook de bladeren van de kool en het spek waren heerlijk om kleine beetjes van te eten. 

De jackfruit-kerriesalade gemaakt met gewone mayonaise en gewone crème fraîche. Na het openen van het blik even laten uitlekken en voorzichtig wat gedroogd met keukenpapier. Daarna de stukjes uit elkaar getrokken en op de bakplaat van de airfryerXL, met bakpapier om kleven te voorkomen, op 160° 8 minuten gebakken. Daarna gemengd met de kerrie, mayo en crème fraîche. Kort voor het opdienen nog wat bieslook erdoor gedaan. Smakelijk, zeker geen negatief commentaar van de gast, maar voor mij niet echt voor herhaling vatbaar (zie onderaan het bord).

Puree gemaakt van 500g ongeschilde nieuwe aardappelen en 2 geroosterde rode paprika's, eerst gegrild in de airfryerXL op de grillplaat. In de ochtend gemaakt omdat ik niet graag lang in de keuken ben als er gasten zijn, dus in een speciale pan gedaan en vlak voor het eten opgewarmd in de magnetron. Die vonden we wel erg lekker trouwens.

Nog een keer dat heerlijke mascarpone-ijs gemaakt. Ik had een flinke hoeveelheid rode bessen gekregen op vrijdag. Die heb ik zaterdag schoongemaakt en met poedersuiker in de koelkast gezet. Op zondag was dat heerlijk bij het ijs. 

Intussen ook nog een bananentaart gemaakt omdat er 6 kleine bananen echt heel nodig op moesten. Niet persé voor bij de koffie maar als het lukte wel leuk. Bij het maken van de karamel ging het al mis. Ik had, dom, dom, dom, een klein scheutje citroen erbij gedaan in plaats van citroenschil. Had natuurlijk kunnen bedenken dat het dan zou schiften. Op hoog vuur leek het toch weer goed te komen, maar na het bakken dreef het deeg. Eerst maar laten afkoelen om te kijken of de boter en suiker toch nog wat zouden stollen. Fiasco eigenlijk. In de koelkast gezet. De volgende dag omgekeerd en stukje gegeten bij de koffie. Natuurlijk teveel nat, geen harde karamel, maar wel ontzettend lekker.


Maandag een maïskolf in tweeën gesneden, ingesmeerd met echt zoute boter en ingepakt in folie. In de slowcooker, 4 uur op laag. Uiteindelijk bleek partner niet erg in orde en er werd dus niet echt gegeten. Ik at een vorige week woensdag gekocht kaasbroodje van de warme bakker heerlijk opgewarmd in de airfryerXL in het mandje, 5 minuten op 180°. Daarna nog wat brood met beleg. 


De maïs heb ik laten afkoelen in de verpakking om later in de folie weer op te warmen in de airfryer.

De resten spek, vlees, kool en jus waren ook de volgende dag nog te zwaar voor partner dus alles klein gesneden en ingevroren. We aten een witlofsalade met gekookt ei, beetje maggi en mayonaise. Ook nog een beetje puree opgewarmd in de magnetron


Van resten sla, puree, 4 mini-tomaatjes, de jackfruit-kerriesalade met nat uit het blik en toegevoegd water een drinksoep gemaakt in de soepmachine op de pureerstand. Ietsje bitter met een lichte kerriesmaak. Lekker met een klontje smeerkaas, een dotje geraspte kaas, lepeltje crème fraîche of een scheutje slagroom naar smaak. 

We aten stamppot van 2 soorten kool (zowel witte- als savooiekool) met daarbij een braadworst hot fennel van mijn worstabonnement. Stamppot zonder kaas want houdt partner niet van. Gemaakt van 610g kool en 500g aardappel. Een flinke klont boter erdoor. Worsten ontdooid en even gekookt en daarna 6 minuten in het mandje gebakken op 180° in de airfryerXL


Ik klopte er een sausje bij van een rest burrata, een lepel Griekse yoghurt, een scheut tomatenketchup en zwarte peper. Ik vond het er heerlijk bij smaken. Partner nog niet echt in orde dus nog genoeg stamppot en een worstje voor een volgende keer. 


Donderdag eerst een kommetje soep met room. Dan een min of meer Griekse salade. Gemaakt met een stuk rode ui in kleine reepjes, 2 tomaten in parten, handje groene olijven, stuk schapenfeta, paar blaadjes sla en een paar geroosterde tomaatjes. Een dressing van olie, citroenazijn, knoflook, peper en verse oregano. Maar ietsje teveel en erg lekker.
We aten er de maïs bij die maandag al gegaard was in de slowcooker. Nog steeds ingepakt in de airfryerXL in het mandje gelegd en deze 8 minuten op 160° gezet. Wel warm, niet heet maar wel lekker boterig dus geen probleem.

Deze vrijdag waren de kleinzoontjes er weer en moesten gehaald en weer thuis gebracht. Voor het gemak de stamppot met een worstje lekker opgebakken in wat boter. Worstje gedeeld, voor mij met een flinke klont smeerkaas in de hete stamppot. In de middag aten we nog met de kindjes een schaaltje mascarpone-ijs met verse aardbeien en bramen. 

De laatste dag van deze blogweek en het ook zonder visite kan en hij al (te) lang in de vriezer stond; heerlijk stukje taart met koffie. 

Later in de middag lekker buiten met een nieuw kookboekje wat vandaag binnenkwam. Goedkoop want al uit 2016 maar met echt leuke en niet te ingewikkelde recepten. Bijna Frankrijk in Numansdorp met een heerlijk glas witte wijn van Neleman.


Voor het avondeten waren we toe aan iets heel gemakkelijks. We aten 2 van de 4 maaltijden die nog in de vriezer stonden van Vers aan Tafel. Voor de één hachee met rode kool, voor de ander gehaktschotel met prei. Gewoon goed.

En vandaag, zondag, weer echt aan de kook want er ligt onder andere palmkool wat ik wil klaarmaken. Daarover volgende week verder. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten