zondag 1 augustus 2021

Verjaardagsfeestje met o.a. salades; uit de airfryer(s): drumsticks, gehaktballetjes, burrito's: uit de slowcooker: gehaktbrood; uit de rijstkoker: Libanese pilaf; uit de ijsmachine: mascarpone-ijs; soepen van resten; bijzonder eten bij anderen in Arbach en ook nog pudding gemaakt.


Ik was jarig en er was een klein feestje. Omdat dat buiten onder het grote afdak kon, de hapjes en crackers opgeladen op een blad. Daarna heerlijke Galiameloen met rauwe ham.

Polpettone ofwel Italiaans gehaktbrood. Alle ingrediënten gebruikt die in het recept staan. Het brood was volkoren, voor de de paddenstoelen had ik eekhoorntjesbrood, witte wijn stond open, 4 tenen knoflook. De ui, bleekselderij en wortel fijn gemaakt in de Onionchef met het roze mes. De brei van melk, wijn en balsamico-azijn met brood, paddestoelen en abrikozen en cranberry's fijn gemaakt met het zwarte mes. Salie, rozemarijn en oregano vers uit de kruidentuin, peterselie van een gekocht bosje. Bolletjes piment vermalen in de vijzel. Pijnboompitten geroosterd. Het was het iets meer dan een kilo gehakt. De massa verdeeld over de 2 potten van de duo-slowcooker. Ingepakt met Zeeuws spek. Het was heerlijk. Ietsje zoetig door de paddestoelen en het gedroogd fruit. 

De drumsticks gingen met 9 tegelijk prima in de airfryerXXL op de smart sensing-stand. 

Voor de Libanese pilaf ondanks dat het eigenlijk altijd teveel is toch 300g witte basmatirijst gebruikt en 150g vermicelli gebruind in een flinke klont ghee. Met 700ml water en nog wat extra boter in ongeveer 20 minuten gekookt in de rijstkoker. En ja, ook deze keer flink teveel dus nog een keer eten en een doos voor de diepvries :).

Voor deze salade had ik 375g dunne sperziebonen en 6 kleine eieren gekookt en af laten koelen. Ik bleek een blik kidneybonen te hebben in chilisaus. Die dus maar in z'n geheel in de bakpan gedaan samen met een blik uitgelekte borlottibonen. Verder wat meer knoflook en verse tijm. En ook hiervan echt teveel gemaakt.

De andere salade is gemaakt met 4 blikjes vis: ansjovis, sardientjes en makreelfilet. Verder 2 avocado's, 1 komkommer, handvol zwarte olijven, handvol kerstomaatjes, paar blaadjes basilicum en een dressing van olie en balsamico-azijn. Ik heb er geen sla ingedaan omdat het nog een paar uur moest staan voor de gasten kwamen, dus gemengde sla apart in een schaal op tafel. 

Voor het fruit had ik 2 doosjes aardbeien en van ieder 1 doosje zwarte-, rode-, roze- en blauwe bessen. Koel gezet met een scheut bessensap. Geen wijn in verband met de kindjes.

Het mascarpone-ijs heb ik gemaakt met 1½ maal de hoeveelheden want ik vond het eerder een beetje weinig voor zoveel mensen. Gemakkelijk in de ijsmachine. Niets toegevoegd want we aten er fruit bij. Het bleek toch net ietsje teveel te zijn voor de machine dus volgende keer gewoon 2 x zelfde hoeveelheid. Het werd zeer gewaardeerd en was zo goed als op.

En aan het eind van al dit heerlijks een taart gebakken door zwager. Kijk nou toch wat leuk.

Het woord 'festivalwijnen' op het menu komt van een nieuwsbrief van Neleman waardoor klanten voor weinig "overschotwijnen" konden kopen omdat de festivals niet doorgingen. Heerlijke biologische wijnen.

De volgende dag een verzameling resten. Soep gemaakt van de vissalade met het nat van de bonen, tomaten en komkommer en een doosje wortelsalade. Dit in de soepmachine gemixt met de hand (geen geknoei met de staafmixer). Daarna overgedaan in een pan met water en een rest rauwe savooiekool en toen nog even de staafmixer erdoor gehaald. Het werd teveel voor de machine en bovendien was ik bang dat het zou aanbranden. Na 25 minuten 2 dozen heerlijke vissoep voor de diepvries. Niet zo aantrekkelijk om te zien maar met een scheutje room of een kloddertje crème fraîche vast erg lekker.

We aten de andere salade en koud gehaktbrood en voor partner nog een drumstick, ook koud. Als hapje vooraf eirolletjes die niet allemaal op gegaan waren op het feestje, gemaakt door schoonzus.


Omdat we een paar dagen weg zouden gaan na het eten besloten om ook van de rest van de salade met spek (zonder tomaat en ei) met het spek in stukjes gesneden en met het aanbaksel van de pilaf uit de rijstkoker nog een soep te maken. Met extra een restje stamppot van savooiekool en een bos peterselie. In een pan en wel met de staafmixer bewerkt. De diepvries raakte wel erg vol.

Dinsdag nog een keer gehaktbrood. Met sla en tomaat en wat opgewarmde pilaf. En yoghurt met fruitsalade. De laatste rest van het fruit gekookt en ingevroren met een rest appelmoes met sinaasappelsap

Woensdag en donderdag was koken niet nodig want we waren bij dochter en schoonzoon in Duitsland. Schoonzoon kookte woensdag met producten uit eigen moestuin, rode kool en aardappels, een prachtig stuk vlees van een bijzondere boer/slachter en een overheerlijke champignonsaus. Heerlijk en heel gezellig met ook kleindochter en haar man aan tafel. Met een goed glas wijn erbij natuurlijk. 




Op donderdag waren er flink wat meer mensen. Ouders en broer en zus met partner van schoonzoon die gedeeltelijk verbleven in het hotel waar we aten. Een hotel-restaurant, Arbach Punkt, een paar stappen lopen, van een vriend inmiddels beroemd om zijn bijzondere en overheerlijke pizza’s naar oude Italiaanse en eigen recepten. Vooraf een prachtige salade.


Dan pizza's steeds in parten verdeeld waar iedereen een stuk van kon nemen zodat alle smaken geproefd konden worden: cantharellen, salami, bloemkool, vijgen, tonijn en als toetje een pizza met appel en kaneel. Na elkaar geserveerd. Natuurlijk allemaal met zelfgemaakte bodem, eigen sauzen, verse kazen, producten van plaatselijke boeren etc. Een paar foto's van de maker en de pizza's:


Ik kan onmogelijk beschrijven wat er allemaal aan heerlijke smaken aan de verschillende pizza's is toegevoegd, maar het was echt heel bijzonder. Met wijnen en drankjes naar smaak. Het waren fijne dagen met heerlijk gezelschap. Goed om er even uit te zijn.

Vrijdag waren we weer thuis. Wat moe na de reis. Er lagen nog 4 kleine gehaktballetjes en een pakje met 4  mini-burritos, een vegetarisch hapje met bonen. Deze tegelijk gebakken in de airfryerXL in het mandje, 12 minuten nop 160° was prima. Van de burrito's nog 2 weer weggelegd. De little gem was nog prima, een struikje fijngesneden. Mooie happen gemaakt met volkorenbrood, sla, olijven, mayonaise en ketchup



Er stond melk over de datum. Vaak is dat geen probleem. Ik dus alvast voor de pudding  de.maizena, suiker, vanillesuiker en eieren aangemaakt met 100ml melk. Maar...., bij het opwarmen bleek de melk toch te schiften. Toen besloten te improviseren. Het mengsel weggooien vond ik zonde. Als het later alsnog weg moest was dat vroeg genoeg. Toen op een zeer laag pitje het mengsel, 100ml slagroom en 250ml sojakookroom heel langzaam verwarmd. Voortdurend blijven kloppen en uiteindelijk even doorgekookt. Natuurlijk te dikke pudding maar het smaakte goed.


Vooraf op de laatste dag van deze blogweek meloen met rauwe ham. Daarna diepvrieseten. Saus van koolrolletjes gemengd met eerder ingevroren geruld rundergehak en gewarmd in een pan op het gas. Bimi, uit de diepvries ongeveer 5 minuten gekookt en risotto met spinazie uit de diepvries verwarmd in de magnetron. Leuke maaltijd toch? Lekkere pudding toe met een goede  rode wijn die we ook al dronken bij de maaltijd. Nog een paar stukjes bimi versneden in de gehaktsaus. Goed voor pasta volgend week.




En vandaag, zondag, in de middag een bezoek aan Museum Voorlinden samen met zoon, schoondochter en de kindjes, cadeautje. Daarna nog geen idee. Daarover volgende week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten