zondag 21 maart 2021

Uit de airfryer(s): geroosterde tomaatjes, groenten-quiche, seitan- en andere broodjes; bloemkool-broccolistamppot; uit eten thuis van het Kookhuys; pannenkoekendag en uit de slowcooker: draadjesvlees met prei.

Nog een dag vegetarisch in de week zonder vlees. Een quiche deze zondag. Deze keer de lap bladerdeeg in de vorm blind gebakken. Eerst een stuk bakpapier op het deeg, dan de blindvulling, in mijn geval een pot vol daarvoor speciaal apart gehouden bruine bonen. De airfryerXXL op 180° en de vorm 10 minuten laten bakken. Daarna laten afkoelen in de airfryer. Dan een paar handjes mini-tomaatjes geroosterd in het bakaccessoire van dezelfde airfryer. Met wat Italiaanse kruiden, 1 in stukjes gesneden flinke teen knoflook en wat zwarte peper bestrooid en overgoten met een scheutje olie. Die op 200° 10 minuten laten roosteren. 

Intussen 1 kleine prei, ½ grote ui en 150g kastanjechampignons gesneden en in een klein klontje boter gebakken. Van zowel mosterd als Worchesterhiresauce ½ koffielepel erdoor geroerd en laten afkoelen. Geen knoflook omdat ik de tomaatjes gebruikte in plaats van de geroosterde rode paprika's en daar al knoflook inzat. De blind gebakken deegvorm kort voor het eten gevuld met het champignonmengsel, dan 50ml room met 1 ei geklopt en erover gegoten. De geroosterde tomaatjes met knoflook erover verdeeld. En in plaats van het Provençaalse broodkruim wat geraspte kaas gemengd met paneermeel bovenop. In de airfryerXXL op 160°30 minuten gebakken. Eerst wel afgedekt met een spatdeksel omdat de kaas even moest smelten. Overigens al met al best veel werk voor een eenvoudige quiche maar in etappes goed te doen met mijn altijd nog pijnlijke knie (zie vorige blogpost), maar ook erg lekker. Die tomaatjes, echt een succes op deze manier. Pas op, ze ontploffen erg heet in je mond.

Maandag bloemkool en broccolistamppot. Van 300g bloemkool, 300g broccoli en 650g aardappel. Gewoon gekookt en gestampt met een beetje kookvocht, zwarte peper en kerriepoeder. Verse worsten, van Brandt en Levie met Tynjetaler en spek, gebakken in een scheutje olie met een klontje boter want dat vinden we lekkerder dan bakken in de airfryer. Jus nog wat verrijkt met een scheut witte wijn die in de koelkast stond. Heerlijke eenvoudige maaltijd. 


Er stond nog een pan met pasta met gehaktballetjes. Niet genoeg voor samen. Ik heb er voor de dinsdagmaaltijd een roerbakschoteltje bij gemaakt met 1 puntpaprika, 1 prei, 10 kastanjechampignons en 1 ei. Afgemaakt met een puntje bouillonpoeder en zwarte peper. Leuke combinatie, deze gemakkelijke maaltijd. Wel na afloop nog wat blauwe kaas gegeten met een crackertje en een puntje donkere vermout.


Al weer woensdag. Omdat de volgende dag uitgebreid vlees gegeten zou worden deze dag de flinke hoeveelheid bloemkool-broccolistamppot opgebakken in een rest jus. Als voorgerecht een seitanbroodje, afgebakken in de airfryer, met een komkommersalade. Eén komkommer na het schillen in lange repen gesneden tot op het hart met de dunschiller en één kleine rode ui in dunne halve maantjes. Voor de dressing 2 eetlepels olie, ½ eetlepel witte wijnazijn en ½ eetlepel citroensap gemengd met droge dille en zwarte peper. Ongeveer 65g feta er door gebrokkeld. Bovenop nog een restje blauwe kaas in stukjes. Heerlijke combinatie. 

Op donderdag was partner jarig. Corona-verjaardag zo midden in de week dus een diner voor twee thuis. Ik bestelde het 4 gangenmenu van Restaurant Kookhuys. Natuurlijk werd een handleiding meegegeven. 
Het was heerlijk en het werk was goed te doen. Uit eten gaan is wel leuker en bovendien hoef je dan de afwas niet te doen, maar toch een fijne keuze. Zie verder de handleiding en foto's. Een extra broodje vonden we wel nodig maar verder perfect. Wijnen uit eigen voorraad.









Nationale pannenkoekdag was het op vrijdag 19 maart. En aangezien partner hier in huis de pannenkoekenbakker is, had ik weer een rustige dag in de keuken. Leuke recepten op de site zeg. Maar hier gewoon een stapeltje zonder toevoegingen. Deels de spuitzakjes en frambozensaus als beleg gebruikt. Maar vooral stroop en voor mij heerlijk met oude kaas.


Zaterdag voorbereidingen voor een etentje op zondag. Daarom iets gemakkelijks voor het avondeten namelijk draadjesvlees in mosterd-preisaus in de slowcooker. Nou ja, vóór 10 uur 's morgens toch nog wel even een klusje, maar eenmaal er in geen omkijken meer naar. Ik had 400g rundvlees. Dit heb ik in flinke stukken wel even aangebakken in een klontje boter voor de lekkere smaak van het korstje. Verder 3 preien en 3 tenen knoflook. De saus gemaakt met 100ml kokosmelk, 1 eetlepel mosterd, 1 in de vijzel fijngemaakte kruidnagel, ½ theelepel cayennepeper, peper en zout. We aten er de laatste 2 even afgebakken seitanbroodjes bij. Dat was weleen goede keuze, maar ik vond het gerecht toch niet echt geweldig. Misschien ook omdat ik er gewoon niet veel zin in had toen het eenmaal op tafel stond. 


En vandaag, zondag, een etentje voor het drietal oudste zoon met vriendin en haar dochter. Met afstand, ja hoor, we zijn zeer voorzichtig, 'ech wel'. En de soep en pudding zijn al klaar. Verder daarover volgende week zondag. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten