zondag 30 augustus 2020

Omelet en puree uit de airfryer; een klassieke stamppot rauwe andijvie; dorade uit de grote oven; risotto uit de rijstkoker; een gezellig en lekker etentje met vrienden; een heerlijke soep en ook nog ratatouille uit de slowcooker.

Menu gasten

We begonnen de week met een samengestelde maaltijd van wat over was van Letoko van zaterdag. Groenten, gele- en nasi rijst, extra: kroepoek, koude watermeloen, 4 eieren met peper en tamari sojasaus gebakken op de bakplaat in de airfryer XL. Al het vlees was opgegaan maar ook op deze manier een heerlijke maaltijd. Een gesprek op Facebook ging over het voordeel van de bakplaat die wel in de airfryer XL past maar niet beschikbaar is voor de XXL. Het bakken van een plat gebakken ei als v.b. :-).

We aten maandag een in boter gebakken biefstuk en 500g verse friet uit de airfryer XXL met smart functie. Ik had van de aardappels kleine blokjes gemaakt met de Magimix keukenmachine met een speciaal voor blokjes, en reepjes bijgeleverd hulpstuk. Ze bleven echt lang krokant in de schaal en op het bord. Erg lekker. Nog wat appelmoes en watermeloen was er ook.


De volgende dag natuurlijk de rest van de watermeloen. Verder puree en courgette met kaas uit de diepvries. De puree in een ovenschaal op een beetje jus, daarop plakjes coppa en lonza, daarop geraspte kaas. Dit ongeveer 15 minuten gebakken in de airfryer. In de andere airfryer stokbrood afgebakken. De courgette met kaas na ontdooien gepureerd met de staafmixer en daarna opgewarmd in de magnetron. Aan tafel versterkers voor de smaak. Mosterd, sambal, extra kaas. Was niet nodig.

Een voordeel van de coronanarigheid is dat ik zo nu en dan om 8.30 een paar boodschappen doe in de kleine winkels (een supermarkt zal ik niet binnenstappen) en dan thuiskom met een vers Rustiek wit desembroodje wat nog warm is. Dat gebeurt zelden dus genieten...mmmmmm.

Woensdag aten we stamppot rauwe andijvie, met een slavink gebakken in een pannetje met wat olie en boter. Heerlijke jus. Een klontje boter door de stamppot. Ik had deze keer gekozen voor gesneden andijvie, lekker gemakkelijk. Ongeveer 400g op 500g aardappelen.

Donderdag gasten in huis. Op woensdag al een en ander gemaakt.
Na wat start-hapjes als voorgerecht een loempia omelet met gerookte kip en taugé. Ik heb het niet zo handig aangepakt. Had gewoon 4 aparte dunne omeletjes moeten maken. Maar O.K. zo is het gegaan. Een grote omelet gebakken in een pan met 7 eieren en 2 lepels sojasaus. Voor de vulling 100g gerookte kip in plakjes gesneden, 150g taugé en 4 bosuitjes even geblancheerd en een flinke hand cashewnoten gestampt in de houten vijzel. Nog een scheutje sojasaus over de vulling gegoten. Niet oprolbaar, maar wel de helft er bovenop en aan tafel in stukjes gesneden. Voor de (dip)saus heb ik de gemixte courgette van dinsdag gebruikt. Toegevoegd een paar scheuten sojasaus, wat oestersaus, knoflookpoeder, currypoeder, steeds even geproefd. Licht ingesmeerd, de rest op tafel. Men vond het een heerlijk hapje en ook de extra saus was zeker een succes.

De sperziebonensalade met tomaatjes heb ik gemaakt van 350g boontjes, gekookt en afgekoeld. Eén flinke rode ui geschaafd op zo'n apparaatje wat al eeuwen in de kast staat en sneller schoongemaakt is dan de grote keukenmachine. Even in een lepel witte azijn gezet. Dan 200g cherrytomaatjes gebakken in een scheut olie met 3 fijngesneden tenen knoflook en een lepeltje zwarte peper. Leek mij lekkerder dan verse tomaatjes. Tot gebruik in de koelkast. Lekker, maar wel veel over.

Bij het hoofdgerecht ingepakte dorade uit de grote oven. Het waren 2 grote vissen voor vier mensen maar samen met de rest van het diner leek me dat prima. Een hele prei gebruikt voor de vulling en verder volgens recept. Was heel goed gelukt en zeker genoeg in deze context.


Voor de risotto had ik kastanje-champignons in plaats van shii-take. Verder volgens recept. De rijstkoker doet er ongeveer ¾ uur over. Dat is fijn om te weten in verband met de planning van het eten.

Het Turks toetje maakte ik met roomboterbiscuitjes met chocola. Verder volgens recept en deze keer in een andere (rechthoekige) schaal. Volgende keer zonder folie want dat is lastig bij het opscheppen.
Het was een heel gezellig en zeker ook heerlijk diner. Ook het toetje beviel zeer. En de rode dessertwijn er bij smaakte prima.

Van de rest van sperziebonensalade heb ik de volgende dag een soep gemaakt in de soepmachine. Zo'n salade kun je niet invriezen en soep is altijd wel te bewaren. Iets extra bouillonpoeder er bij en water tot het 1e streepje. Heerlijk als lunch.

Vrijdag ratatouille gemaakt in de slowcooker. Deze keer, heel anders dan het recept, van 1 flinke courgette, 1 rode en 1 gele paprika en nog een laatste mini paprikaatje, 1 even in een restje jus gebakken rode ui, een rest groenten nog van de toko en een bosje bladselderij. Een volle pot. Een beetje geproefd na 6 uur op laag, erg lekker, maar we hadden niet veel trek, dus een broodje met kaas gegeten. Veel ingevroren, deels voor later in de koelkast.

En zaterdag, de laatste dag al weer van deze blogweek, aten we pizza's en  cherry-tomaatjes met de oudste van de kleine jongetjes die een nachtje kwam logeren.

En vandaag, zondag, er is van alles en ik neem er later een beslissing over. Eerst in de middag naar Rotterdam met de kleine boy.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten