zondag 6 juni 2021

Uit de airfryer(s): verse worst, gevulde puntpaprika, kabeljauwburgers; uit de slowcooker: tomatensaus met prei; uit de grote oven: geroosterde Chinese kool; garnalen en coquilles; heerlijk soepje; veel-kazensaus; verse aardbeien.

Een prachtig zonnige zondag dus de kinderen met de kleintjes kwamen van de tuin genieten. 

Ik maakte een garnalencocktail met 1 komkommer in kleine blokjes, 200g garnalen, 100g Griekse yoghurt, rasp en sap van ½ citroen, verse dille en 2 eetlepels olie. Dit een dag van tevoren klaar gezet dus alles gemengd. Er waren 6 coquilles, deze gebakken in olie en zoute boter en direct daarna in de pan de lamsoren gewokt.


Als hoofdgerecht geroosterde Chinese kool. Er lagen 2 kolen. Beide doorgesneden. Pekel gemaakt van mango-azijn, olie, zout, peper, kurkuma en gembersiroop. 's Morgens klaar gezet in de grote oven. Na voorverwarmen 40 minuten op 200°. Bijzonder en heel smakelijk.

Ook nog gemarineerde tomatensalade een dag tevoren gemaakt met 3 grote trostomaten in stukjes, een flinke eetlepel verse oregano, 2 tenen uitgeperste knoflook, 2 eetlepels olie en 2 eetlepels balsamico-azijn. In plaats van burrata had ik een bol mozzarella. Voor de kinderen schone tomaatjes. We aten er rijst bij uit de rijstkoker en verse worsten 12 minuten gebakken op 180° op de grillplaat van de airfryer XL. Een eerder gemaakte appel-perenmoes en de miniworstjes vonden de kindjes erg lekker. 

Zij hadden geitenkaasjes meegebracht en ik had nog wat brandrood en brebis. Lekker nog buiten nagetafeld met kaas en wijn. 

Maandag soep gemaakt in de soepmachine van het nat van de mozzarella en kleine worstjes, de resten van de zelfgemaakte smeerseltjes, beetje gemarineerde tomaat, zaadlijsten van de komkommer, paar stukjes gekookte aardappel en een klein stukje rauwe witlof


En dit aten we 's avonds. Met dit recept als uitgangspunt gevulde puntpaprika's gemaakt. Twee paprika's. Voor de vulling 1 ui en 2 tenen knoflook gefruit, daarbij 2 grote tomaten, ½ saucijs, witte peper en 100g al gekookte rijst. Heet in het met olie ingesmeerde bakaccessoire van de airfryerXXL gedaan en direct 2 plakken gesneden jonge kaas erop laten smelten. In de middag klaargezet dus koud in de airfryer, 12 minuten op 180°. Heerlijk maar na soep in de namiddag en een rest garnalencocktail als hapje vooraf was 2 helften per persoon echt teveel. Zo'n plakje kaas erop is wel een goed idee als je dat in huis hebt. 


Lange dinsdag met oppassen op lieve kleine jongetjes, genieten maar wel vermoeiend. Na ritje naar de grote stad en aarzeling toch maar gekozen voor pizza bestellen. Heerlijk buiten op ons eigen terrasje met een lekker glas rode wijn.

De eerder ontdooide kabeljauwburgers moesten natuurlijk wel op. Dat werd de maaltijd op woensdag met nog een beetje lamsoren, Romaanse sla, tomaten en opgebakken witte rijst van zondag. Met op tafel de 2 soorten geitenkaas die over waren van zondag. De rijst en lamsoren in aparte pannen gebakken in wat boterjus. 
Citaat uit een eerder blog van mezelf: Advies voor het bakken van de kabeljauwburgers die we erbij aten is 6 à 8 minuten op matig vuur en regelmatig omkeren. Ik heb gekozen voor het bakken op de grillplaat in de airfryerXL, ingesmeerd met een beetje olie, 6 minuten op 160° en daarna nog even op 200° voor het korstje. Omkeren is in de airfryer niet nodig door de manier waarop de warme lucht door het apparaat gaat. 


De volgende dag rest paprika, rest kabeljauw met rijst met een scheutje Worcestershire in een pannetje, rest sla. De paprika's opgewarmd in de airfryerXXL, 15 minuten op 150°. Precies lang genoeg. Geen luxe maaltijd, maar wel O.K. 


En daarna lekker buiten heerlijke verse aardbeien met Griekse yoghurt als dessert. 


Met behulp van mijn eigen blogpost tomatensaus gemaakt in de slowcooker. Deze keer met 500g tomaten, 2 flinke preien, 2 wortels, een grote ui, 5 tenen knoflook, flinke scheut tomatenketchup, peper en 1 lepel water. Na 8 uur op laag in een pan gepureerd met de staafmixer. Heerlijk van smaak en niet te dun. Ingevroren voor later.


Vrijdag bloemkool, aardappels, biefstuk en kaassaus. 
Kaassaus gemaakt van bij elkaar 250g kaas, chaumes, 2 soorten geitenkaas, rest brebis en stukje brandrood. Eerst laten smelten en toen 250ml soya cuisine erbij gedaan. Even op hoog doorgekookt en daarna een tijdje op heel laag pitje laten inkoken. Direct van het vuur af afgedekt met huishoudfolie om een dik vel te voorkomen want ik maakte het in de ochtend. Een paar sauslepels verwarmd voor de maaltijd, echt heerlijk. Biefstuk gebakken in boter in de pan, vinden we lekkerder dan uit de airfryer. 


De laatste dag van deze blogweek snijbietstamppot. Hier en daar nog eens gekeken naar recepten voor deze stamppot. Het ging om 400g aardappel, 200g snijbiet, 100g spekjes. Ik heb de aardappelen gekookt, het kooknat afgegoten over de gesneden repen blad en ze daarmee licht geblancheerd. De stukjes steel even gebakken in het vet van de spekjes. Oude jus opgewarmd. Een en ander door elkaar gehusseld. Heerlijke maaltijd. Met een erg goed glas wijn uit Portugal deze keer. 



En vandaag, zondag, weer gasten in huis en tuin. Zaterdag al wat voorwerk verricht. Daarover volgende week. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten