zondag 10 maart 2024

Uit de airfryer(s): patat opnieuw opgebakken, broccolischotel met camembert, kant-en-klaar coquilleschelpen; uit de slowcooker: rode kool, aardappelpuree; heerlijke zeebaars-maaltijd; lekker garnalenhapje en ook nog geroerbakte spinazie met knoflook.

Broccolischotel met camembert vóór het bakken.

En ja, wat eten we vandaag was natuurlijk de vraag op deze zondag. Gehaktballen a la Librije. Maar...., toen het gehakt bijna ontdooid was een telefoontje en jongste zoon met schoondochter en jongetjes op visite. Die aten bij ons maar wel een bestelde maaltijd van Restaurant La Stancia. Heerlijk vlees, meloen met ham voor de jongens (en natuurlijk hapjes van de een en de ander), gerookte zalm voor mij, patat (heel veel), salades, geroosterde maïs en lekkere sausjes. Lekker en heel gezellig want was ook nog een mooie buitenmiddag.

Ook nogal onverwacht maandag bezoek van ander kind, dochter en schoonzoon voor een lunch met haring, witte broodjes, een apart hapje voor de niet-haring-eter en heerlijke zoetjes van de Marokkaanse winkel. 

's Morgens de andere helft van de rode kool, in de slowcooker, maar nu wel anders, meer klassiek. Een halve rodekool, 1½ appel, 1 uitje met 2 kruidnagels erin, 1 vers laurierblaadje uit de tuin, 1 kaneelstokje, scheutje rode wijnazijn en een lepeltje appelstroop. In de 2e pot van de duo slowcooker maakte ik aardappelpuree. Met ruim 400g aardappel, 25g boter, 25ml water, snuf peper en snuf zout. De kool 7 uur op laag, de aardappels na 4 uur klaar. We aten het met de gerookte makreel die op moest. Door de nogal uitgebreide lunch wat wij niet gewend zijn, aten we laat en zijn de kool, met een lepeltje dadelstroop en een klontje boter, en de aardappels, alleen grof geplet ook met een klontje boter, in pannen opgewarmd. Een heerlijke combinatie. En deze keer de rodekool lekker zacht en heerlijk van smaak. Het roze sausje van het restaurant paste er geweldig bij.

De gehaktballen, op maandag vast gebakken, aten we op dinsdag samen met opgebakken friet uit de airfryerXL, zo'n 6 minuten in het mandje op 180°, beetje olie en tussendoor even schudden. Perfect krokant. Erbij de gemengde sla, maïskorrels, stukjes ham en een gewenst sausje van de dag ervoor. Voor het gehakt, 250g, de hoeveelheden aangepast en ik maakte er 4 balletjes mee. En soms staat er een potje open en dan denk ik, "het proberen waard". Dat was deze keer een potje met dille-mosterddip. Dit deels gebruikt in plaats van de mosterd. Heerlijke balletjes. Lekkere en leuke samengestelde maaltijd. 

Woensdag een broccolischotel met camembert. Ik gebruikte 150g fusilli, 250g broccoli, 100ml crème fraîche, bijna 200g camembert, 50g gedroogde tomaten, meer dan een handje zelf gekraakte walnoten van een vriendin van stoere mooie dingen. Takje verse tijm, beetje zout, beetje peper. Opgebouwd in de bakpan van de airfryerXXL zoals omschreven. Koud erin want in de middag klaargezet. Daarom 25 minuten op 160° en dan nog zo'n 5 minuten op 195°. Heerlijke maaltijd.


De volgende dag een prei stamppotje. Ik heb 1 grote prei laten smoren, 15 minuten in een heel klein scheutje witte wijn. Heerlijk zacht en zoetig. Een restje puree van maandag gemengd met grof gestampte gekookte aardappels, 1 minuut en dan in de ecostoof. De gehaktballetjes van dinsdag opgemaakt. Eieren gekookt. Iets weinig prei tegenover de aardappels dus apart opgediend. 


Vrijdag, visdag. Dat is hier niet zo hoor, maar toevallig deze vrijdag wel. In de middag at partner een paar haringen. Ik bestelde voor 's avonds o.a. deze mooie St.Jacobs coquilleschelpen. Echt een feestje voor de smaakpapillen. In het meegeleverde aluminium bakje in de airfryerXXL op de pizzaplaat zo'n 10 minuten op 160°. Perfect. Erg lekker!
Daarna aten we dit trio van zeebaarsfilet, Surinaamse bami en een beetje salade meegeleverd, met verse eikenbladsla. De zeebaars een paar minuten gebakken in de pan in olie en boter. De bami opgewarmd in de magnetron. Wat een leuk en lekker maal. Met voor de een glas witte en voor de ander een glas rode wijn. 

En als dessert nog een Irish whisky met slagroom iets over de datum, bij biologisch geen probleem.
Erg lekker. 

Op de laatste dag van deze blogweek vooraf een garnalenhapje. Met 100g Hollandse garnalen, ½ appel, 1 eetlepel mayonaise, een koffielepel crème fraîche, een scheutje ketchup, scheutje citroensap en verse bieslook uit de kruidentuin. Niet op een lepel maar in een kommetje, eerst een paar blaadjes sla, dan het garnalenmengsel, dan nog een takje peterselie. Heel smakelijk.


We aten geroerbakte spinazie met winterpostelein. Deze spinazie, dus 200g en deze postelein, dus 100g. Eerst 100g spekjes uitgebakken, dan 2 tenen knoflook en een restje uitjes die bij de haring waren geleverd meegebakken. Vervolgens de groenten erbij laten slinken. De gestampte aardappel van donderdag opgebakken in wat oude jus. Eieren gekookt. Lekker hoor.

En vandaag, zondag, waarschijnlijk iets met wortel want daar liggen er nog veel van. Daarover volgende week verder. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten