zondag 28 september 2025

Uit de airfryer(s): zoete aardappelblokjes, maïskolf, boterhammen met Parmezaan, ovenschotel Chinese kool; uit de slowcooker: spaghettipompoen, Vlaamse stoof, puree van aardappel en bataat; salades en ook nog een maaltijd buiten de deur.


Al een tijdje lag er een spaghettipompoen. Door van beide kanten het kontje af te snijden, paste het ding in mijn slowcooker. Voor zondag deze met 500ml water 8 uur op laag gezet. Intussen stukken Parmezaan geraspt in de Onionchef met het zwarte mes. Na de kooktijd de pompoen ontleed, 100g gerookte spekjes met een beetje oude jus gebakken en daar de spaghettislieren bij gedaan. Basilicumolie en blauwe kaas erdoor geroerd. Op bord Parmezaan en peterselie toegevoegd. Ik had nog nooit een spaghettipompoen van binnen gezien. Dat is altijd wel wat spannend hoe een en ander dan zal uitwerken. De extra's blauwe kaas en spekjes bevielen ons prima. En de inhoud was precies genoeg voor samen. Ik had er nog iets meer nat uit kunnen doen. Bijzonder en erg lekker. 


We aten maandag komkommersalade met appel en ei. Een ½ komkommer, een kleine rode ui, 1 appel, 2 eieren. Dressing van olie, citroensap, mosterd en yoghurt, alles gemengd en 1 uur in de koelkast. Ook nog een Indonesische tomatensalade met 2 grote tomaten en een dressing van sambal, ketjap, limoensap en uitgeperste tenen knoflook. Tomaten niet ontveld hoor, vind ik echt overbodig. Twee braadworsten, zongedroogde tomaat en zwarte olijven, gebakken in een pannetje met wat oude jus en verse boter. In de magnetron krieltjes gekookt. Lekkere agv maaltijd, ofwel aardappelen, groenten, vlees 🙂. Met name de komkommersalade vonden wij echt heel erg lekker. De tomaten hadden nog iets scherper gemogen. 


De volgende dag Vlaamse stoof in de slowcooker. Met 350g rundvlees in grote blokken, 1 ui, 50g boter, 1 flesje boekweitbier, beetje rode wijnazijn, takje tijm, takje rozemarijn, 1 kruidnagel, 1 laurierblad, kleine lepel suiker, kleine lepel appelstroop, 1 boterham dik besmeerd met mosterd. Dat 8 uur op laag. Spruiten gekookt (link voor de mensen die echt aarzelen :)). Een grote dikke bataat in stukjes gesneden. De blokjes na toch een uurtje in het water, ingesmeerd met zonnebloemolie, zout en paprikapoeder en gebakken in de airfryerXXL met het smart sensingprogramma. Duurde ongeveer 19 minuten. Opnieuw een heerlijke maaltijd weer. 

Woensdag nog een maïskolf, deze keer in de airfryerXXL. Grote kolf weer in tweeën gesneden. Ingesmeerd met olie en bestrooid met paprikapoeder en chilipeper. Dan 18 minuten op 180°. Op bord een beetje boter en himalayazout erop, heerlijk. Erbij het opgewarmde stoofvlees en een broodje. 


Donderdag soep gemaakt in de soepmachine op de pureerstand van een stuk komkommer en resten van salades, aardappeltjes en spruiten. De rest van het stoofvlees na afloop erdoor geroerd.
Witte boterhammen ingesmeerd met boter en bestrooid met Parmezaan gebakken in de airfryers


Vrijdag een ovenschotel met Chines kool. Op donderdag puree gemaakt in de slowcooker van 300g bataat en 200g aardappel met 30g boter en 30ml water, 7 uur op laag. Deze verhoudingen heb ik ooit ergens gevonden als basisrecept voor aardappelpuree uit de slowcooker. Die site werkt niet meer. 
Een ½ Chinese kool fijn gesneden in reepjes, 1 ui en 2 tenen knoflook gefruit en daar de kool bijgedaan. Na een minuut of 5 de puree erdoor geroerd met nog wat extra nat uit de pot en flink wat zwarte peper. Geraspte kaas erdoor geroerd in de pan. Het geheel in de bakpan van de airfryerXXL en nog kaas bovenop. Bij elkaar ongeveer 80g denk ik. Het was afgekoeld want ruim voor het eten gemaakt en daarom 25 minuten op 160° gebakken. Goed heet en erg lekker. 


Op de laatste dag van deze blogweek aten we bij oudste zoon met partner en nog een vriendin. Heerlijke hapjes met crackers en brood. Een ovengerecht met aardappel en gehakt en pesto. Erg lekker. Salade erbij. en lekkers bij de koffie toe. Met een goed glas rode wijn een fijne avond. 



En vandaag, zondag, in ieder geval iets met verse vijgen. Daarover volgende week dan weer. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten