zondag 10 december 2023

Uit de airfryer(s): gebarsten tomaten met champignons, kliekjestaartje, rösti rondjes; heerlijke rode kool uit de slowcooker; Sinterklaasfeest met de kleine jongetjes; Bûche de Noël gebakken in de grote oven, een recept van de aviko-kerstkeuken.

De tomaten en de champignons moesten echt op. Ik maakte gebarsten tomaten met champignons. Ik had alleen maar romantomaten, 480g. Omdat ik bedacht dat snijden niet goed was heb ik die als hele in het bakaccessoire gelegd tussen 130g grote, gehalveerde kastanjechampignons. Er lag al een tijdje een bol verse knoflook. Ik wist niet dat dat vrij snel zou schimmelen (ik koop altijd gedroogde), dus de hele bol, 50g, schoongemaakt, in stukjes gesneden en over de tomaten en champignons gestrooid. Door de grote tomaten had ik wel meer dan 200ml olie nodig. In de airfryerXXL op 200°, na 10 minuten even door elkaar geschud, de gehakte rozemarijn erbij en nog 10 minuten terug. In een pannetje met wat bouillon van de boerenkool en wat boterjus, een rest penne opgewarmd. En een schaaltje met komkommersalade van donderdag op tafel. Het was echt een bijzonder lekkere maaltijd. Met een echt goed glas stevige rode wijn die goed overeind bleef tegen de sterke smaak van knoflook en tomaten. Twee tomaten die over waren in een doosje, de knoflook uit de olie gezeefd en bij de tomaten gedaan. De olie apart bewaard. We zullen zien.


En ja hoor, van de rest van de kliekjestaart van vorige week samen met de 2 tomaten met veel knoflook die over waren een nieuw restjes-ding gemaakt op maandag. Alles goed door elkaar gemengd, de stukjes bladerdeeg eruit gehaald, geraspte kaas erop en 30 minuten op 160° opgebakken in het bakschaaltje voor de airfryerXXL. Van een paar stengels paksoi zonder blad een slaatje gemaakt met wat mayonaise. Apart een biefstukje gebakken in boter, grotendeels voor de ander. En de rest van een bietensalade ook opgemaakt. Ook van resten kan een heerlijke maaltijd worden gemaakt. 


De volgende dag naar de grote stad om Sinterklaasfeest te vieren met de jongste zoon en schoondochter en de 2 jongetjes van 4 en 6. In de middag de pakjes zodat ze nog lang konden spelen en daarna gezamenlijk eten. Een heerlijke middag en avond. Eerst natuurlijk koffie met Sint-lekkernijen, daarna stokbrood, crackertjes en kaasjes met een glaasje wijn en dan ook nog een Turkse pizza voor we weer naar huis gingen. 

Woensdag heel veel werk aan het eten gehad. Blik erwtensoep open gemaakt en witte boterhammen uit de diepvries gehaald :-).

De volgende dag ben ik maar eens begonnen aan het klein snijden van een zeer grote rode kool. De helft van de kool gebruikt verdeeld over 2 potten van de duo-slowcooker. In iedere pot ongeveer 500g kool, 1 appel, ½ rode ui, 1 kleine teen knoflook, 1 eetlepel bruine suiker, ½ eetlepel honing, ½ eetlepel tomatenketchup, kleine eetlepel rode wijnazijn, beetje groentebouillonpoeder, iets meer water per pot, 1 laurierblaadje, ½ kaneelstokje, 1 jeneverbes en 1 kruidnagel. Omdat ik iets te laat begonnen was en het wel veel werk was, na 7½  uur op laag eens even gekeken want het was etenstijd. Echt prima. Lekker met gekookte aardappels en Griekse geitenkaas.


Vrijdag aten we stamppot rauwe andijvie. Verse worsten in boter gebakken voor de jus. En kaas voor mij.


Op de laatste dag van deze blogweek deed ik met de vriendin van oudste zoon mee aan Aviko's kerstkeuken (deze link zal na zaterdag misschien weer verdwijnen, maar ik zet hem er toch maar even in). Ik koop eigenlijk nooit aviko producten want we eten vrijwel volledig biologisch. Maar ik vond het een leuk idee en de box was maar 44 euro voor 4 personen. 
De box met ingrediënten kwam een dag eerder. En ik had een link gekregen om in te loggen en samen te koken en te eten. 

Voor alle 3 de gerechten was ook het recept in de box, dus we konden het vooraf goed bestuderen. Met zo'n box krijg je natuurlijk afgepaste hoeveelheden dus allemaal kleine doosjes met kruiden, suiker, bloem, bakpoeder etc.

Een soep van bloemkool met zoete aardappel en ricotta-tijm croutons. Voor de soep 2 tenen knoflook even gebakken in wat olie, daarna 400g bloemkool en 300g zoete aardappelblokjes erbij en met 1 liter water en een bouillonblokje ongeveer 15 minuten gekookt, gepureerd met de staafmixer en een scheut slagroom erdoor geroerd. De 8 rösti rondjes gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma voor friet. Ricotta, geroosterde pijnboompitten en tijm over de rondjes verdeeld. 


Aardappel-groentetaartje met varkensoester. Spekjes, 125g, gebakken met 1 sjalot en 1 rode paprika. Zo'n 250g heel dunne sperziebonen in stukjes van 1 cm gesneden en 5 minuten gekookt en daarna door de gebakken groenten geroerd. Aardappelpuree zachtjes opgewarmd. Die bij de groenten gedaan en 2 eetlepels crème fraîche erdoor geroerd en goed doorgewarmd. De oesters kort gebakken in boter. Omdat ik geen 4 kookringen had, gekozen voor de eenpersoons pannetjes om de taartjes op te bouwen. Puree onderin, rucola daarop en de rest van de puree daar weer op. Vlees apart opgediend. Vooraf in de ochtend sinaasappelmayonaise gemaakt door 2 eetlepels zest, oranje schil geraspt, door de 2 eetlepels mayonaise te roeren. Dit bij het vlees geserveerd.


Oven aan op 200°. Voor de Bûche de Noël met mokkacrème 150g zoete aardappelblokjes gepureerd met 2 eetlepels water. In de mixer 3 eieren gemixt met 100g suiker, zakje vanillesuiker en puntje kaneel en hier 2 lepels van door de puree geschept. Dan 75g bloem en ½ theelepel bakpoeder gezeefd boven het eimengsel, door elkaar gespateld en daarna de puree erbij en voorzichtig gemengd. Op een bakplaat bekleed met bakpapier uitgestreken naar ongeveer 25 bij 35 cm en 10 minuten gebakken. Daarna opgerold met een theedoek bestrooid met suiker en laten afkoelen. 
Voor de crème 2 zakjes oploskoffie met 1 eetlepel basterdsuiker opgelost in 2 theelepels heet water en laten afkoelen. In de mixer 225g zachte boter met 250g poedersuiker geklopt en daar 250g mascarpone lepel voor lepel doorheen. Dan druppelsgewijs de koffiesiroop erdoor gemixt. De gebakken bodem terug gerold en van binnen besmeerd met ⅔ van de botercrème en weer opgerold. Ook de buitenkant ingesmeerd en versierd met wat cacaopoeder en kerstchocolade. Nog nooit zoiets gemaakt, maar het lukte prima.


Wij hadden gekozen niet mee te doen met de chatmogelijkheid. Het inloggen ging prima. Het was een beetje rommelig druk, maar we hadden ook niet heel veel hulp nodig. Erg leuk om samen te doen met schoondochter. En het waren echt heerlijke gerechten waar ook de beide heren erg van genoten. Leuk om een keer gedaan te hebben Aviko

En vandaag, zondag, eens kijken wat er nog is. En ruimte maken in de diepvries voor het bestelde vlees voor kerst wat maandag arriveert. Daarover volgende keer maar weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten