zondag 26 november 2023

Uit de airfryer)s): groene kool, Griekse worst, prei-ui schotel, Epiros Talagani (grillkaas); uit de slowcooker: koolraap-puree, gehaktbrood, rauwe bieten; heerlijke soep en ook nog eten buiten de deur bij restaurant Gewoon.

Prei-ui schotel van zaterdag nog zonder kaas en niet afgebakken.

Zondag kwam het gezin met de kleine jongetjes eten.

Ik maakte koolraap puree met 600g koolraap, 2 kleine aardappels, 1 ui, 2 tenen knoflook, veel groene kruiden als bosje, bouillonpoeder en water in de slowcooker, 6 uur op laag. Niet gepureerd, bosje kruiden eruit en als blokjes gegeten. Prima op smaak.

In de andere pot van de duo-slowcooker Grieks gehaktbrood. Met 330g half-om gehakt, 100g kipgehakt en 200g leeggehaalde Griekse worst. Gekneed met 1 ui en 2 tenen knoflook gesnipperd, 2 eetlepels groene olijven in stukjes, 4 theelepels Griekse stifado-kruiden. Onderin 2 uien in grote stukken, daarop het broodje en 6 uur op laag. Op het laatst omgekeerd dan ziet het er iets donkerder uit. Erg lekker.

Een schaal met tomaat, komkommer, rode- en groene paprika. Een kommetje met plakjes salami. Een schaal met veldsla en hardgekookte eieren met een beetje mayonaise. En ook nog 5 grote pitabroden ingesmeerd met boter even opgewarmd in de grote oven waarvan er 3 met smaak opgingen.

Op maandag gedoe met een nieuw modem. Uitstekend geholpen door de telefoon trouwens maar toch. We aten de rest van het gehaktbrood, een klein beetje veldsla, ieder een pitabrood en zwarte bonen uit een blikje. De 2e Griekse worst uit het pakje opgebakken in de airfryerXXL, 10 minuten op 160°.

De rest van de koolraap, heel klein beetje aubergine met kaas, heel klein beetje stamppot, restje zwarte boontjes met nat en een rest kiemen tot soep gemaakt in de soepmaker, maar zonder daarin te koken dus alleen maar gemixt en later in de pan gekookt.

Dinsdag groene kool. Aangepast recept. Er was 250g kool. Die heb ik geblanceerd in water en laten uitlekken. In de pan daarna 1 burrata, 1 teen knoflook, zwarte peper, beetje bouillonpoeder en ongeveer 75g geraspte kaas. Na even smelten en aan de kook brengen daar de kool weer bij gedaan. Over in een ovenschaaltje maar was erg nat dus afgegoten en het 'kaaswater' nog even bewaard. De keiharde broodjes van het Griekse voorgerecht tot paneer gemaakt met de onionchef met het zwarte mes. Flinke laag op de kool, paar klontjes boter en een scheutje olie erover en 15 minuten gebakken in de airfryerXXL op 160°. Stukken worst van de dag ervoor opgewarmd in de jus met ui van het gehaktbrood. Het smaakte heerlijk.

De volgende dag een oppasdienstje in Rotterdam. Partner vind het dan heerlijk spiegeleieren te maken voor zichzelf. Ik at heerlijke soep met broodjes met verschillende Turkse sausjes samen met de jongens. 

Donderdag in de namiddag een kom soep van de koolraap etc. met nog wat 'kaaswater' van de groene kool. Een deel van de soep ingevroren en een deel in de koelkast om nog een keer te eten. 

We aten gerookte makreel met in de slowcooker gegaarde bietjes. Ik had 2 heel erg grote bieten en 1 kleintje, deze 7 uur op laag gezet en het kleintje er na 5 uur uitgevist. In dit recept wordt de biet rauw gebruikt, maar daar had ik geen zin in. Er lagen nog een paar van die harde Griekse broodjes. Deze al vroeg in de middag nat gemaakt met een druppeltje water en flink wat olijfolie en kort voor het eten met mayonaise bedekt. Een kommetje Griekse yoghurt en de mayonaise op tafel. 

De groten moesten nog geschild.

De kleine en ⅔ van een grote biet in blokjes gesneden en met wat limoensap, peper en olijfolie bedruppeld. Een heerlijke combinatie van smaken. Ook de broodjes waren goed te doen.


Op vrijdag aten we bij ons plaatselijk Restaurant Gewoon.  Ik had als voorgerecht pasta met champignons in knoflooksaus, erg lekker. Partner het beroemde visbordje. Beiden als hoofdgerecht de varkenshaas-spies met satésaus. 

Als toetje een coupe citroenijs met wodka en een Irish coffee. Zoals 'gewoon'lijk lekker en heel gezellig.


Op de laatste dag van de blogweek een prei-ui-schotel uit de airfryerXXL. Ik had maar 1 stengel prei, 170g, er daarom 210g rode ui bij gedaan. Dat samen in een klont boter gesmoord want ik wilde het gaar hebben, 25 minuten was genoeg. Ruim 400g aardappel gekookt. Na het afgieten alles door elkaar gedaan met een restje van de groene kool erbij en in het bakschaaltje van de airfryer. Kaas erop, afgedekt met een spatdeksel en omdat het er koud inging, 20 minuten op 160° gezet. Heerlijk. Ik was blij dat ik de prei en ui eerst lekker had laten smoren, dat kwam de smaak zeer ten goede.


In plaats van hamblokjes bakte ik in de airfryerXL de Griekse kaas Epiros talagani. Alleen ingesmeerd met wat olie want deze kaas is al gekruid. Op de grillpan, 8 minuten. Maar, niet goed gegaan. Weet niet waarom. Misschien moest ik iets langer wachten voor ik het van de pan afhaalde want het was te zacht en werd harder op het bord. Wel lekker.

En vandaag, zondag, zal de paksoi er aan moeten geloven. Daarover volgende week. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten