zondag 17 juni 2018

Soepje, hamburger, filetlapje, romanesco en boerenomelet uit de airfryer, boeuf bourguignon en courgette uit de slowcooker, gasten en hapje buiten de deur.


We aten zondag een biologische hamburger uit een pakje. Heerlijk met een plakje kaas, een ei en wat losse dingen er om heen. Maar...., in de airfryer gaat losse kaas natuurlijk vliegen, dus even een probleempje. Goed afgelopen, lag onderin en niet tegen het element bovenin. Het was lekker. Eerst 4 minuten op 180° op de grillpan, dan de kaas er op en nog 2 minuten. Ik had eerst even een stokbroodje afgebakken in de airfryer. 's Morgens voor er bij een schaal coleslaw gemaakt van 370g fijngesneden Chinese kool met een dressing van 3 lepels mayonaise, 1½ lepel zure room, kleine lepel witte wijnazijn, een puntje mosterd en flink wat zwarte peper. Natuurlijk te veel, maar de kool moest worden verwerkt en kon zo wel even wachten.

Omdat ik zeer tegen voedselverspilling ben, ben ik blij met de soepmaker. Dat apparaat helpt me echt om van restjes iets goeds te maken. Maandagmorgen een beetje witlofsalade, een beetje gebakken komkommer, een beetje kleefrijst, Kanda Poha, en een paar stukjes gebakken aardappel. Het kooknat van de ratatouille wat ik niet mee had ingevroren en wat extra water er in en draaien maar op de pureerstand. Soep voor de lunch. Lekker met een beetje kookroom er in.


's Avonds groene asperges, gewoon even gekookt (zonder deksel maakt echt uit voor de kleur!), biobaby aardappeltjes uit de magnetron en een filetlapje ingesmeerd met honing-mosterd. De stukjes vlees op 180° in een voorverwarmde airfryer op de grillplaat gelegd voor 5 minuten en omgekeerd nog 5 minuten. Een beetje oude jus gebruikt voor over de aardappeltjes. Vanwege stevige wind weer eens binnen gegeten.

Dinsdag Tzatziki gemaakt van 1 komkommer fijngemaakt in de onionchef met het paarse mes, dus kleine blokjes. De saus gemaakt van ongeveer 100cc zure room, 2 tenen knoflook uit de knijper, een scheutje olie en verse peper. En omdat ik geen vlees wilde eten heb ik een geblancheerde Romanesco uit de diepvries gehaald en deze geroosterd. De roosjes bestrooid met een klein beetje zout en wat peper en met olijfolie door elkaar gehusseld. De airfryer verwarmd op 160°. Eerst 15 minuten, niet gaar genoeg, toen nog 10 minuten er bij op 140°. Daarna in een schaaltje gemengd met stukjes gorgonzola. Een plat, net 's middags gekocht broodje gebakken met zeezout er bij. Het brood na het hoofdgerecht opgegeten met de rest van de gorgonzola en de lekkere rode wijn.

De volgende dag de rest van de baby-aardappeltjes gebakken. Een boerenomelet gemaakt. Ik had ergens gelezen dat je als je de airfryer gebruikt, eerst de vaste ingrediënten, spekjes, rode ui, paprika en champignons, in de iets ingevette bakpan op 180° vanaf koud zo'n 8 minuten kan bakken en dan het eimengsel er bij voor nog eens 5 minuten. Zo gedaan dus. Maar dat klopte niet. Misschien doordat ik wat meer ingrediënten had en 4 eieren. Na 10 minuten het ei er bij en toen nog 10 minuten voor de omelet gaar was. Dat voorbakken vond ik wel een goed idee, want de spekjes, champignons, ui en paprika smaakten lekker gebakken. Ik had een hele rode puntpaprika en 100g spekjes. De coleslaw van zondag er bij gegeten. Genoten van heerlijke omelet op deze manier.

Donderdag een lange dag de kleinzoon van inmiddels ruim 7 maanden in huis. Eenmaal weer thuis gekozen voor een kopje soep en een boterham met gebakken ei met ham en kaas.

De volgende dag vast wat voorbereidingen voor zaterdag met visite. Een maaltijd voor 5 volwassenen en 2 jongeren. Opnieuw van dat heerlijke aardbeienijs gemaakt in de ijsmachine. Ook vast veel klaargezet voor het vroeg starten van de slowcooker met Boeuf Bourguignon.

Omdat ik geen zin meer had in koken voorafgaand aan een het bezoeken van een concert van vocaal ensemble Serenade in de dorpskerk van Westmaas, hebben we vooraf een hapje gegeten in de lunchroom van De Verleiding. Ik at een zomerstamppotje met braadworst. Partner paella.

En dan het zaterdags diner.


Ook deze keer weer in de middag begonnen met de visite zodat het hoofdgerecht ongeveer 17.00 uur op tafel kon staan. De slowcooker moest dus echt op tijd aangezet worden. Ik heb wat minder wijn en water gebruikt omdat er altijd veel te veel saus over is. En met de vloeistof heb ik de aanbaksels uit de pan gehaald zodat die heerlijke smaken mee konden en tegelijk geen koude vloeistof over warm vlees werd gedaan (geleerd dat het vlees dan taai kan worden).

Het hapje vooraf bestond zoals meestal uit wat worst- en patésoorten, deze keer ook smeerkaas en ribbelchips, olijven, boter, brood, crackers.

Het voorgerecht was Pizette met gerookte zalm. Voor de pitabroodjes, 7 stuks, heb ik de aangegeven hoeveelheden ingrediënten gebuikt. Besmeerd met het zure room/kaas/lente-ui mengsel. Na 10 minuten oven belegd met de gesneden zalm, tomaat en de kappertjes. Per persoon opgediend. Iets minder smeersel had ook goed gekund. Wel een leuk en lekker voorgerecht.

Als groente er bij courgette met kaas uit de andere slowcookerpan. Ongeveer 1150g met daaraan aangepaste hoeveelheden boter en smeerkaas (beetje omrekenen, altijd leuk, ongeveer 40g boter en 80g kaas). Al vroeg gekookt dus koud gestart in de slowcooker, daarom 1½ uur gerekend.

Verder een schaaltje met stukjes puntpaprika, wortel, feta en peterselie en een kom 'schone' sla. Met een kannetje dressing. Op tafel de eerder gekregen plant met snoeptomaatjes en een bakje water zodat die ter plekke konden worden geplukt en gewassen.


Drie heel verschillende soorten kaas, Stilton, boeren graskaas en Der Scharfe Maxx, een Zwitserse kaas van rauwe melk. Een glas port past bij alledrie. En dan nog het aardbeienijs met verse aardbeien erbij. Koffie met een chocolaatje en een glas Grappa was een mooi einde. Een heerlijk etentje wat uiteindelijk duurde van 15.00 tot 22.30 uur. De jongeren, 10 en 14, waren intussen wel moe, maar wat een heerlijke kinderen.

En vandaag, zondag. Een koelkast met vele resten, dus maar eens kijken wat daarmee te maken is.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten