zondag 21 oktober 2018

Heerlijke champignonsaus, sambal van eigen pepers, gepofte groenten en noodles in de airfryer, puree en boontjes uit de 'ecostoof', soep, fruitsoep en appelcompote uit de soepmachine, kip en aardappelpuree uit de slowcooker.

Ik at deze week een aantal dagen alleen. Op zondag waren dat spruitjes. Er zijn veel recepten te vinden voor spruitjes met champignons. Maar ik heb eerst de champignons in een saus verwerkt. Met 250g kastanjechampignons, 200cc ontdooide slagroom, 65cc witte wijn, 1 sjalot, 1 teen knoflook, een koffielepel bloem en 15g boter. Met room uit de diepvries geen probleem dus. Gaat prima. Heerlijke saus. Dan spruitjes even gekookt. Deze door de gebakken (naar mijn idee altijd iets te zoute) gerookte spekjes geroerd. Saus er over aan tafel naar behoefte. Lekker met een glas witte wijn.


Er lagen nog wat groene pepers die rood aan het worden waren, maar ook wat te oud. Sambal maken, dacht ik. Ik vond natuurlijk meerdere recepten en heb dit recept gebruikt als uitgangspunt.

50gr groene, al een beetje rood wordende pepers van eigen plant, 1 flinke sjalot, 2 tenen knoflook en een restje gember (10g) samen in de Onionchef met het zwarte mes fijngemaakt.
Een scheutje zonnebloemolie verwarmd en daar de prut ingedaan. Even aangebakken. Dan een scheutje vissaus, een scheutje ketjap, een schepje suiker en een kneepje tomatenketchup er bij. Nog zo'n 5 minuten laten pruttelen. Behoorlijk scherp wel, maar ook wel licht zoetig. Lijkt me wel goed gelukt (ben zelf niet zo'n sambal-eter).
Het is maar een klein potje, maar het lastige met dit soort dingen vind ik dat het natuurlijk niet in een week op gaat, maar langer bewaren met olie ook niet echt een optie is, want wel direct in gebruik.

De volgende dag een ½ paprika en een ½ courgette met een rode ui en wat knoflook gepoft in de airfryer in de mand zo'n 8 minuten op 200°. Tussendoor voorzichtig geschud. Een gepofte aardappel er bij kan ook in de mand maar dan veel langer. Daarom heb ik die, een grote aardappel, 8 minuten in de magnetron gedaan op 700w op het speciale hulpmiddel voor aardappels poffen. Voor bij de aardappel had ik de frisse knoflooksaus gemaakt. Eén flinke lepel Griekse yoghurt, 2 uitgeknepen tenen knoflook, wat verse bieslook uit de kruidentuin en zwarte peper uit de vijzel. Een klein beetje groenten en klein stukje aardappel over, de saus ging heerlijk helemaal op.


Dinsdag soep gemaakt in de soepmachine van een beetje sla, een restje gestoofde komkommer, het binnenste van een komkommer, een beetje rendangsaus, nog wat nat van de witlof met bacon (allemaal van vorige week) en de rest van de gepofte groenten en aardappel en een bosje koriander. Heerlijk pittige soep voor de dinsdag lunch en voor woensdag 's avonds.

Dinsdag ook iets nieuws uitgeprobeerd. Ik had een ecostoof gekocht. Dat lijkt een klein beetje op slow cooken, maar is toch weer anders. Om uit te proberen had ik 200g bloemkool in roosjes met 300g aardappel in blokjes opgezet met koud water, 2 minuten gekookt. Daarna de pan 45 minuten in de stoof gezet. Gaar!!! Afgegoten en puree van gemaakt met wat boter en witte peper. Hierbij de opgewarmde champignonsaus gegeten. Alweer een lekkere maaltijd voor mij alleen.

De volgende dag eerst wat fruit weggewerkt in de soepmaker. Ik maakte van 4 kleine appeltjes, 1 grote peer en 1 sinaasappel en een scheutje rosé een fruitsoep. Eerst op de compotestand, dan nog even handmatig mixen. Af laten koelen, heerlijk in de Griekse yoghurt als toetje. In de middag was ik op visite bij mijn nicht-naamgenoot, daarom at ik soep met brood.

In augustus maakte ik een recept met noodles en kaassaus. In de diepvries krap-aan genoeg voor mij alleen. Extra nog wat prei met ricotta gemaakt. Een ui en de prei even gefruit en laten sudderen. De ricotta erdoor geroerd. Daarna de noodles met het preimengsel 15 minuten in de airfryer op 180°.


Vanwege het kleine jongetje in huis en zijn moeder die later kwam mee-eten en partner ook weer thuis, gebruikte ik voor de maaltijd van vrijdag de slowcooker. Een flinke jonge haan volgens dit recept maar dan met een paar bladen Chinese kool en 2 dikke plakken ham. Gekozen voor 6½  uur op laag. Het recept voor een eenvoudige aardappelpuree uit de slowcooker stond op allrecipes.nl, maar die site werkt jammer genoeg niet meer. Bij deze:

Porties: 6 
  • 1 kg aardappelen, geschild en in blokjes
  • 60 ml water
  • 60 gr boter
  • 1 theelepel zout, of naar smaak
  • zwarte peper naar smaak
  • 120 ml melk, of naar behoeft 

  • Bereidingswijze





  1. Leg de aardappelen, water en boter in een slowcooker. Breng op smaak met zout en peper. Zet de deksel erop, en kook op 'Laag' gedurende 7 uur of 'Hoog' gedurende 4 uur.
  2. Maak er met een stamper puree van, voeg de gewenste hoeveelheid melk toe om een romige consistentie te bereiken. Houd warm op 'Laag' tot het opdienen.
Ik heb de helft gemaakt. En deze pot van de duo-slowcooker ook 6½ uur op laag gezet.
De dag ervoor ook alvast een appelcompote gemaakt in de soepmachine. Met 650g appel, ⅛ theelepel gemalen kruidnagel, een scheutje citroensap en 100ml water, geen suiker toegevoegd. Na afloop even met de hand gemixt.

De haan of kip of parelhoen wordt op deze manier niet bruin, maar deze smaakte weer heerlijk. Je kunt dan kiezen om hem nog even onder de grill te leggen, maar daar was geen tijd voor omdat het jongetje ook weer op tijd thuis in bed moest liggen. De haan en compote gingen helemaal op. Van de puree nog een beetje over, maar was opnieuw heel lekker.

Zaterdag, de laatste dag alweer van deze blogweek, maakte ik gegrilde schouderkarbonade. Op de grillpan op het gas, want te groot om 2 tegelijk te grillen in de airfryer. Ik heb de marinade aangevuld met een beetje eigen sambal en wat gembersiroop. Sperziebonen even gekookt en drie kwartier in de ecostoof gezet. Had wel iets langer gemogen. Fruitsoep in een apart kommetje en wat noodles en gebakken ei er bij. En natuurlijk de zelfgemaakte sambal op tafel naast gekochte gebakken uitjes en seroendeng.


En vandaag, zondag, ik denk iets met witlof en ham. Maar, dat beschrijf ik volgende week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten