zondag 24 maart 2019

Zacht gegaarde sparerib, verse worst en saté uit de airfryer, gestoofde litttle gem met sinaasappel, kip met groenten uit de slowcooker, lekkere soep van resten.



Zondag aten we zachtgegaarde spareribs uit de airfryer. De stukken ingesmeerd met een rub gemaakt van 1 eetlepel gerookte- en 1 eetlepel gewone paprikapoeder, 2 kleine eetlepels in de vijzel fijngemaakt Himalaya-zout , ¾ eetlepel rietsuiker, ½ theelepel cayennepeper en ¾ theelepel in de vijzel gemalen komijn. Dit uren in de koelkast laten intrekken. De airfryer op 70°, na ¾ uur nog 5 minuten naar 200°. We aten er sla en bruine broodjes bij en een saus van mayonaise en Griekse yoghurt met verse kruiden uit de kruidentuin (knoflookbieslook, bieslook en krulpeterselie), ongeveer 3 uur laten intrekken. Ook een schaaltje Griekse yoghurt extra op tafel. Een glas Hongaarse Egri Bikavér of wel stierenbloed paste er heel goed bij. Heerlijk zondagsmaal.

Maandag bietjes met champignons. De bietjes waren al gekookt, dus hoefde alleen maar mee gewarmd. De curry gemaakt met 250g gekookte bietjes in blokjes, 125g kastanjechampignons in partjes, stukje gember in heel kleine blokjes, 2 tenen knoflook en 1 groene peper fijngehakt. In plaats van gezeefde tomaten gebruikte ik een ½ potje "Sugo Bombalino" van Fattoria la Vialla. En omdat de bietjes niet echt gekookt hoefden te worden was extra water niet nodig. De komijn- en mosterdzaadjes even laten springen, champignons toegevoegd en na een paar minuten de rest er bij en laten doorwarmen en op smaak komen. We aten er een beetje couscous bij, 10 minuten laten wellen in kokend water en een klein klontje boter en wat gedroogde uitjes er door. Twee saucijzen met appel en peper van Brandt en Levie 10 minuten gebraden op de grillpan in de airfryer op 180°. De rest sla, mayonaise met verse kruiden en yoghurt van de dag ervoor waren een leuke aanvulling. Leuk recept voor de bietjes.

Dinsdag kwamen de kinderen wilgen knotten en klusjes doen in de tuin. Voor de maaltijd met zes wat eten gehaald bij de 'afhaal-chinees'. Voor de dreumes een hapje in de magnetron opgewarmde bietjes met champignons, couscous en stukjes worst. Nog wat zoet bij de koffie.


De volgende dag aten we verschillende hapjes om de koelkast weer eens leeg te maken. Een stukje maïstaart verwarmd in de magnetron als hapje vooraf. Met name de zuurkoolstamppot van zaterdag was nog veel. Lekker in een grote bakpan met een 'korstje' aangebakken in wat boter.


Donderdag at de kleine jongen mee aan tafel, want die sliep bij ons. We aten in de magnetron gegaarde biobaby-aardappeltjes, gestoofde little gem (voor het kindje zonder de hazelnoten) en een balletje gehakt. Balletjes gemaakt van 250g rundergehakt aangemaakt met 1 ei en flink wat paneermeel en gekruid met de rub van de spareribs. Gebraden in ghee en boter. De kleinzoon was er niet echt van gecharmeerd. Later nog wat stukjes kaas en een cracker gegeten.

's Avonds vast alles voorbereid voor de volgende dag. Kip met groenten in de slowcooker werd dat. Bijna 500g kippendijen zonder bot en het recept volledig gevolgd. De verse sperziebonen 12 minuten gekookt buiten de slowcooker. De ouders aten mee en als 5e de dreumes, maar die wist ook deze keer duidelijk te maken dat dit niet zijn ding was ha, ha. Eet thuis vrijwel alles, wat doe ik verkeerd :-). Vooraf aten we gemarineerde champignons. Met 5 grote kastanjechampignons en ui, knoflook, vissaus en oestersaus. Buiten in het zonnetje opgesnoept, dat at die dreumes dan weer wel. En wij ook nog stukjes harde worst van Brandt en Levie met olijf en anijs. Heerlijk om weer even buiten een hapje te kunnen doen.

Op de laatste dag van deze blogweek soep gemaakt van de resten van de gestoofde little gem en de groenten uit de slowcooker aangevuld met water (de kip was opgegeten). Voor 's avonds de resten bami en nasi van de afhaal opgebakken. Extra hamblokjes en flink wat verse peterselie er door. Eieren gebakken. Beetje pindasaus gemaakt. Saté uit de diepvries van de OK-slager, 7 minuten gebakken op de bakpan in de airfryer op 180°, na 4 minuten omgedraaid. Sambal, gebakken uitjes, seroendeng en tortillachips op tafel.


En vandaag, zondag, biefstukjes uit de vriezer gehaald. Verder zal ik wel zien.

2 opmerkingen: