We aten zondag met de jongste kinderen en kleine kleinzoon een boerenkool-bonenstoof in de wok. Met 300g gehakt in plaats van braadworst. Een blikje blackeye- en een blikje butterbeans van 400g en één blik pomodori pelati van 400g. Verder nog 200g verse boerenkool. Extra gekruid met wat nasikruiden die ik eerder heb samengesteld. Apart een zakje biobaby aardappeltjes er bij gekookt in de magnetron. En toe een peertje in witte wijn voor de volwassenen en een schaaltje peren gestoofd in vruchtensap voor de kleine jongen.
Ik had vorige zaterdag brood gebakken met bierbostel. Dat was 's avonds en zondag lekker, wat zoetig. Maar maandag jammer genoeg bitter geworden. Niet heel erg, maar toch net het lekkere er vanaf. Misschien door het gebruik van bier als vocht. Er is nog bostel in de diepvries. Ik ga het nog wel eens een keer proberen met bloem, extra suiker en water of gemengd water/melk.
Maandag een hamburger en aardappelblokjes op de manier van de Philips chef bereid in de airfryer. Eerst, na water en goed drogen, 10 minuten op 120° en daarna even in een schaal met een lepeltje olie en dan nog 20 minuten op 180°. De laatste 7 minuten 2 kant-en-klaar hamburgertjes op het rekje er bij gezet. De laatste minuut op iedere hamburger plakjes vegan cheddar wat natuurlijk helemaal geen kaas is en per ongeluk door mij werd gekocht. Weggooien doen we hier niet :-). Een bak little gem sla er bij met een heerlijke dressing met blauwe kaas. Met crème fraîche in plaats van yoghurt. Een schaaltje rode-ui-ringen en curry voor de liefhebbers.
Dozen en bakjes uit de koelkast. Een kom soep, lekker met een scheutje room, gang 1. Een restje boerenkoolstamppot en een restje boerenkool-bonenstoof, samen met stukjes harde worst opgebakken als 2e gang. Een paar biobaby-aardappeltjes, in schijfjes gesneden en in wat zoute boter gebakken in de pan van de boerenkool en samen met een gekookt ei en een flinke rest sla was dat gang 3 :-). Lekker hoor en ruimt weer op.
Woensdag een Indiaas gerecht uit de slowcooker, Biryani. Wel wat veel werk voor een slowcooker-maaltijd. In mijn keuken: 1 aubergine, 1 grote en 1 kleine pastinaak, 3 kleine uien, 1½ cm gember, 2 tenen knoflook, 1 puntpaprika. Komijn, chilivlokken en koriander in de vijzel fijngemaakt, vind ik lekkerder dan poeder. Pasta gemaakt van de knoflook, 1 ui en de gember in de Onionchef. Met een groentebouillonblokje ½ liter bouillon gemaakt. Alles in de pan aan het eind van de ochtend. Gezien de hoeveelheden en het vocht heb ik er 180g basmatirijst bij gedaan een uur voor het eten. In plaats van cashewnoten had ik ongebrande amandelen. Hiervan 75g tevoren gebakken en gemengd met 40g rozijnen. Ook 2 eieren gekookt. Ongeveer 10 minuten voor eindtijd nog een klein scheutje kokend water in de pot gedaan en goed doorgeroerd, anders werd de rijst niet helemaal gaar. Dan de noten en rozijnen toegevoegd en de pot uitgezet en nog even open laten betijen. Ik werk altijd in etappes gezien mijn conditie, maar dat kan gemakkelijk omdat ik met pensioen ben dus alle tijd heb. Wat een heerlijk recept! Eitjes en noten apart op tafel en de maaltijd in de pot geserveerd. Weer aardig wat teveel natuurlijk.
Donderdag pasta met gerookte kip, blauwe kaas en salie, maar ook pasta met peer en walnoten. Eerst een ontdooide dubbele kipfilet van 400g gerookt in de rookpan. Voor het pekelen had ik genoeg aan 1 liter, dus 100g zout, 13g suiker, takje tijm, 1 groot en 1 klein vers laurierblaadje, 1 grote teen knoflook en wat peperkorrels. De pan buiten gezet om af te koelen, daarna kip er in en een uur in de koelkast laten staan. Dan een lepel houtmot in de rookpan en zodra er rook was de kip op het rekje en 10 minuten laten roken. Direct daarna afgebakken in de voorverwarmde airfryer, 8 minuten op 140° en nog 4 minuten op 180° met behulp van de Meater. Af laten koelen tot gebruik. Prima gelukt, heerlijke smaak.
Ik had nog 55g blauwekaas-dressing staan. Pasta gekookt, 170g. Saus gemaakt met de dressing en ongeveer 100g mascarpone, een scheut room en hierdoor 3 in witte wijn gestoofde peren en verse walnoten in stukjes. Een deel van de gerookte kip door de pasta en de saus gedaan en bestrooid met fijngeknipte verse knoflook-bieslook uit de kruidentuin. De rest van de kip los er bij voor de aparte smaak. Gegeten met een schaaltje geschaafde komkommer.
Dan een bloemkoolquiche want de rol vers bladerdeeg moest op. Ruim een halve bloemkool, 2 kleine rode uien, 2 tomaten zonder zaad, 100g gerookte spekjes en 100g hamblokjes. Met 3 eieren, 1 lepel Griekse yoghurt, 1 flinke eetlepel bloem, vers gemalen peper en 50g geraspte kaas een beslag gemaakt en alles na koken en bakken er door gemengd. Vorm bekleed en bestrooid met wat paneermeel om het vocht op te vangen. Wat afgesneden stukken in repen over de quiche gedaan. Eerst 15 minuten op 180° en daarna nog 20 minuten op 160° in de airfryer. Erg lekker. Zo'n beslag met meel, eieren, yoghurt en kaas doet wonderen voor de stevigheid. Dat was nieuw voor mij. Ongeveer ¼ taart over.
Intussen in de middag soep gemaakt voor zondag in de soepmachine van het nat uit 2 blikjes bonen, de rest van de bloemkool inclusief de stam, ½ komkommer, het binnenste van de 2 tomaten, 1 aardappel, wat salie en knoflookbieslook en wat extra water.
Zaterdagmiddag appelcompote gemaakt met 3 rode topaz-appels, 1 mandarijn, scheutje citroensap, schepje suiker, 1 steranijs en 4 kardemomzaadjes. Zonder rozijnen. Heerlijk toetje na de stoemp en makreel.
's Avonds stoemp met prei. Voor 2 personen en zonder de hamreepjes want we aten er gerookte gefileerde makreel bij. Stamppot gemaakt met 500g aardappel en 300g prei. De prei gebakken met kerrie want die bleek goed samen te gaan met makreel (opgezocht). Dat langzaam bakken op lage temperatuur was heel goed. Komt de smaak van prei echt ten goede. Beetje room en klontje boter er door. Makreel apart op tafel gezet. Eenvoudig smakelijk maal.
En vandaag, zondag, denkelijk soep met brood. Maar daarover later.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten