zondag 23 juli 2017

Verse aardappelblokjes uit de airfryer, salade met een kaiserbroodje, boeuf bourguignon uitj de slowcooker en cheescake gebakken in de airfryer.

Streng glutenvrij koken in een niet glutenvrije keuken is best wel eng. Zoveel kans dat het mis gaat. Het amandelmeel dat in het blik zit met de andere melen (dus nieuwe pakjes gekocht), een plank waar gewoon brood op is gesneden, een doosje noten waar niet expliciet op staat dat het komt uit een omgeving waar ook gluten aanwezig kunnen zijn. Zondag meldde de vriendin in kwestie dat het helemaal goed was gegaan. Erg fijn om te horen.

Een beetje moe van de heerlijke wijnen van het zaterdags etentje, op zondag niet veel werk gemaakt van de maaltijd. Een kom tomatensoep, de rest van het rijstgerecht opgebakken en 200g gerookte makreelfilet. Eerst 2 kleine uitjes, 2 tenen knoflook en een klein stukje rode peper gefruit. Van het vuur af een scheutje limoensap en een scheutje ketjap er door geroerd. Hiermee de filets bedekt en in een schaal met magnetronfolie erover een paar minuten opgewarmd in de magnetron. Beetje sla er bij en weer tevreden.

Maandag biefstuk, gewoon gebakken in een beetje boter. Aardappelblokjes uit de airfryer en gekookte bloemkool en worteltjes uit de magnetron, 6 minuten op 700 watt met een lepeltje water.

De volgende dag een salade vroeg in de middag want partner moest voorbereiden voor onderzoek op woensdag en daarom heel licht eten en vanaf bepaalde tijd nuchter zijn. Bij Pauline een leuk overzicht van mogelijkheden.
Bij mij werd het Lollo Bionda, restje gekookte bloemkool en worteltjes, ½ blikje maïskorrels, ½ komkommer deels in slierten en deels in blokjes, 100g comté en 60g pecannoten. Dressing van 3 lepels olie, 1 lepel witte wijnazijn, 1 geperste teen knoflook, verse knoflookbieslook en witte peper. De maïs, kaas, noten en dressing er pas bijgedaan direct voor het opdienen. Een paar broodjes afgebakken in de airfryer. Heerlijk zomers maal.


Er was natuurlijk salade over. Op de dag van het onderzoek heb ik de sla fijngesneden. Aardappelen gekookt en samen met de sla gestampt. Ook nog een rode paprika geroosterd en mee gestampt. Beetje jus van de biefstuk verwarmd. Een zachte stamppot als avondmaal.

Op donderdag een zwager op bezoek. We aten boeuf bourguignon uit de slowcooker. Met 700g sucadelappen, 100g spekjes, 250g sjalotten, 2 stengels bleekselderij, 2 gewone flinke wortels, 6 teentjes geconserveerde knoflook, een scheutje maggi aroma, 1 cocktailtomaatje, verse laurier en gedroogde tijm, bloem en 400cc water en rode wijn. De spekjes, het vlees en de sjalotten en bleekselderij van tevoren aangebakken. Na 7 uur op laag een prima resultaat. Met stokbrood en bindsla met een beetje olie en uitjes.

Als dessert heb ik een cheesecake gemaakt. Met de helft van de hoeveelheden in een kleine springvorm. In plaats van MonChou verse roomkaas en 2 kleine eitjes. Een beetje vanillesuiker in plaats van een vanillestokje. Eerst 45 minuten op 100° in de airfryer, daarna nog 15 minuten op 120°. Helemaal gelukt.

Vooraf kregen de mannen haring. Geserveerd met ui en augurk. Ik eet dat zelf niet. Zij vonden het lekker.

Vanaf vrijdag waren we op bezoek bij dochter en schoonzoon in Duitsland. Om mee te nemen cupcakes gebakken van amandelmeel met rietsuiker en kokosolie. Deze keer direct in het cupcake-bakblik om geknoei met de papieren vormpjes te voorkomen. Maar ja, altijd wat met mijn bakkunsten. Misschien niet genoeg spray gebruikt, want bijna de helft bleef net iets te vast zitten in de vormen. Met smeltsuiker figuurtjes gemaakt om mee te versieren. In de diepvries tot vertrek en dan mee in een vriestas. Was de bedoeling. maar na een half uurtje rijden kwamen we tot de ontdekking dat die tas nog steeds in de koelkast stond :-).

Verder waren het leuke dagen. Met een keer barbecue en een keer Tajine. Door anderen bereid. En vandaag, zondag, nog geen idee. Daarover later meer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten