zondag 23 december 2018

Kerstetentje op 16 dec., paddenstoelensoep uit de soepmachine, hutspot uit de slowcooker, bloemetjesbrood en taart uit de oven, aardappelschijfjes, een omelet en bloemkoolquiche uit de airfryer.

Vroege kerst dit jaar. Met kinderen in muziek en theater al weer blij dat er een gezamenlijke datum gevonden kon worden.

Hapjes vooraf bestonden uit wat verschillende terrines, paté's, olie met balsamicocrème, brood en boter.

Een bloemetjesbrood gemaakt in de oven. Het pizzadeeg kant-en-klaar gekocht. Krulpeterselie, want geen platte meer in de kruidenbak.

Voor de doperwten-courgettesalade heb ik 2 courgettes en 500g diepvrieserwten even gekookt (het kookwater bewaard voor de soep). De bosuitjes waren erg dun, dus 4 daarvan. Nog verse munt in de kruidentuin. De salade helemaal klaar gezet zonder de kaas en bewaard in de koelkast. Voor het opdienen de kaas er over gestrooid.

Het recept voor de paddenstoelensoep komt uit het boekje wat bij de soepmachine is geleverd. Het recept 350g paddestoelen, 2 tenen knoflook, 1 lepel verse tijmblaadjes, 4 stengels peterselie, 200cc room en 500cc kippenbouillon, peper en zout naar smaak. Ik heb 100g erengii, 100g shii-take en 150g kastanjechampignons gebruikt. Verder 250cc soya cuisine en 450cc kooknat van de groentesalade, een stukje paddestoelenbouillonblok, verse tijm en peterselie. Werd opgediend met schaaltjes Hollandse garnalen voor de liefhebbers.

Ik had 2 varkensrollades van ieder 500g. Keurig gedaan zoals bij de leverancier beschreven. In de braadpan dus. Wel met meten van de kerntemperatuur die volgens deze pagina tussen 60 en 63° moest zijn. Na het aanbakken een takje rozemarijn en een paar tenen knoflook in de jus mee laten sudderen. In 30 minuten na aanbraden kerntemperatuur bereikt. Perfect rose.

Hutspot met cashewnoten is een recept van een opgeheven site. Mij is niet bekend wie het daar ooit opgezet heeft. Verdeeld over de twee slowcookerpotten van het duo 1 kilo aardappelen, 1 knolselderij, 500g winterwortel, 500g ui, 2 bouillonblokjes, 2 eieren, 40g cashewnoten. Alles in de potten behalve ei en noten. Wel een beetje bouillon. Na 8 uur op laag afgegoten, grof gestampt zonder ei en noten erover gestrooid. Natuurlijk veel te veel, dus later in de week weer stamppot. Waar de olie in het recept voor bedoeld is, is me een raadsel.


Het recept voor de Torta komt uit het boek Big Mamma.
Deze hoeveelheid werd aangegeven voor 4 personen voor een vorm van 20cm doorsnede. Mijn vorm was 23 cm, dus in de oven gebakken. En als dessert na een flinke maaltijd ieder een stukje was goed. 

250g amandelen, 200g boter, 150g pure chocolade (70%), 250g suiker, 25g cacaopoeder, 5 verse eieren, boter en meel voor de vorm.
In de voorverwarmde oven op 180° de amandelen 10 minuten roosteren. Laten afkoelen en grof malen in de keukenmachine. Het moeten stukjes blijven.Boter en chocola al roerend au bain-marie smelten. Suiker, cacao en amandelen er bij en alles goed mengen. Dan 1 voor 1 de eieren toevoegen. Bak de taart 30 minuten. Als de punt van een mes er vochtig uitkomt, maar het beslag niet meer vloeibaar is, is de taart klaar. (Eventueel bestrooien met poedersuiker. Geef er een dot banketbakkersroom bij; geen van beiden gedaan). 
Tussendoor nog verschillende kazen en natuurlijk lekkere wijnen en drankjes. Leuke en lekkere en gezellige bijeenkomst.

Op maandag...., ja hutspot. Met stukjes droge worst en wat er in de potjes terrine en paté zat.


En de volgende dag brood met erwtensalade en blauwe kaas. Vermoeidheid en een beetje gedoe met de gezondheid, maakte het teveel moeite om te koken.

Woensdag biefstuk met saus van blauwe kaas. Twee flinke biefstukken en voor de saus iets meer dan de helft van de hoeveelheden. Met nog wat erwtensalade en verse rauwe witlof. En gebakken aardappelschijfjes. Ongeveer 400g Agria-aardappelen eerst ¾ uur in het water. Dan gedroogd en met een lepel zonnebloemolie en een theelepel zelfgemaakte za'atar gemengd. Airfryer voorverwarmd op 100° en de schijfjes 15 minuten gebakken. Daarna airfryer naar 185° en nog 15 minuten gebakken. Schudden tussendoor. Heerlijk. Bij friet moet de 2e keer 25 minuten, maar de schijfjes waren erg dun, dus sneller klaar.

Donderdag heb ik een omelet gebakken op de bakplaat in de airfryer. Machine voorverwarmd op 190°. Eerst een groentemengsel even aangebakken in de bakpan (stukjes courgette, tomaat, restje salade), dan 4 eieren gemengd met geraspte kaas en peper erover en door elkaar gehusseld. Nog zo'n 8 minuten verder laten garen. Tevoren even snel een stokbroodje afgebakken op 200°.

 Na een kleine dag oppassen, nog een beetje hoesten en een grieperige partner werd het de volgende dag een opgebakken laatste rest hutspot met een vers worstje van Brandt en Levie met zwijn en citroen. Lekker hoor.

Op de laatste dag van deze blogweek een bloemkoolquiche. Er lag een rol vers bladerdeeg. Dat is inclusief bakpapier. Daar de vorm mee bekleed en de rest afgesneden. Een halve bloemkool in roosjes en geblancheerd, 2 ons gerookte spekjes uitgebakken en laten 'opdrogen', 80g brie in stukjes, 3 eieren gemengd met 60g crème fraîche, peper, theelepeltje mosterd en dille uit de kruidentuin. Airfryer op 165° en de quiche 20 minuten gebakken.


En vandaag, zondag, worteltjes in de slowcooker. Maar daarover later verder. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten