zondag 11 februari 2018

Heerlijk vissige soep van resten, hamburgers en bloemkoolschotel uit de airfryer, een te gekke garnalencocktail, hutspot met cashewnoten en karbonade uit de slowcooker.

De dille doet het goed. Niet alleen lekker bij vis, ook bij bietjes en ei.
Een paar kleine restjes: pannetje soep, beetje ragout van haan, beetje kabeljauw met kerrieroom, restje saus van de gebakken paksoi, beetje sla met restje broccoli-omelet, appelcompote. Alles bij elkaar niet genoeg voor een maaltijd voor twee personen. Eerst als lunch een klein kommetje soep gegeten. De ragout als hapje vooraf 's avonds met een crackertje. Met een pakje gerookte makreelfilet, 200g, heb ik een warme Surinaamse hap gemaakt met gebruik van een rode ui, 3 tenen knoflook, de rest van de kabeljauw, de saus van de paksoi en een mespunt garam masala. Een "nieuwe" salade er bij gemaakt van ijsbergsla. Ook nog een paar aardappeltjes gekookt. En toe nog een beetje compote. En omdat het zondag was en er dan graag naar muziek en sport op TV wordt gekeken dat allemaal op tijd op tafel.

En van de resten, ja, ja, dan maar weer een soepje gemaakt in de soepmachine. Sla, paar stukjes aardappel, makreelgerecht, bosje bieslook en water en op de pureerstand. Smakelijk vissoepje. Ik zet de soepmachine altijd weg met wat water er in en op een kiertje open en als ik iets met vis heb gedaan doe ik een beetje citroensap in het water. Dan is de de visgeur bij de volgende keer echt helemaal weg.

Op maandag pasta met paprika en droge worst. Eén rode en 1 gele paprika, 1 flinke rode ui, 65g taggiasche olijven en 150g harde worst, verschillende soorten die er nog lagen. In 50cc olijfolie de fijngemaakte naaldjes van een tak rozemarijn uit de kruidenbak gedaan (geen idee hoeveel een supermarktbosje is). Alles door elkaar gemengd en 30 minuten onder de grill in de grote oven gezet. Pasta uit de voorraad gekookt.

Dinsdag de wintergroenten uit de slowcooker van vorige zaterdag opgewarmd in de magnetron. We aten het met een hamburger, 7 minuten op 180° op de grillplaat in de airfryer, en een afgebakken stokbrood, ook uit de airfryer.

Alvast voor de volgende dag Japanse Yaconsalade klaar gezet. Ik had nooit eerder van Yacon gehoord. Hier nog veel meer informatie. Het is rauw echt heel lekker, sappig en zoetig en fris tegelijk. Na een dag en nacht in de koelkast heerlijk knapperig nog steeds. Er bij Oosterse couscous met 1 rode paprika, 2 kleine gele en 1 rode ui, 1 eetlepel bruschetta tapenade uit een potje wat op moest en 2 eetlepels tomatenpassata. Alles even gebakken en intussen de couscous in het water gezet en dan alles gemengd. Sambal op tafel :-). Met ook nog een soort guacamole, gemaakt met 2 avocado's, 1 gesnipperd sjalotje, 4 gerookte tenen knoflook, 2 lepels bruschetta tapenade, scheutje citroensap en vers gemalen zwarte peper, een volledige maaltijd.

Donderdag bloemkool met worstjes. Evenveel aardappelen als bloemkool gekookt, ongeveer 350g. Had nog nooit een ei door de puree gedaan, maar nu wel, en een scheutje room (toevallig geen melk in huis). De bloemkool met een voorzichtige theelepel kruiden gehusseld, geproefd en toen nog een beetje er bij. Het mengsel Hollandse kruiden voor groenten van Euroma wordt zo omschreven:
Ingrediënten
ui, 20% mosterdzaad, knoflook, fenegriek, kurkuma, korianderzaad, venkelzaad, kaneel, 3% laurier, dragon, kardemom, 1,4% kruidnagel, cayennepeper, citroenBevat geen toegevoegd zout.
Natuurlijk zonder de precieze hoeveelheden, maar met een beetje uitproberen heb ik toch een heerlijk mengsel gemaakt in de vijzel. Precieze hoeveelheden kan ik ook niet geven dus. De fenegriek vervangen door een beetje anijszaad, geen venkelzaad maar verder alles in huis. De citroenpeper die hier in de kruidenvoorraad staat en ik heb gebruikt, is gemengd met zout, dus dat niet toegevoegd bij het koken van de aardappeltjes en de bloemkool.
Chipolataworstjes gebakken in ghee en daarna de schaal er mee ingesmeerd. De roux gemaakt van de halve hoeveelheden en room gemengd met water. Omdat de schaal tot hoog vol zat tegen verbranden begonnen met de airfryer op 150°, ongeveer 15 minuten. Daarna nog 5 minuten op 170° om goed heet te krijgen want ik had alles in de middag al klaargezet. Heerlijk gekruid, niet teveel, precies goed gekozen.

Dan voor de vrijdag:
Ik had gezocht of Hollandse garnalen te combineren waren met Campari in een cocktail. Ik vond dit prachtige recept. Daarmee besloten dat het dus kan. En er een cocktail mee gemaakt. En dat smaakte!!
Recept: Garnalencocktail met Campari en crème fraîche.
150g Hollandse garnalen
1 kleine bloedsinaasappel
½ (Topaz) appel
50 ml Campari
Paar druppels citroensap
1½ eetlepel crème fraîche
Snufje gedroogde dragon

Appel en sinaasappel in kleine stukjes gesneden.
Alles met elkaar vermengd en de garnalen er doorheen geschept.
Een paar uur in de koelkast de smaken laten intrekken.
In 2 coupes (of glazen) opgediend met een takje peterselie vers uit de kruidentuin.

Daarna een bietensalade met walnoten. Met 300g al gekookte bietjes, 2 eieren en de dressing helemaal volgens recept, dus 30g verse walnoten, knoflook, olie, citroensap en honing. Dat laatste iets meer want ik vond het wat bitter. De helft maken is wat lastiger in de oude Magimix. Rest dressing dus in een potje in de koelkast voor...? Van wit casinobrood geroosterde boterhammen gemaakt. Verse dille boven de schaal geknipt. Leuke maaltijd zo bij elkaar.


.
En op de laatste dag van deze blogweek hutspot met cashewnoten uit de slowcooker en pittige haaskarbonade uit de andere pot van het duo. Voor de hutspot had ik nog in huis 217g wortel, 188g knolselderij, 170g ui en 310g aardappel (alles schoongemaakt en geschild gewogen). Het is maar hoe het uitkomt toch? Een groentebouillonblokje er over verkruimeld en een beetje zwarte peper en ongeveer 200ml water in de pot. Afgegoten en klontje boter erdoor. De haaskarbonades wogen 360g. Om in te wrijven gebruikte ik wat zwarte peper, een snufje knoflookpoeder, wat ras el hanout en een beetje droge vadouvankruiden, destijds zelf samengesteld. Voor de saus alles door 6 gedeeld. De 40cc barbecuesaus (niet in huis) bestond uit tomatenpassata, currysaus en bruschetta tapenade. Heerlijk. En echt niet verbrand. Dat is wat de donkere saus doet in de slowcooker.

Stevige soep gemaakt voor zondag. Een stuk bloemkoolstronk, een rest wintergroenten van vorige zaterdag, doosje pasta met paprika en een doosje bloemkoolhap en water. Het vocht uit de beide slowcookerpannen er na afloop bij gedaan, want de soep was erg dik en iets zoetig.

En vandaag, zondag. De maaltijdsoep met brood denk ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten