zondag 12 augustus 2018

Barbecueworstjes en hamburgers uit de airfryer, heerlijke soep, kip en maïs uit de slowcooker, lekkere salade en verse rabarber. En ook altijd weer blij met de magnetronoven.

Boek gekregen, blij mee.
Ondanks de zomerse temperatuur aten we zondag een warme, beetje verlate lunch met zoon en schoondochter. Heerlijk om na hun vakantie de kleinzoon weer mee te maken ook.

Als voorafje een dip van dadel, appel en ricotta, geserveerd met crackertjes. Zoetig maar wel lekker. Stukje droge worst en een paar olijven er bij en een heerlijk glas rosé.

Ik had vier barbecue-worsten met tijm en nootmuskaat van Brandt en Levie. Op de grillpan in de airfryer gebakken, 7 minuten op 200°, want de barbecue buiten of het vuur binnen aansteken vonden we teveel moeite.

Doos Libanese pilaf uit de diepvries gehaald en opgewarmd in de magnetron. Een salade gemaakt van Chinese kool en komkommer. Ik heb de dressing er pas net voor het serveren door gedaan.

Als dessert wat muntijs met de zaterdag gemaakte fruitsoep. Door de dessertwijn en de roosvicee de laatste uiteindelijk misschien wel iets te zoet (vond zoon).

Maandag Libanese rijst waar nog steeds veel van over was. Opnieuw in de magnetron opgewarmd. Met de andere helft van de oerkomkommer een komkommersalade met ei gemaakt. Met 2 eieren, 2 flinke lepels mayonaise (geen yoghurt in huis), zowel verse bieslook als peterselie, een snufje kerriepoeder en een kneepje limoensap. Extra toegevoegd 100g hamblokjes. Een kom fruitsoep toe. Vanwege de zoetheid wat extra citroensap in gedaan. Mooie lichte maaltijd voor een warme dag.


's Avonds nog even een soep gemaakt in de soepmachine voor woensdag.
Kleine doosjes met vinaigrette, pesto, rijst en kruidenjus van gebakken garnalen. Het 'kontje' van de Chinese kool, 2 kleine witlofstronkjes, 1 tomaat en 2 bosuitjes aangevuld met water. Heerlijke bijzondere soep.

De volgende dag, dinsdag, nog warmer was tevoren aangekondigd. Daarom heb ik gekozen voor het keukenwerk in de ochtend en dan is de slowcooker wel gemakkelijk.
In de ene pan kip stroganoff. Wel 400g kipfilet van de poelier, maar slechts 125g portobello in stukjes. Knoflook, ui, laurier en bouillon naar recept. Na 5 uur op laag bij de toevoegingen, na even rondgeneusd te hebben op internet, de skyr vervangen door cottage cheese. Je moet het doen met wat in huis is nietwaar. Goed gekozen en echt een heerlijk recept. Met nog een stukje brood er bij om 'te soppen'. En natuurlijk weer wat over.

In de andere pan van de duoslowcooker een romige maiskolf. Geen passend rekje dus een paar bolletjes aluminiumfolie onderin gelegd. Eén maiskolf in tweeën gesneden en die er op gelegd. Flinke klonten boter er op en klaar voor aanvang. Maar 3½ uur nodig op laag, dus wat later gestart. Maar...., de kolf was niet echt vers en misschien was de tijd ook wel te lang. Wel smakelijk, maar te hard gegaan dus niet romig maar knapperig.
Een gekoelde Pinot Noir er bij was erg lekker.

Woensdag de maandag gemaakte soep met in de airfryer afgebakken stokbrood. Met wat room en geraspte kaas.

Ook de hele rabarberoogst van onze zeer oude rabarberplant even weggewerkt :-). Gekookt met een snufje vanillepoeder.

Intussen ben ik deze week ook begonnen de rood geworden pepers in te vriezen. Omdat die natuurlijk niet allemaal tegelijk rood zijn doe ik dat door de eerste in een plastic zakje te rollen en dan de volgende daar los van weer bij. Ze kunnen dan allemaal apart ontdooit worden en worden gebruikt.

Donderdag op verjaarsvisite met hapjes en drankjes bij oudste. Lekkere dingetjes vooraf. Heerlijke salade Nicoise en smakelijk toetje met ijs en fruit. Vooral aardig wat werk voor schoondochter natuurlijk.

Zij hadden in Frankrijk een hapje gegeten bij Mari Maris en van haar de Saladebijbel gekocht waarin de schrijfster een persoonlijke opdracht heeft geschreven. Van dat prachtige boek gebruik gemaakt voor de heerlijke salade.

Vrijdag kort-gekookte bloemkool, gekookte aardappels en chipolatieworstjes gebakken in ghee.
Een heel eenvoudige en heel smakelijke ouderwetse maaltijd.


Op de laatste dag van deze blogweek sperziebonen uit de wok. Met hamblokjes in plaats van bacon. En ook één verse tomaat zonder zaadjes naast drie gedroogde tomaatjes in stukjes. Een hamburgertje er bij gebakken op de grillplaat in de airfryer, 7 minuten op 180°. Een beetje couscous gemengd met een gebakken sjalotje en een paar tenen knoflook. Heerlijk gegeten weer. Met een lekker glas rode wijn. Blijft altijd weer zoeken naar wel of niet wijn bij het eten, want beperking is nodig. Weliswaar dronken we nu ook een heerlijke whisky bij de koffie, maar toch...

En vandaag, zondag, weer verschillende restjes in de koelkast, dus zeer waarschijnlijk een tapas-achtige maaltijd. Maar daarover later :-).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten