zondag 11 november 2018

Verse worst en vleesburgers uit de airfryer, Chinese kool uit de wok, Restaurant Gewoon bezocht, risotto met zalm en ook nog aligot uit de slowcooker, compote uit de soepmaker.

Na het feestje van de 1-jarige kleinzoon aten we daar samen met de ouders en andere grootouders. Geen keukenwerk dus op deze zondag.

Voor maandag een leuk recept gevonden voor de Romanesco. Omdat we er vlees bij aten, vond ik 2 eieren genoeg. Wel 45g boter gesmolten en verse krulpeterselie uit de kruidentuin gehaald. Een saucijs met chorizokruiden van de Amsterdamse worstmakers er bij. Er stond nog wat jus van eerder, dus konden de worsten in de airfryer, 10 minuten op 180° op de grillplaat. Een paar aardappels gepoft in de magnetron.

De volgende dag Chinese kool in de wok. Er lag nog ⅔ kool. Net iets teveel voor samen, maar wel allemaal gebakken. Natuurlijk met een theelepel van de eigen sambal erdoor.  In plaats van de aanbevolen biefreepjes heb ik 120g plakjes droge worst gebakken en 100g hamblokjes. Heb wokolie met kokos gebruikt en een eetlepel sojasaus want geen ketjap meer in huis. Ook nog een klein handje pinda's erover gestrooid. Met witte basmatirijst uit de rijstkoker.

Woensdag lunchten we bij vrienden. Met een heerlijke soep, met onder andere pastinaak en paddestoelen, door de heer des huizes zelfgebakken brood, ook zelfgemaakte kruidenboter en natuurlijk vele soorten beleg. Een zalige crème brûlée toe. En dan ook nog zelfgemaakte dadelbonbons bij de koffie. Vergeten om een foto te maken. Jammer. Genoeg gegeten om 's avonds laat alleen een kopje soep te nemen.

De dag er na niet gekookt maar gegeten bij Restaurant Gewoon. Lekker voorgerecht. Spek met geitenkaas op een salade. Ook lekker hoofdgerecht en koffie toe met een glas Armagnac. Altijd weer gezellig in ons eigen dorp.

Vrijdag aten we risotto gemaakt in de slowcooker. Wel een aangepast recept. Ik had een moot van 150g warmgerookte zalm liggen die op moest. Geen komkommer, wel champignons. Heb toen vanuit dit recept gekozen voor het eerst aanbakken van 250g kastanjechampignons met 1 flinke sjalot. Slowcooker op hoog gezet. Boter gesmolten in een pannetje met de ringetjes bosui en de wand en bodem er mee ingesmeerd. Na 10 minuten  de rijst erbij gedaan en goed doorgeroerd. Dan de wijn en bouillon, samen verwarmd, erbij en 45 minuten op hoog gezet. Na ¾ uur was er geen sprake van risotto. Nauwelijks vocht opgenomen. Eerst ½ uur extra gedaan. Toen nog steeds aardig vochtig maar toch de zalm, dragon en dille, beiden nog uit de kruidentuin, vers gemalen peper en champignons door de rijst geroerd. Warmgerookte zalm is al gaar, dus hoefde alleen maar warm te worden. Na 10 minuten opgediend. Kommetje sla er naast zonder toevoegingen.


Wel erg lekker, maar duurde dus veel langer dan in het recept stond. Misschien is mijn duo-slowcooker niet heet genoeg voor deze manier van risotto maken.Volgende keer maar weer in de rijstkoker. Net zo gemakkelijk :-).

En zaterdag, de laatste dag alweer van deze blogweek, maakte ik een Franse aardappelpuree met veel kaas: aligot. Daarvoor gebruikte ik eerst de slowcooker voor het basisrecept voor puree. Met 330g aardappel en aangepaste hoeveelheid water en boter, 20ml en 20g. Toen die klaar was, na 6 uur op laag, heb ik 100g kaas (gewone jonge geraspte kaas), 60g crème fraîche en peper er doorgeroerd. We aten er een vleesburger bij 8 minuten gebakken in een voorverwarmde airfryer op 180°. En gewoon
gekookte sperziebonen. De aligot had iets smeuïger gemogen, wel erg lekkere puree op deze manier.

Ook nog compote gemaakt in de soepmaker. Van 650g appel en peer gemengd, 100ml water, beetje citroensap en heel klein beetje gemalen kruidnagel. Op de compotestand en na afloop heel even handmatig gemixt. Het fruit was zo zacht dat het gelijk meer moes dan compote werd. Heerlijk.


En vandaag, zondag, ik denk gewokte spruitjes. Maar daarover volgende week.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten