zondag 19 maart 2017

Kalkoendij uit de slowcooker, abrikozen uit de airfryer; bloemkool met blauwe kaas, komkommer met ricotta; kikkererwten in de sous vide, chocoladetaart uit de slowcooker!

Zondag diner-dag.

Diner nog voor verjaardag Faye, 12 maart 2017
Foi Gras de Canard; Dow’s witte port

Mosterdsoep; Maréchal Bourgogne 2013

Kalkoen met kruiden en mandarijnen, stoofperen, gekruide rijst; Gewurtztraminer 2012

Kaas: Le Petit Doruvael, Castello bleu, Castello Marquis; Montericor Garnacha 2013

Abrikozen met amarettikoekjes en citroencrème

Koffie, bonbon; Calvados

De mosterdsoep was al op zaterdag gemaakt. Ik had 2 grote stukken kalkoendij met bot, samen bijna 1500g, en heb het recept voor de slowcooker vrijwel volledig gevolgd. Voor de gekruide rijst gekozen voor bruine basmatirijst. Met verse kruiden, knoflook, limoensap en olijfolie een prutje gemaakt en uren laten staan. Door de rijst voor het serveren. De stoofperen stonden al te wachten. 

Dan de abrikozen. Het recept komt uit het boek sous-vide kookboek, maar ik vond het opwarmen van een grote bak water tot 84° voor dit kleine receptje toch te ver gaan. En er waren geen verse abrikozen, dus die kwamen uit een pot. Heb alle ingrediënten in een schaaltje gedaan geschikt voor de airfryer en dat op 80° een half uur laten trekken. Koekjes gebakken, citroencrème gemaakt en smullen maar.

Het hele diner was goed gelukt. De keuze voor witte port, wat wij zelden drinken, was prima bij de Foi Gras. De soep afgemaakt met 2 lepels mosterd, wat extra water en een kannetje room op tafel. 

Ik ben geen groot liefhebber van Gewurtztraminer, maar hij paste wel bij de kruidensmaakjes van de kalkoen, peren en rijst. De abrikozen waren echt goed gelukt in de airfryer en smaakten prima met de zachte koekjes en de lichte citroensmaak van de crème. 

Een flinke handvol mini-tomaatjes en een grote trostomaat moesten echt op. De volgende morgen samen met een grote sjalot, 2 tenen zwarte knoflook en 2 lepels piccalilly en wat water een half uurtje in een pan op een laag pitje laten koken. De staafmixer er door en een heerlijke saus weer klaar voor de diepvries. We aten verder de resten van het diner. Hoewel de foi gras natuurlijk wel op was :-).

Dinsdag bloemkoolstamppot met salie. Voor het gemak gemaakt met de hele bloemkool, 500g kleine aardappeltjes in de schil, 2 uien, 1 rode puntpaprika en een hoopje salie van de plant die het de hele winter buiten prima heeft gedaan. Voor de saus lag er nog 140g gorgonzola. De hoeveelheid wijn en room heb ik daar aan aangepastEen runderrookworst er bij vanwege de carnivoor in huis :-). Blauwe kaas en bloemkool, wat een heerlijke combinatie. Met een goed glas rode wijn deze keer.

Nog steeds een beetje kalkoen in saus in de koelkast en een restje van de bloemkoolstamppot. Daar hebben we het woensdag mee gedaan. En een paar kaas-maïsbroodjes afgebakken in de airfryer.

Donderdag deze komkommersalade maar dan anders. In plaats van de garnalen, 80g ganzenworst in kleine stukjes. Verder 1 komkommer, 125g ricotta, flinke eetlepel mayonaise, paar theelepels tomatenpassata, een scheutje citroen en flink wat versgemalen peper. Er bij een pannetje couscous gemaakt met verdund sap van de kaneel-abrikozen en wat geknipte knoflook-bieslook. Het laatste glas Gewurtztraminer paste er goed bij :-). 's Avonds vast 200g kikkererwten voor zaterdag geweekt. 

De volgende dag een mooie kogelbiefstuk gebakken in boter, in de airfryer gebakken aardappeltjes en salade van groene eikenbladsla met sinaasappel. Ik vind het niet nodig de velletjes van de sinaasappel te verwijderen. En er staat een open pot sinaasappelmarmelade. Eén grote sinaasappel in stukjes gesneden en een handje pecannoten verkruimeld boven de sla. Dressing gemaakt van een lepel olijfolie, flinke koffielepel marmelade, puntje mosterd en peper en zout. En zonder fricandeau. Zowel de biefstuk als de aardappeltjes waren heerlijk. Prima beschrijving voor aardappeltjes in de airfryer. Omdat ik kleinere stukjes had, was na de 15 minuten op 150° nog 8 minuten op 180° genoeg. 



's Ochtends vast de kikkererwten gekookt voor de volgende dag. Ook de chocoladetaart gemaakt. Over die taart. Voor de bodem precies gedaan wat er staat maar dan met 92% pure chocolade. Voor de vulling: 350g Griekse yoghurt ipv kwark en 100g chocola want meer was er niet in huis. Mijn kleine springvorm heeft geen hoge rand en lekt daardoor een beetje dus folie om de bodem gewikkeld. Met mijn oude Magimix en nog oudere mixer een prachtige taart gefabriceerd in de grote slowcooker.


De laatste dag van deze blogweek dus een gast aan tafel. Vooraf een blikje Paté de Caille à l'Armagnac met een crackertje. Dan een entrecote, een bijzonder kikkererwtengerecht uit de sous vide (zie foto beneden) en vers brood. En toe een stukje Cheddar met walnoten en peer en nog het zoete dessert, de yoghurt-chocoladetaart. Behoorlijk teveel kikkererwtensalade, wel erg lekker. Vlees prima gelukt op de nieuwe grillpan. Taart echt heerlijk.

En vandaag, zondag, geen idee hoe het zal verlopen. Mijn aan MSA overleden broer wilde graag dat er een groot feest zou komen om met familie, vrienden, buren, oud-collega's etc. te vieren dat hij niet langer "hoefde te dealen met de shit van MSA". Dat is vanmiddag. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten