zondag 7 oktober 2018

Kabeljauw en maïs uit de airfryer, quiche lorraine uit de oven maar kan ook in de airfryer natuurlijk, rendang ketjap uit de slowcooker en een heerlijk speziebonen-recept.

Na een erg gezellige wijnroute-avond in ons dorp, deze zondag erg verkouden opgestaan. Maar er werd natuurlijk wel gegeten. Kabeljauw met dillesaus. Het was 260g vis. Ik heb de volledige hoeveelheid voor de dillesaus genomen om het stuk vis goed in te smeren. In een ovenschaal in de airfryer eerst 10 minuten op 180°, daarna wegens te snel bruin worden, nog 10 minuten op 150°. Een rest van de pittige paksoi-komkommersalade aangevuld met 4 bosuitjes gebakken in wat ghee en door de couscous geroerd. Extra nog wat stukjes komkommer. Lekker maal.


Maandag at een schoonzus mee. Als voorgerecht een eenvoudige fruitsalade met kaas en noten. Helemaal aangepast aan wat in huis was: 2 appels in stukjes, 2 eetlepels rozijnen en 6 gedroogde abrikozen geweekt, 8 dadels en een scheutje limoensap. Dan stukjes cheddar en wat gemengde noten toegevoegd kort voor opdienen. Dat overgoten met de ingekookte sinaasappel-honingsaus.

De laatste verse worsten (venkel-pepperoni) van Brandt en Levie gebakken vóór de nieuwe doos binnenkwam op woensdag. Daarbij een rijst met sperziebonen gerecht (zonder de kip). De sperziebonen had ik eerder geblancheerd ingevroren. Een grote ui met 3 tenen knoflook en een halve rode peper van de plant gefruit en 200g rijst daarin meegebakken. Dan 530cc water erbij en gekookt tot bijna gaar (mijn rijst moest flink langer, dus 30 minuten). De bonen pas de laatste minuten meegekookt. Beetje paprikapoeder en bosui er door.

Als dessert deze keer iets uit de winkel (met scharrelei en duurzame cacao :-)). Door de verkoudheid niet echt veel keuken-inspiratie. En ja, ik weet dat je het ook zelf kunt maken.

De volgende dag een maaltijd uit verschillende resten in de koelkast. Couscous, rijst, komkommer, pepertje, appeltje/dadel/abrikozenhapje, avocadomousse (1 avocado, scheutje olie, beetje zout en een kneepje citroensap en tomatenketchup).  En ook nog verse worst want dat waren er 4 in de verpakking.

De dag daarna brood met gebakken eieren. En vervolgens op (eet geen) dierendag een maaltijd zonder vlees. Maïs 'gegrild' op de bakpan (waren te groot voor mand of grillplaat)  in de airfryer op de folie-manier en alleen ingesmeerd met boter. Echt op 200° en na 10 minuten omgekeerd en nog 10 minuten. Heerlijk. Met een salade van rode eikenbladsla en apart komkommer met een bosuitje en een sjalotje, ringetjes groene en rode peper en een vinaigrette van olie, witte wijnazijn, verse peterselie, zwart peper en een scheutje Tamari
Rest van de quiche.

Op vrijdag, we aten met 4, voor ieder een tartaartje van gerookte makreel. Met maar 200g makreel, maar wel 2 tomaten en een beetje limoenschil en -sap. De dressing aangepast aan de rondjes tartaar.
Verder een klassieke quiche lorraine. Volgens recept maar met wat extra prei en met 3 verschillende kazen, jong, grana padano en wat emmentaler. Moest vanwege de grootte van de vorm in de oven.
Een beetje 'schone' sla er bij. Prima maaltijd. Met een prachtig klein mannetje deels mee aan tafel met zijn eigen bordje eten en deels om ons heen dobberend op de vloer.

En de laatste dag van deze blogweek rendang ketjap uit de slowcooker. Eerst een nasi kruidenmix gemaakt. Het enige wat ik niet in huis had waren laos en uienvlokken. Verder gekozen voor theelepels want ik gebruik het niet zo heel vaak in deze combinatie denk ik. Ik had een braadlap van 540g. De hoeveelheden hier aan aangepast. Eerst een grote ui en 2 tenen (ja, ja) knoflook aangefruit in een beetje vet van de spekjes van de dag ervoor. Dan 50ml rode wijnazijn, 125ml kokosmelk, 120ml ketjap manis, 250ml water, 50g kokosrasp en 1 dessertlepel nasikruiden mee gewarmd. Dit in de kleine slowcooker. Dan het vlees even aangebakken in wat wokolie met kokos en erbij gedaan. Omdat er geen laos in de kruidenmix zat een reepje verse gember in de pot gedaan en natuurlijk een vers blaadje laurier van de plant in de tuin. Echt heerlijk stoofvlees. Die "ml nasikruiden" uit het recept begrijp ik niet. Lijkt mij beter uit te drukken in mg of lepels.
We aten er bami van de Chinees bij (stond nog in de diepvries, wie wat bewaard heeft wat). Als groenten sperziebonen met paprika, hoeveelheden door de helft. Een heerlijk recept bij de rendang. En die genoemde bron in dat recept is deze Wilma. Nog extra wat kroepoek en rempejek. Van alles wel wat over, vooral veel saus.

En vandaag, zondag, de koelkast inspecteren op bij elkaar passende resten :-). Komt goed.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten