zondag 20 juni 2021

Nog een keer een buitenfeestje; uit de airfryer(s): verse worst, brood-kaastaartje; uit de slowcooker: hele bloemkool; moes, rabarber en soep gemaakt; en ook nog een heerlijk visstoofpotje.

Maaltijd maandag.

Weer een heerlijke buiten-middag met kinderen en kleinkinderen deze zondag. Afspraak was, een beetje Grieks. In de middag wraps met giros gemaakt door schoondochter, met een heerlijke tzatziki. Later in de middag lekkere Griekse kazen met Grieks in de oven afgebakken brood, Kouloura. Voor de avond was er gepland: gevulde tomaten, gebakken Griekse verse Kalamata worsten, pilaf, spitskool met knoflook en Griekse salade, laatste meegebracht door andere schoondochter. Omdat de kindjes wel weer op tijd naar huis moesten en we nog goed vol zaten van lunch en kazen hebben we voor de avondmaaltijd de pilaf, worsten en spitskool maar geschrapt en heerlijk genoten van de gevulde tomaten (gevuld met gekookte aardappel, sjalot, azijn, olie, mosterd, mayonaise, kappertjes, olijf bovenop) hard gekookte eieren, sardientjes, nog wat wraps, tzatziki, de salade en wat stukjes tomaat en kleine worstjes voor de jongetjes en een meegebracht stokbrood. Lekkere wijnen waarvan de rode niet helemaal eerlijk was :) (etiket gemaakt door partner).  En, overheerlijke meegebrachte baklava met ijs als dessert.


Maandag rustig aan, maar de witte asperges moesten echt op. Eén hard gekookt ei en 2 mini-worstjes van de dag ervoor. Een grote worst afgebakken, 6 minuten op 180° op de grillplaat in de airfryerXL. De worsten waren voorgekookt. Ik wist niet dat dat een goede oplossing was om het spetteren en opengaan te voorkomen. Omdat ze zouden dienen voor de zondagmaaltijd, had ik ze 's morgens vast 'gekookt'. De 3 anderen s' avonds zo ingevroren, ben benieuwd of dat goed gaat na ontdooien later. 
Van ongeveer ½ oud stokbrood heb ik een kaas-broodtaartje gemaakt. Eerst wat recepten gezocht met crème fraîche en dit recept gebruikt als uitgangspunt. Ik heb het brood verbrokkeld en ook nog een paar puntjes wrap fijngemaakt met een mes. Een 'papje' gemaakt met 2 eieren, flinke scheut witte wijn en 125ml crème fraîche. Hier een paar flinke eetlepels geraspte kaas door gehusseld en alles door het brood gemengd. In het bakaccessoire van de airfryerXXL op 165° 20 minuten, perfect en erg lekker.
Intussen de asperges gekookt op deze manier

De volgende dag de voor zondag klaargezette pilaf en spitskool afgemaakt. Voor de pilaf 700cc bouillon aan de kook gebracht, daarin 2 koppen gewassen rijst, 120 boter en wat peper. Na ongeveer 20 minuten was al het vocht geabsorbeerd. Ik had 250 spitskool in reepjes en met de Magimix 2 uien in smalle reepjes gesneden. Na het fruiten 100g rijst en 1 theelepel paprika toegevoegd. Dan op gevoel wat water en peper er bij gedaan en laten koken. Dan een scheut witte wijn en 3 tenen knoflook uitgeperst en nog even mee laten sudderen. Ik vond het een heerlijke combinatie, partner was niet gecharmeerd van het kool-uigerecht. Jammer. Ik wist wel dat het zo-wie-zo teveel was maar nu wel erg veel over voor de diepvries. 


In de middag moes gemaakt van 1 peer, 3 appels en 1 sinaasappel. Gekookt in een pannetje en fijngemaakt met de staafmixer.


Soep: vegetarische pastasaus, stukjes ongekookte biet en courgettesaus ontdooid in de magnetron. Verder een rest gekookte bloemkool, 2 gevulde tomaten, kapjes en binnenste uit tomaten en een heel klein beetje snijbietstamppot allemaal in de soepmachine gedaan met water. Handmatig 2 x gemixt en daarna met nog wat extra water in een pan 20 minuten gekookt op het gasfornuis want zeker weten dat de soepmachine zou aanbranden. Mixen in de machine is fijner dan met de staafmixer want geeft geen gespetter. Soep voor een heel weeshuis, maar erg lekker!
Ook 's middags de laatste rabarber uit de tuin gekookt. Lekker als toetje met een beetje Griekse yoghurt, een lepel moes en een stukje abrikoos.


We aten wat witlofsalade met sinaasappel, een flinke rest vulling die over was van de gevulde tomaten, een beetje aardappelsalade-achtig, en de halve kaas-broodtaart die er nog stond. Alles koud dus.


Op donderdag toen het nog niet zo heet was bloemkool voor de slowcooker klaargezet. Een hele niet zo heel grote bloemkool, geraspte belegen kaas in plaats van Parmezaan, verder volgens recept maar zonder zout. Heerlijk gaar na 4 uur op laag. Een hamburger gebakken op de grillplaat in de airfryerXL, 8 minuten op 180°. Een aardappel gepoft in 7 minuten in de magnetron. Klontje kruidenboter op tafel.


Op vrijdag in de vroege middag buiten 30°, binnen 26°, heerlijke warme soep met geraspte kaas!


Vooraf vrijdag een tomatensalade met burrata. De helft van de hoeveelheden maar wel een hele bol burrata. Ik heb verse oregano en knoflook gebruikt. Ik weet nooit waarom droge en poeder wordt aanbevolen dus koos ik maar voor verse blaadjes knippen en een teen knoflook uitpersen. Zo heerlijk. 



We aten wat later op de avond een opgebakken prakje andijviestamppot met een stukje worst en een in jus langzaam opgewarmde hamburger die ik de vorige dag niet gegeten had. Ik at nog wat Franse kaas met een crackertje want nauwelijks vlees. Prima maaltijd met een goed glas rode wijn.

Op de laatste dag van deze blogweek weer eens een keer vis. In de vriezer zalmforel filet. Ik maakte een visstoofpot volgens dit recept. Het origineel is w.s. hier te vinden, ere wie ere toekomt. In de onionchef met het roze mes 1 ui, 1 stengel prei, 1 rode paprika en 3 wortels fijngemaakt. Bij elkaar iets minder dan in het recept. De ui niet apart gefruit maar het geheel een paar minuten gefruit en daarna met de wijn een minuut of 10 laten pruttelen. De vis was een kleine 300g. Gelijk met de groenten in een andere pan de saus gemaakt met bloem, water en bouillonpoeder met versgevijzelde zwarte peper. De 2 filets doormidden geknipt en in de saus gelegd. Tot de groenten heel voorzichtig werden toegevoegd nog hele stukken, daarna toch uit elkaar gevallen. We aten er afgebakken stokbrood bij. Wat een heerlijk maal. Ik was blij dat ik de groenten langer had laten opstaan want nu wel lekker gaar en ook nog knapperig. 


En vandaag, zondag, nog geen idee want er komt in de loop van de middag een borrelbox dus even afwachten wat daar allemaal in zit. Volgende week kom ik er op terug.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten