zondag 10 september 2023

Uit de airfryer(s): afgebakken broden, forellen, opgebakken pizza; een bijzondere zondag met heerlijke gerechtjes en cocktails; koude macaroni-salade; verse worst, aard. en groenten uit de slowcooker.

Rozemarijn en knoflookbieslook.

Dat was me wel een bijzondere zondagmiddag hoor. Een themamiddag Italië met de kinderen, kleinkinderen groot en klein en de achterkleinzoon. Heerlijk weer, heerlijke meegebrachte hapjes, lekkere wijn van het huis en vooral ook heerlijke cocktails gemaakt door de oudste kleinzoon die dat als werk doet en ons ermee verwende. 

Vitello tonnato met saus
Frittata di Zucchine
Broden, crackers
Schaaltjes met olie en balsamico
Salami
Kleine anti pasti
Lasagne
Amaretti koekjes
Chocolade confetti
Zoete crème rolletjes
Tiramisu
Chocolade toetjes
Stracciatella ijs
Cocktails
Wijnen, sappen, water 



De volgende dag aten we de rijstmaaltijd van vrijdag opnieuw opgebakken. Samen met de rest van de vitello tonnato met saus en sla. Vooraf nog wat hapjes van de kleine antipasti. Leuk om resten te eten die deels door anderen zijn gemaakt en / of achtergelaten :-). Ook nog een klein chocoladetoetje achteraan.


En dan voor dinsdag nog een doos met een pasta-broccoli rest. In een pannetje opgebakken. Apart een eenvoudige blauwe kaassaus van 145g blue 61 waar ik de veenbessen een beetje uitgehaald heb. Gesmolten in met een klein beetje bewaarde olie van de hapjes gefruite sjalot en knoflook. Ongeveer 65ml room erdoor en peper en even laten indikken. Een beetje sla en 2 tomaten in stukjes erbij. Ook van restjes kun je een heerlijke maaltijd maken. De saus was voortreffelijk.


Woensdag weer een bijzonder warme dag. Ik kan er niet echt goed tegen. Had 2 forellen ontdooid. Deze gevuld met een paar takjes verveine en rozemarijn (geen citroen in huis), beetje grof himalayazout op de vissen en in het mandje van de airfryerXXL. Met het smart sensing programma voor hele vis, lekker geroosterd in 23 minuten. Salade van stukjes komkommer, stukjes rode paprika, stukjes wortel en little gem. Een broodje en wat zoute boter op tafel. Een gemengde dressing voor de sla. Na afloop nog een rest van de Tiramisu van zondag.


Van de huid, graten, koppen en staarten met verse kruiden 'maggiplant, verveine, bieslook, peterselie en oregano' in 25 minuten bouillon getrokken. De laatste minuten nog een scheutje witte wijn erbij gedaan. Ingevroren voor later.

De volgende dag pizza's besteld. Een salami en een quattro formaggi. De warmte doet me geen goed.

Vrijdag de pizza-punten die over waren opgebakken in de airfryers, 6 minuten op 160°. In de XL op de grillplaat, in de XXL op de pizzaplaat.


Ik wilde een klein beetje macaroni erbij maken met de rest blauwe kaassaus en stukjes grillworst. Ik las op Facebook bij Lyn Lyn Lyn in de groep Kookclub het volgende voor een koude macaronisalade: "Tomaten, ui, komkommer,  peterselie uit eigen tuin. Verder smac, gekookt ei, augurk, mayonaise, azijn, mosterd, kerriepoeder, gerookte paprikapoeder en knoflookpoeder." Omdat ik graag een link naar een recept geef kwam ik dit recept tegen wat er het meest dichtbij kwam.
Uiteindelijk werd het hier: 150g macaroni, 2 eieren, 2 tomaten, ½ komkommer, 1 grote sjalot, 100g grillworst in stukjes, verse maggiplant, kerrieplant, selderij, bonenkruid, oregano en dragon fijngesneden en omdat ik er veel te veel van had wat basilicum uit de diepvries. Sausje van mosterd, mayonaise en Griekse yoghurt met een scheutje witte wijnazijn en olijfolie. De kruiden en wat peper daarin geroerd. Ongeveer een uur voor het eten de saus door de macaroni met groenten, ei en worst gehusseld. Geen blauwe kaassaus dus want dat leek me er niet meer bij passen :-). En natuurlijk veel te veel.


Op de laatste dag van deze blogweek de slowcooker aan het werk gezet. Ik maakte verse worst met aardappel en groenten. Een grote rode wortel, 1 courgette, 1 ui, 2 aardappels, 1 teen knoflook, kruiden uit de tuin, 2 worsten van Brandt en Levie, met cheddar en jalapeño, en 300ml water met bouillonpoeder. 
Smaakte prima, ziet er niet heel aantrekkelijk uit en ook de worst wordt natuurlijk niet bruin maar was heerlijk. Zelfgemaakt stracciatella-ijsje toe. 


En vandaag, zondag, hopelijk de laatste erg warme dag. Maar eens kijken wat er nog is. Daarover volgende zondag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten