zondag 17 september 2023

Uit de airfryer(s): omelet, entrecote, potpies, afbakbrood; uit de römertopf, slowcooker en ecostoof: vis-florentine, hutspot en bonen; groentesoep uit de soepmachine en een bijzonder diner.

Dessert etentje vrijdag.

Deze zondag was de laatste met de ernstige warmte, bij ons 32°. Ik had een doosje vermicelli-rijst ontdooid. En min of meer per ongeluk was er zeekraal in huis. Deze een paar minuutjes geblancheerd in koken water. De rijst opgebakken in wat olie. Apart een hele prei in zoute boter gestoofd met 2 tenen knoflook en een rood pepertjes zonder zaadjes. Een blikje sardines erbij open gemaakt.

We kregen maandag een lekker 'zoetje' van onze huishoudelijk medewerkster. Iets met kokos en het lijkt een klein beetje op spekkoek. Lekker bij de middagkoffie.


De macaroni-salade die er nog stond smaakte nog prima. Een restje van de gestoofde prei erdoor gehusseld. Wat extra sla, tomaatjes en komkommer op tafel. Omelet erbij gemaakt van 2 eieren, een handje gebakken uitjes en geraspte kaas en wat peper. In de bakpan van de airfryerXL, 5 minuten op 195° want erg dunnetjes en ook nog scheef gelopen :-). Een lekkere maandagmaaltijd.


Van het restje van de salade met stukken komkommer en tomaatjes en een volkoren-boterham soep gemaakt in de soepmachine. Niet gekookt, alleen maar gemixt. 

Op dinsdag een entrecote van 230g ingesmeerd met olie en peper, op de grillplaat in de airfryerXL, na voorverwarmen op 200°, 6 minuten gebakken op 180°. Snij- en sperziebonen samen even gekookt en verder 50 minuten in de ecostoof. Een paar aardappeltjes gewoon gekookt. Beetje zoute boter met een scheutje rode wijn tot heerlijke jus gebombardeerd. Lekkere rode wijn bij het eten dus.

En daarna eerst nog wat Italiaanse kaas uit de voorraad en buiten een heerlijk glas calvados bij de koffie. 

Op woensdag een bijzondere belevenis. Ooit maakte partner met vele vele anderen een film. Deze werd gedigitaliseerd en opgenomen in het Stadsarchief Rotterdam. Op deze dag was de 2e première van deze film in Het Witte Paard met natuurlijk na afloop een heerlijke zuurkool-maaltijd. 

De volgende dag wat voorbereidingen voor vrijdag. We aten de even doorgekookte soep van maandag, met broodjes, verschillende kazen en een glas rode wijn. 

Op vrijdag weer eens gasten aan tafel. Ik had rekening te houden met gluten- en lactose-overgevoeligheid en bovendien zonder ui, pepertje, knoflook en vlees of vleeswaren in de gerechten. Gelukkig is er dezer dagen veel te koop op dat gebied. De glutenvrije webshop en ook Hofweb kwamen goed van pas.

Vooraf aan het etentje wat zoutjes, kommetje met olie en balsamico-crème om stukje brood in te dopen en wat olijven, boter en crackertjes. Ook nog wat salami voor de vleeseters.

De Salmorejo gemaakt met glutenvrij brood geweekt in 4 eetlepels heerlijke olijfolie en 1 eetlepel rode wijnazijn. Dit met de staafmixer gemixt met 550g tomaten. Voor de anderen 1 sjalot, 2 tenen knoflook en 1 vers pepertje uit de kruidentuin, een paar minitomaatjes en een scheut olie, bewerkt met de Onionchef met het zwarte mes tot een pasta. In apart potje op tafel, samen met stukjes ei en glutenvrije soepstengels.

Bij het maken van de pot pies met groenten kwam ik tot ontdekking dat ik vergeten was glutenvrije bouillon te kopen. Wel had ik nog een paar zakjes glutenvrije miso soeppasta. Dat leek me prima als smaakmaker omdat er geen ui en knoflook meegebakken werd. Gemaakt met 165g wortel, 145g pastinaak, 125g bleekselderij, 75g kastanjechampignons en 100g doperwten. Dit gebakken met wat verse tijm. Dan 2 eetlepels amandelmeel en 200ml water met de misopasta en een paar klontjes Kuzu erbij en even laten koken. Dit op donderdag klaargezet. De ramekins ermee gevuld en plakjes glutenvrije bladerdeeg erop. In de airfryerXL op 180°, vanuit koud dus 30 minuten laten bakken.

Mooie kleurtjes vóór het bakken.

De vis-florentine in de römertopf is vrijwel helemaal samengesteld met diepvriesproducten. Meestal kun je deze bevroren gebruiken, maar omdat het allemaal tegelijk gaar moest zijn heb ik ervoor gekozen alles tevoren te ontdooien. De topf eerst ½ uur in het water, dan ingesmeerd met boter. De 600g kabeljauwfilets op de bodem en besprenkeld met een beetje vers citroensap. Dan de spinazie erop. Per ongeluk geen lactosevrije geraspte kaas gekocht dus gezocht naar een variant. Dat werd een paar lepels maïsvlokken gemengd met een lepeltje pumpkin spice wat ik nog had staan. Dan deze aardappelpartjes om de vis heen gelegd en er wat zeezout arrabbiata over gestrooid. Nog een paar klontjes boter op de vlokken en 45 minuten in een koude oven op 200°. De broodjes hierbij 6 minuten opgebakken in de airfryerXL. Het was O.K. maar verse spinazie is toch wel heel veel lekkerder!


De schaal radicchiosalade is gemaakt met ½ kropje radicchio, ½ kropje little gem en verse peterselie, selderie en maggiplant. De noten, kaas en dressing in aparte schaaltjes en potje.

Voor de mozzarella met dadels en amandelen de amandelen geroosterd en geplet en de dadels in stukjes gesneden. Op de bordjes schijfjes mozzarella, dadels en amandelen en een takje dille. 

Als laatste onderdeel van het diner sorbetijs met vers fruit: aardbeien, pruimen en witte druiven, en gluten-en lactosevrije slagroom


En deze wijnen dronken we bij de verschillende  gerechten. En omdat we aten met buren hoefde niemand rekening te houden met nog moeten rijden, dus we genoten van alle flessen meer of minder. Met vooraf een oude Rutte en bij de koffie een glaasje Calvados en een bonbon. 

De wijnen van links naar rechts waren goed gekozen.

Geen klachten de volgende dag van de persoon met de beperkingen, dus alles goed gegaan.

Op de laatste dag van deze blogweek maakte ik hutspot in de slowcooker. Met 280g wortel, 75g bleekselderij, 200 ui, 450g aardappel, 250ml water en wat bouillonpoeder 8 uur op laag. Heb het lekker ruw gelaten. Heerlijk met een rookworst erbij.

En vandaag, zondag, komen zoon, schoondochter en de jongetjes eten. Daarover volgende week. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten