zondag 8 september 2019

Uit de airfryer: kabeljauw, varkenshaas, biefstukspiezen, appel-perziktaart, entrecote; een appeltaart en broccoli uit de oven, sambal goreng boontjes, nasi kuning uit de rijstkoker en een groentestoof uit de slowcooker.

Vaak is de zondag een dag om de koelkast op te ruimen.
Als hapje vooraf een bordje met een paar stukjes worst, een stukje omeletmuffin en wat foi gras canard.

De kabeljauw moest echt op. De tomaatjes ook trouwens. Het was 240g kabeljauw, de hoeveelheden daar op aangepast met wel 2 tenen knoflook. In plaats van sinaasappelrasp heb ik wat marmelade gebruikt. De airfryer op 160° gezet en na 20 minuten gecontroleerd. Perfect met een mooie korstje. Die marmelade was een goede keuze. We aten er een paar stukjes verse tomaat bij en stokbrood. Voor de liefhebber nog wat laatste wortelmoes.

Op maandag aten we met een schoonzus.
Vooraf een kommetje van de aangevulde bloemkoolsoep met een kaascracker.

Als hoofdgerecht een krokante varkenshaas. Een varkenshaas van iets meer dan 400g in drie stukken gesneden en ieder stuk bedekt met het in de Onionchef met het zwarte mes gemaakte mengsel van de voorgeschreven ingrediënten. Op de grillpan in de airfryer 14 minuten gebakken op 180°. Voor de korst prima, het vlees had iets korter gemogen, maar wel heerlijke combinatie.

Er bij broccoli uit de oven. Een flinke struik, niet gewogen, in vieren gesneden en even gekookt. De saus gemaakt volgens recept. Ik gebruik dan nooit zout, want de kaas is al zout genoeg vinden wij. Alles in de middag al klaargezet, dus vanuit lauw/koud de oven in. Heel erg lekker.

Vóór de oven.
Terwijl de oven en airfryer aan het werk waren, nog een zakje aardappelen 'gekookt' in de magnetron.

Als dessert had ik in de ochtend een Hollandse appeltaart met perzik gemaakt. In de kleine springvorm in de airfryer. Met 150g bloem, 50g witte basterd, 100g boter, 1 klein eitje, 450g appel en 2 verse perziken, ½ eetlepel kaneel en ½ eetlepel custard gemengd met een lepeltje marmelade. Het geheel bedekt met reepjes bladerdeeg uit de vriezer. Op 155°, na 35 minuten gekeken. Prima geslaagd. Lekker met een glaasje advocaat :).

De volgende dag door een wat minder leuk bericht, geen moed om te koken, dus pizza's besteld.

Maar geen zin in koken blijft natuurlijk niet lang bij mij. Woensdag daarom weer een aardige maaltijd gemaakt. Biefstukspiesjes in de airfryer. Voorverwarmd op 200°, 5 minuten gebakken in de bakpan op 180°. Dat was net iets te lang. Volgende keer 4 minuten.

Met sambal goreng boontjes. Het recept op 3 personen gezet en 350g sperziebonen ongeveer 8 minuten gekookt (5 min. vond ik echt te weinig). Een kleine ui, 1 teen knoflook en een stukje verse gember in de Onionchef met het zwarte mes fijngemaakt. Gedroogd citroengras in de vijzel wat fijner gemaakt en daar een ½ theelepel van gebruikt. Verder 25g santen, 1½ eetlepel ketjap manis, 1 theelepel zeer sterke Hotty sambal en 50ml water. In zonnebloemolie het geheel gebakken en de bonen toegevoegd. Heerlijk!!

 In de rijstkoker maakte ik nasi kuning. Ongeveer 150g basmatirijst voor samen, 1 blikje kokosmelk, 1 laurierblaadje, in plaats van pandanblad een heel klein beetje vanillesuiker en 5 in de vijzel fijngemaakte hazelnoten, een beetje kurkuma en een beetje bouillonpoeder. Ook erg lekker. Op tafel nog wat seroendeng, gebakken uitjes, zilveruitjes en atjar.

Op donderdag at ik alleen. Een restje broccoli met saus, een paar aardappeltjes. Met een lekker glas rosé. En zonder vlees dus.

De volgende dag heb ik bij zoon en schoondochter en natuurlijk de twee kleinzonen, baby en dreumes, gegeten. Kip, spinazie en gebakken aardappeltjes. Gezellig en lekker.

Zaterdag, de laatste dag al weer van deze blogweek, at er een goede vriend mee die over was uit Portugal. We aten een groentestoofpot uit de slowcooker. Met venkel, sjalot, champignons en sperziebonen. Alles iets minder dan in het recept staat en deze keer toevallig witte champignons in huis. Ik gebruik de slowcooker vrijwel altijd op laag. Ook deze keer dus. Na 7½ uur heerlijk samengesmolten smaken.

Een aperitief met wat groene olijven, kaasstengels, crackers en zoute boter.
Bij de heerlijke groenten een entrecote van 450g uit de airfryer. Voorverwarmd op 200° en op de grillplaat 8 minuten gebakken op 180°. Perfect.

Als dessert een stukje appeltaart. Met 7 appels, een handje gedroogde cranberry's en een handje rozijnen. Bovenop de reepjes deeg ingesmeerd met een beetje marmelade. Die reepjes dat wordt echt nooit wat bij mij, maar de keuze voor bladerdeeg vond ik ook niet fijn. Dat is te snel taai. Deze keer gebakken in de grote oven, want voorafgaand aan de avondeten-visite, was er ook nog middagvisite.

En vandaag, zondag, nog geen idee, maar zeker appeltaart, want die is natuurlijk nog niet op :).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten