zondag 3 september 2023

Uit de airfyer(s): pasta-broccolischotel, slastamppot met kaas; bloemkool-baltisoep uit de soepmachine; maïskolven uit de slowcooker; salade met gorgonzola met verse vijgen; gehaktballetjes met pindasaus en ook nog een heerlijk rijstgerecht.

Pasta-broccolischotel uit de airfryer.

Wat is het geworden deze zondag. Veel sla was er nog. Wat aardappels gekookt. Een omelet gemaakt van 4 eieren met peper en geraspte kaas. Beetje boter gesmolten met Provençaalse kruiden als jus. Een eenvoudige maar lekkere maaltijd.

Op maandag verse worst met tomaat en oregano van de Amsterdamse worstmannen in boter gebakken in de pan en daarna een klein restje heerlijke saus van de drumsticks van vrijdag meegewarmd. Sperziebonen met een takje bonenkruid even gekookt en daarna voor 50 minuten in de ecostoof. Aardappelen geboend en gepoft in de magnetron, 8 minuten op 700W. Lekker Hollands maaltje met tomaatjes van eigen plant.

De volgende dag een pasta ovenschotel met broccoli. De kaas samengesteld uit een beetje mascarpone, een beetje camembert en een klein beetje blauwe kaas (hoeveelheden weet ik niet). Dat gemengd met verse bieslook, peterselie, maggiplant en dragon en zo door de warme gekookte penne. Een kleine struik broccoli, 190g penne, 7 gedroogde tomaatjes uit de olie en 60g vers-gekraakte walnoot erdoor. Flinke hand geraspte kaas erover. Gebakken in de airfryerXXL in een laatst aangeschaft siliconen-bakje op 180°, ongeveer 18 minuten. Had nog iets langer gemogen voor de warmte binnen maar dan op iets lagere temperatuur om verbranden te voorkomen. Was wel heerlijk. Klein beetje ijsbergsla erbij op tafel met nog een beetje dressing.

Even tussendoor, aardappelen van de groenteboer zijn schoon, die van biologische webwinkel Hofweb moet ik echt afboenen, veel gesneden groenten bij groenteboer of supermarkt, alles is smeerbaarder gemaakt met vele toevoegingen in de 'gewone' winkel, de walnoten kun je kopen in een zakje, gekraakt en netjes allemaal in tweeën, maar wat is er leuker, fijner voor mens en milieu dan het jezelf iets moeilijker maken en op z'n minst denken dat dat ook gezonder is. Walnoten krijg ik van een lief medemens en heb heerlijk zitten kraken in de zon op het terrasje bij de keukendeur. En ja, met zere handen van de artrose, maar met veel plezier en gewoon niet teveel tegelijk willen toch?

Op woensdag stamppot sla. Bij elkaar 300g sla van radicchio, witlof en little gem en verse kruiden zoals maggiplant, selderij en bieslook. Zo'n 500g aardappel gekookt met behulp van de ecostoof. In een pan met een beetje oude jus 100g gerookte spekjes gebakken, daar 1 ui en 1 teen knoflook bij gedaan. Omdat de jus en spekvet genoeg waren geen melk gebruikt. Apart een rookworst opgewarmd in de verpakking in heet water. Geslaagde maaltijd.

Omdat ik wat ruimte nodig had in de vriezer maakte ik van de bloemkool balti een lekkere soep. In de soepmachine fijngemalen, in de pan verhit. Deze vooraf gegeten.

Verse maïskolven kwamen mee met de donderdagse bestelling. Ik heb ze, 1 heel de andere in 2 delen, gegaard in de slowcooker alleen maar in gesmeerd met zelfgemaakte knoflookboter van zoute boter en 5 tenen uitgeperste knoflook, ingepakt in folie, 4½ uur op laag. En erbij salade met gorgonzola met verse vijgen, ook net binnen. Een echt heerlijke combinatie. De hele kolf was over.



Vrijdag was de jongste kleinzoon op bezoek want de juffrouw was ziek en er was geen vervanging op school. Bij het ophalen kwam de oudste mee en papa en de jongetjes aten mee. Ik maakte gehaktballetjes met rijst en pindasaus. Van 500g gehakt met zwarte peper, lepeltjes nasi- en frietkruiden, 1 ei, een scheut ketjap en wat paneermeel 16 kleine balletjes gemaakt. Ooit geleerd om deze in de koelkast te zetten voor het braden. Van ontdooide vermicelli-rijst maakte ik met prei, bleekselderij, ui, rode paprika, wortel, afgeschrapte maïskorrels en al eerder gekookte boontjes een nasi-achtig geheel. De pindasaus maakte ik op deze manier en niet al te scherp. Sambal, ketjap, kroepoek, gebakken uitjes, seroendeng en gekookte eieren apart op tafel. 

En dan alweer de laatste dag van deze blogweek. Voor de zondag, met kinderenen, kleinkinderen en zelfs achterkleinzoon, samen een themabuffet Italiaans, waar iedereen iets voor maakt en/of meebrengt, maakte ik het meest eenvoudige stracciatella-ijs. Zonder ei in een zelfvriezende ijsmachine. Ik gebruikte dubbele hoeveelheden en deze chocolade hagelslag

We aten slastamppot met stukjes worst, afgedekt met geraspte kaas, als ovengerecht in het bakaccessoire van de airfryerXXL, 30 minuten op 160° vanaf koud. De gehaktballetjes die over waren erbij. Nog de laatste verse vijgen opgegeten met een stukje blauwe kaas. 


En vandaag, zondag, de hele middag in het kader van het thema Italiaans. Daarover volgende week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten