Geroosterde bloemkool met tomaatjes en burrata. |
We begonnen de zondag natuurlijk met ontbijt, fruit en lunch en toen kwamen de ouders. Eerst in de middag en stukje worst, een meegebrachte haring in stukjes, watermeloen met rauwe ham en een glaasje koude komkommersoep gemaakt op de smoothie-stand van de soepmachine. Met 2 komkommers, 1 teen knoflook, een paar stukjes peper in het zuur, 1 sjalot, citroen, sap, olie munt uit de kruidentuin en bouillonpoeder met water. Heerlijk soepje voor de volwassenen, de kindjes waren niet enthousiast ha ha.
Voor 's avonds maakte ik duiveltjesvlees in de slowcooker. Ik had ruim 500g hamlap. Dit samen met ui, knoflook, ketchup, ketjap, azijn, sambal, een klein beetje Peking duck saus en droge nasi-kruiden 1½ uur gemarineerd (omdat ik er een dag eerder geen aandacht aan had geschonken) en daarna 5 uur op laag gezet. Echt prima gelukt. Lekker ook met een lepel pindakaas erdoor aan het eind. Erbij maakte ik vermicellirijst in de rijstkoker. Ook nog een oosterse komkommersalade. Met 1¼ komkommer, de dressing met olie, azijn, sojasaus, suiker en maar alleen witte sesamzaadjes. Kleine broodjes op tafel erbij gezet. Op tafel verder voor de kindjes nog stukjes paprika, komkommer, tomaatjes, snackworteltjes en een potje opgewarmde cocktailworstjes waar ze erg gek op zijn. Zo vervoerd naar achterin de tuin met de bolderkar naar de tafel onder het afdak.
En toen iedereen weer weg was nog even samen een drankje onder het afdak.
Maandag tomatensoep gemaakt in de soepmachine. Met een restje van de gesneden komkommer, paprika en een paar kleine tomaatjes van zondag, 5 grote tomaten, 1 flinke sjalot, 1 teen knoflook, lepeltje bouillonpoeder en beetje zwarte peper. En water tot het max-streepje.
We dronken een glaasje komkommersoep en aten de rest van het vlees, beetje komkommersalade en wat sla en opgebakken vermicelli-rijst.
Op woensdag waren we op bezoek bij een broer en schoonzus. Eerst koffie met een echte Bosche bol, dan een heel uitgebreid hapjes arsenaal, lekker buiten. Binnen paddestoelensoep, lasagne met salade en dan nog een heerlijke zomers tiramisu met fruit. Andere schoonzus was er ook, erg lekker allemaal en heel gezellig.
Eerst in de namiddag de rest van de tomatensoep opgemaakt met een scheutje room erin. Een bol burrata die nodig op moest. Ik gebruikte het voor dit bloemkoolgerecht op donderdag. Een kleine bloemkool in kleine roosjes, 2 handjes kerstomaatjes uit eigen tuin, 1 sjalot, 2 eetlepels peperolie, 2 theelepels za'atar en een klein beetje zout. Dit gehusseld in het bakaccessoire van de airfryerXXL. Eerst 30 minuten op 160°. Dat was niet genoeg. Nog zeker 15 minuten op 145° gezet om het niet te laten aanbranden maar iets meer gaar te maken. De bol burrata op de groenten gelegd. Er lag nog 1 plak flammkuchen, even in stukjes een paar seconden opgewarmd in de magnetron. Verder vers witbrood. Ook op tafel stukken koude watermeloen. Een bijzondere en erg lekkere combinatie van smaakjes.
Dan weer eens een uitgebreid etentje met vrienden op vrijdag.
Wat hapjes vooraf zoals stukjes worst, olijven, zoutjes, crackertjes, desem witbrood, zoute boter.
Voor het pasteitje met jackfruitragout gebruikte ik kant-en-klaar ragoutbakjes. De ragout maakte ik met 1 blik jackfruit, 200g sjalot, 2 blaadjes laurier en 1 kruidnagel, beetje boter, ongeveer tegen de 20g bloem, scheutje aroma, lepeltje appelstroop en bouillon met goed kijken, ongeveer 300ml. Geen extra zout, wel wat zwarte peper. Op donderdag gemaakt. Voor het opdienen heel zachtjes verwarmd, zonodig nog wat nat erbij (beetje bouillon en nat uit het blik bewaard) en de bakjes 6 minuten opgebakken in de airfryerXL op 165° zoals op de verpakking stond. Men vond het heerlijk.
De salmorejo, koude Spaanse soep, gemaakt op donderdag met 500g tomaten, 1 sjalot, 4 eetlepels peperolie (die is nu op, wel jammer), 1 eetlepel witte wijnazijn (even geen rode in huis) en 4 sneden witbrood. Opgediend met stukjes gekookt ei en achterham. Ik had beiden in potjes gedaan zodat ieder eigen hoeveelheid kon bepalen. Maar voor de foto een beetje in ieder glas. Was ook erg lekker.
In de römertopf maakte ik kip met appel en room. Met 1 appel, 250g kastanjechampignons, 1 prei, 4 tenen knoflook, 8 drumsticks, verse tijm en laurier uit de kruidentuin en 125ml slagroom. De topf op tijd in het water gezet, ik kies altijd voor ½ uur, in de koude oven voor 1½ uur op 180°. Erbij een radicchiosalade helemaal gemaakt volgens recept en alleen met verse walnoten in plaats van pecannoten en zonder kaas. De noten en dressing apart in potjes omdat de sla die niet opgaat dan nog goed gebruikt kan worden later. Uit de slowcooker puree van aardappel en bleekselderij, 500g aardappel en 200g groenselderij in stukjes, 40ml water en 40g boter erbij en een beetje zwarte peper, 7 uur op laag. Grof door elkaar gehusseld en in de pot op tafel.
Als kaas had ik gekozen voor Camembert en Blauwe Korenbloem. Crackers en brood op tafel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten