zondag 27 augustus 2023

Uit de airfryer(s): geroosterde bloemkool met burrata, ragoutbakjes; uit de slowcookers: duiveltjesvlees, puree, römertopf: drumsticks; soepmachine: komkommersoep, tomatensoep en verder heerlijk eten bij schoonzus en uitgebreid diner met vrienden.

Geroosterde bloemkool met tomaatjes en burrata.

We begonnen de zondag natuurlijk met ontbijt, fruit en lunch en toen kwamen de ouders. Eerst in de middag en stukje worst, een meegebrachte haring in stukjes, watermeloen met rauwe ham en een glaasje koude komkommersoep gemaakt op de smoothie-stand van de soepmachine. Met 2 komkommers, 1 teen knoflook, een paar stukjes peper in het zuur, 1 sjalot, citroen, sap, olie munt uit de kruidentuin en bouillonpoeder met water. Heerlijk soepje voor de volwassenen, de kindjes waren niet enthousiast ha ha.

Voor 's avonds maakte ik duiveltjesvlees in de slowcooker. Ik had ruim 500g hamlap. Dit samen met ui, knoflook, ketchup, ketjap, azijn, sambal, een klein beetje Peking duck saus en droge nasi-kruiden 1½ uur gemarineerd (omdat ik er een dag eerder geen aandacht aan had geschonken) en daarna 5 uur op laag gezet. Echt prima gelukt. Lekker ook met een lepel pindakaas erdoor aan het eind. Erbij maakte ik vermicellirijst in de rijstkoker. Ook nog een oosterse komkommersalade. Met 1¼ komkommer, de dressing met olie, azijn, sojasaus, suiker en maar alleen witte sesamzaadjes. Kleine broodjes op tafel erbij gezet. Op tafel verder voor de kindjes nog stukjes paprika, komkommer, tomaatjes, snackworteltjes en een potje opgewarmde cocktailworstjes waar ze erg gek op zijn. Zo vervoerd naar achterin de tuin met de bolderkar naar de tafel onder het afdak.

En toen iedereen weer weg was nog even samen een drankje onder het afdak.

Maandag tomatensoep gemaakt in de soepmachine. Met een restje van de gesneden komkommer, paprika en een paar kleine tomaatjes van zondag, 5 grote tomaten, 1 flinke sjalot, 1 teen knoflook, lepeltje bouillonpoeder en beetje zwarte peper. En water tot het max-streepje.

We dronken een glaasje komkommersoep en aten de rest van het vlees, beetje komkommersalade en wat sla en opgebakken vermicelli-rijst. 


Op dinsdag in de namiddag een kom tomatensoep met een scheut room. Lekker, goed geslaagd soepje. We aten verder witlofsalade, gekookte eieren, gekookte aardappels en een mascarponesaus. Twee stronkjes witlof fijngesneden en een beetje citroensap erover gedaan. Ik heb 4 eieren gekookt, tussen hard en zacht. Kleine aardappeltjes geraspt in de schilmachine, 1 minuut gekookt en daarna 50 minuten in de ecostoof. De saus heb ik ontleend aan dit recept. De 250g mascarpone losgeroerd in kokend water met bouillonpoeder. Hoeveelheid water af laten hangen van de dikte van de saus. Verse tijm en zwarte peper erdoor geroerd. Een lekkere witte maaltijd met een glas rode wijn. En daarna nog een Irish Coffee.

Op woensdag waren we op bezoek bij een broer en schoonzus. Eerst koffie met een echte Bosche bol, dan een heel uitgebreid hapjes arsenaal, lekker buiten. Binnen paddestoelensoep, lasagne met salade en dan nog een heerlijke zomers tiramisu met fruit. Andere schoonzus was er ook, erg lekker allemaal en heel gezellig.

Eerst in de namiddag de rest van de tomatensoep opgemaakt met een scheutje room erin. Een bol burrata die nodig op moest. Ik gebruikte het voor dit bloemkoolgerecht op donderdag. Een kleine bloemkool in kleine roosjes, 2 handjes kerstomaatjes uit eigen tuin, 1 sjalot, 2 eetlepels peperolie, 2 theelepels za'atar en een klein beetje zout. Dit gehusseld in het bakaccessoire van de airfryerXXL. Eerst 30 minuten op 160°.  Dat was niet genoeg. Nog zeker 15 minuten op 145° gezet om het niet te laten aanbranden maar iets meer gaar te maken. De bol burrata op de groenten gelegd. Er lag nog 1 plak flammkuchen, even in stukjes een paar seconden opgewarmd in de magnetron. Verder vers witbrood.  Ook op tafel stukken koude watermeloen. Een bijzondere en erg lekkere combinatie van smaakjes.

Dan weer eens een uitgebreid etentje met vrienden op vrijdag. 

Wat hapjes vooraf zoals stukjes worst, olijven, zoutjes, crackertjes, desem witbrood, zoute boter.

Voor het pasteitje met jackfruitragout gebruikte ik kant-en-klaar ragoutbakjes. De ragout maakte ik met 1 blik jackfruit, 200g sjalot, 2 blaadjes laurier en 1 kruidnagel, beetje boter, ongeveer tegen de 20g bloem, scheutje aroma, lepeltje appelstroop en bouillon met goed kijken, ongeveer 300ml. Geen extra zout, wel wat zwarte peper. Op donderdag gemaakt. Voor het opdienen heel zachtjes verwarmd, zonodig nog wat nat erbij (beetje bouillon en nat uit het blik bewaard) en de bakjes 6 minuten opgebakken in de airfryerXL op 165° zoals op de verpakking stond. Men vond het heerlijk.

De salmorejo, koude Spaanse soep, gemaakt op donderdag met 500g tomaten, 1 sjalot, 4 eetlepels peperolie (die is nu op, wel jammer), 1 eetlepel witte wijnazijn (even geen rode in huis) en 4 sneden witbrood. Opgediend met stukjes gekookt ei en achterham. Ik had beiden in potjes gedaan zodat ieder eigen hoeveelheid kon bepalen. Maar voor de foto een beetje in ieder glas. Was ook erg lekker.

In de römertopf maakte ik kip met appel en room. Met 1 appel, 250g kastanjechampignons, 1 prei, 4 tenen knoflook, 8 drumsticks, verse tijm en laurier uit de kruidentuin en 125ml slagroom. De topf op tijd in het water gezet, ik kies altijd voor ½ uur, in de koude oven voor 1½ uur op 180°. Erbij een radicchiosalade helemaal gemaakt volgens recept en alleen met verse walnoten in plaats van pecannoten en zonder kaas. De noten en dressing apart in potjes omdat de sla die niet opgaat dan nog goed gebruikt kan worden later. Uit de slowcooker puree van aardappel en bleekselderij, 500g aardappel en 200g groenselderij in stukjes, 40ml water en 40g boter erbij en een beetje zwarte peper, 7 uur op laag. Grof door elkaar gehusseld en in de pot op tafel. 


Als kaas had ik gekozen voor Camembert en Blauwe Korenbloem. Crackers en brood op tafel.

Als dessert mini trifle met advocaat in een glaasje. Ik heb gekozen voor 175mg mascarpone, 175ml slagroom en gelijk 5 eetlepels advocaat erdoor gemixt. Deze mini cakes in stukjes gesneden. Lepeltje advocaat boven op en wat chocolade hagelslag. Glaasje advocaat erbij voor de liefhebbers. En ja hoor, vergeten de stukjes minicake erin te doen. Werd natuurlijk niet gemist want men wist niet dat het de bedoeling was maar wel jammer. Toch met veel smaak opgegeten. 


Het was weer een mooi diner en een heerlijke avond, alles buiten onder het afdak aan de grote tafel. De gasten sliepen in hun meegebrachte tent dus was een extra glas heerlijke wijn geen probleem. Een voortreffelijk glas gekregen whisky bij het voorafje. Rosé bij de eerste twee gerechten, rode wijn bij het hoofdgerecht en de kaas. De koffie overgeslagen vanwege 'zo is het wel genoeg' en de late avond.

Moe maar tevreden op de laatste dag van deze blogweek na een ontbijt van enige duur, gezellig gesprek, de resten opgeruimd en opgemaakt. De ragout in de diepvries. Nog een glaasje koude soep. Er was nog 1 drumstick over. Verder een beetje puree, veel sla en ook nog wat mascarpone saus van dinsdag. Een prima maaltijd zo bij elkaar. En nog wat kaas als dessert met een glas rode wijn. Tevreden zaterdag-eters. 


En vandaag, zondag, neem ik pas later een besluit over. Er is nog van alles in de koelkast. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten