zondag 22 september 2024

Uit de airfryer(s): Mexicaanse palmkool-ovenschotel en een variant daarop, verse worsten gebakken, gegratineerde knolselderij met tomatensaus ; tortilla chips met kaas uit de magnetron; uit de slowcooker: lasagne met spinazie; knolselderijpasta met zeewierpesto van No waste Army.

De laatste biologische aardbeien en frambozen. Partner bedekte er een mooie grote beschuit mee bij het zondags ontbijt. 

We aten zondag palmkool Mexicaanse stijl maar dan gemaakt in de airfryer. In plaats van de zoete aardappel gebruikte ik knolselderij. Wel het restje van de gebakken zoete aardappel er in verwerkt. De 300g knolselderijblokjes eerst 15 minuten gekookt. Een groene peper gesnipperd. De 200g palmkoolreepjes 5 minuten geroerbakt met de snippers groene peper en daarna met een scheutje van het kookwater van de knol nog 10 minuten laten sudderen. Ik weet niet wat de bedoeling was maar palmkool is erg hard en ik wilde het graag gaar. Alles gemengd met 125g uitgelekte zwarte bonen, 40g kaas, paprikapoeder en limoensap. De rest van de kaas bovenop en omdat het er koud in ging ongeveer 25 minuten in de airfryerXXL op 160°. Ik zou er verstandig aan doen om recepten voor 4 niet voor 2 te maken want het is echt altijd teveel!!! Maar wat was het lekker! 

Erbij nachos uit de magnetron. Tortilla chips bestrooid met pittige geraspte kaas en srirachasaus naar wens. Een grappige jonge vrouw maar wel een goed idee. En erg lekker naast de palmkool. Ik had voor beiden een eigen bord gemaakt. 

Maandag wat rest-werk. Klein beetje soep vooraf. Een beetje groente-stoof, sla, tomaat. Van de 500g gehakt voor de lasagne de volgende dag, 190g afgehaald en 2 balletjes van gemaakt. Deze even aangebakken en verder gegaard met teriyakisaus. Paar aardappeltjes gekookt en na een minuut ongeveer een uur in de ecostoof. Srirachasaus en mayonaise op tafel. Lekkere makkelijke maaltijd. 

De volgende dag lasagne uit de slowcooker met 310g gehakt. De hoeveelheden verder aangepast. Ik gebruikte 150g witte champignons, 200g babyspinazie, 1 ui, 2 tenen knoflook, 450ml tomatensaus, beetje oregano, beetje chilipeper. Dan voor de kaas 1 bol mozzarella van 100g in tweeën, 250g ricotta en 10g (in de onionchef met het zwarte mes gemalen) permigiano reggiano gemengd met verse basilicum. De verschillende mengsel in volgorde van recept in de pan gedaan met per ongeluk één keer een extra laagje lasagnevel. Bovenop de anderen helft van de mozzarella gelegd en aardig wat gemalen kaas erover gestrooid. Al met al best veel werk voor een slowcookermaaltijd... Gekozen voor 5 uur op laag. Heerlijk!


Woensdag met de rest van het palmkoolbaksel een nieuwe ovenschotel gemaakt. Alles door elkaar gehusseld met een paar stukjes gekookte aardappel, het halve potje zwarte bonen, een flinke scheut srirachasaus en een lepel geraspte kaas. Dit in het bakje van de airfryerXXL, geraspte kaas bovenop en 25 minuten gebakken op 160°. Een bakje tortilla chips, tomaat en wat sla erbij en weer een maaltijd op tafel.

Voor donderdag pasta pesto romanesco. Een hele romanesco in kleine roosjes gesneden, dit was 260g. Deze in kokend water geblancheerd en even laten wachten. In dezelfde pan 150g knolselderijpasta 8 minuten laten koken volgens verpakking. Drie tenen knoflook in stukjes even gefruit in een scheutje olijfolie. Daarin de geblancheerde romanesco even meegebakken. Dan door de inmiddels afgegoten pasta 2 eetlepels zeewierpesto geroerd en dit in de pan bij de groenten en knoflook nog even warm laten worden. Pesto, gemalen Parmezaan en paar stukken tomaat op tafel. Zowel de pesto als de pasta prima. En de romanesco heerlijk gaar en met een beet. 
Inmiddels 2 stuks verse worst met venkelzaad en rode wijn even geweld in heet water en op de bakplaat gebakken in de airfryerXL, 8 minuten op 160°. 

De volgende dag gegratineerde knolselderij. Eén knol schoon 300g blokjes. Die 15 minuten gekookt. Daarna gemengd met 180ml tomatensaus uit de vriezer, wat extra knoflookpoeder en Provençaalse kruiden erdoor en in het bakpannetje van de airfryerXXL. Bovenop wat broodkruim gemengd met geraspte kaas en wat vlokjes zoute boter. Koud erin, gekozen voor 15 minuten op 160°. Schaaltjes sla en tomaat en witte broodjes met smeerkaas op tafel. Heerlijk gegeten. 


Een pannetje appelmoes gemaakt van 8 kleine biologische Alkmene appels die nodig op moesten. Mooie rode schil daarom met schil gekookt en daarna de staafmixer erdoor. Lekker als toetje.

Op de laatste dag van deze blogweek de lasagne die over was opgebakken samen met nog wat pasta met romanesco. Geen wonder van schoonheid, maar wel lekker. En..., weggooien, liever niet hè. 

En vandaag, zondag, groot middagfeest van, voor en door de oudste die jarig was geweest. Vast met hapjes enzo. Daarover volgende week dan weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten