zondag 15 september 2024

Uit de airfryer: gebakken zoete aardappel, opgebakken pizza; uit de slowcooker: ossobuco en een vega groenten-stoofschotel; bietencarpaccio met burrata; eten bij vrienden; hapjes bij vrienden; broccoli-courgettesoep uit de soepmachine.

Zoete aardappel met ei en room.

Op de eerste dag van de nieuwe blogweek als stevig voorgerecht deze bietencarpaccio gemaakt van de eerder in de slowcooker gekookte bieten. Met een bol burrata. Ik gebruikte pistache pasta want dat stond nog open. Beetje eikenbladsla. 

Daarna stukken pizza opgebakken in de airfryers, 5 minuten op 180°; die met vis op de pizzaplaat in de airfryerXXL, de andere op de grillplaat in de airfryerXL. Dat gaat uitstekend. Lekker krokant.

Voorafgaand aan een maaltijd bij vrienden, de maandag gekozen als restjesdag. In een pan met een heel dun laagje rode saus een paar boontjes, aardig wat regenboog snijbiet en kruimels rijst/macaronihapje opgewarmd. In een pannetje met nog wat teriyakisaus een paar Provençaalse balletjes en een BBQ worstje opgewarmd. Een schaal sla, potje dressing en geroosterd wit brood erbij. Mooi bordje.

Dinsdag aten we bij vrienden. Leuk menu. Heerlijk eten. Tafel vol gezelligheid. 


De volgende dag ossobuco in de slowcooker. Ik had 1 grote schenkel. Eerst ½ ui, 1 kleine tomaat, wat groen van bleekselderij gebakken in zoute boter. Dat eruit geschept en in de slowcooker. Dan 2 dunne stengels bleekselderij, ½ ui en 3 gewone wortels fijngemaakt in de onionchef met het roze mes. De schenkel gebakken met wat extra boter in de pan van het uimengsel. Geen bloem, want daar hou ik niet zo van. Wel vers gevijzelde zwarte peper. Het bleekselderij/wortel/ui mengsel en bouillon erbij, even nog laten sudderen en in de pan van de slowcooker, 5 uur op laag. Het recept is van de boer(in) waar we jarenlang ons heerlijke biologische vlees haalde maar die intussen naar Frankrijk zijn verhuisd. 

Een beetje gremolata klaar gezet met verse bladpeterselie uit de kruidentuin, een met de dunschiller geschilde citroen en een fijn gesneden teentje knoflook. De risotto in de rijstkoker gemaakt met 150g arboriorijst, 500ml water, bouillonpoeder en wat zoute boter. Apart 2 teentjes knoflook en een flinke sjalot gebakken samen met een doosje shiitake. Dit door de rijst geroerd, samen met een schep volle kwark en bieslook. Weer een blaadje sla erbij. Goede maaltijd. 

In de voorraadkast nog een zakje knolselderij/aardappel/appelsoep uit de vorige box van No waste Army. Net over de datum maar nog heerlijk donderdag in de namiddag. De nieuwe box kwam 's avonds binnen met de volgende inhoud dus de voorraad weer even aangevuld. 

Voor de avond de rest van de ossobuco in de saus opgewarmd in de magnetron voor partner. Van de eerder in de slowcooker gegaarde rode bieten stond nog een bakje blokjes. Opnieuw een blaadje sla. En de risotto met een lepel zoute boter en geraspte kaas opgewarmd in een pannetje

Voor de vega stoofschotel deels voor vrijdag (de rest ingevroren) had ik 4 stengels bleekselderij, 7 wortels groot en klein, 1 rode ui, 2 sjalotten, 1 courgette, 5 tenen knoflook, 3 tomaten, 1 theelepel gerookte paprika, verse zwarte peper en een bosje verse kruiden: tijm, rozemarijn, oregano, selderij, peterselie, maggiplant. Ongeveer 250ml water met wat bouillonpoeder. De slowcooker 5½ u op laag gezet. Heerlijke geuren. Voor gebruik weer heel zacht opgewarmd. 

Een leuk recept gevonden voor zoete aardappel. Twee stuks in smalle plakjes gesneden en 3 minuten gekookt. In het ingevette pannetje van de airfryerXXL gedaan. Daarbij 2 eieren geklutst met een beetje suiker en 100ml room en 20 ml water (geen melk in huis). Dat erbij en dan 30 minuten op 170°. Prima gezonde combinatie. Wel beiden erg 'zacht'. We hadden wel een broodje maar iets steviger erbij was beter denk ik.

Op de laatste dag van deze blogweek waren we in de middag op bezoek bij een jarige vriend. Natuurlijk waren er hapjes.  En ook nog saté. 

Voor de late avond had ik broccoli-courgettesoep gemaakt in de soepmachine. Niets aangefruit, een hele broccoli met steel en hele courgette samen met een klein sjalotje, bouillonpoeder en water in de machine. Na afloop de basilicum en citroensap er handmatig door gemixt. Lekker met een wit broodje met heerlijke oude kaas.


En vandaag, zondag, staat er lasagne op het programma. Of dat het wordt? Dat zien we volgende keer dan weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten