zondag 16 april 2023

Uit de airfryer(s): 2 x gehalveerde krieltjes, hamburgers, oeufs en cocotte; uit de slowcooker: rauwe bietjes; mooi paasdiner; gemengde soep met hulp van de soepmachine; heerlijke roquefort-saus; verse appelmoes.

Op 1e paasdag aten we met jongste en oudste zoon met kinderen. Eerst eieren zoeken in de tuin. Het bleek, oh wat een geluk, een prachtige middag met zelfs veel zon. Buiten borrelen met lekkere paté's, zoutjes, stukjes worst, zoete vijgen in stroop, crackers en zoute boter.

Middagborrel
Drankje naar smaak
Gravad Lax
La dell Oro spumante 2019
Vogelnestje in tomatensaus, vermicelli-rijst, salade en brood
Casa Safra 2015
Roquefort met dadels
Chateau Guiteronde Sauterne  2016
Snelle tiramisu met advocaat en perzik
Advocaat
Koffie, thee, bonbon
Drankje naar smaak

Een uurtje later gravad lax met een echt overheerlijk sausje van dubbele hoeveelheden olie, mosterd, citroen, suiker, witte wijnazijn en verse dille. Wel echt teveel voor de 9 bordjes met in totaal 400g gerookte zalm.  Dat heb ik opgelost door het schaaltje met wat over was later uit mijn handen te laten vallen en alles alle kanten uit spetterde 😉.

Nog weer een uurtje later als hoofdgerecht vogelnestjes in tomatensaus. Er zijn recepten van te vinden maar die van de paasbox van Ekomenu ging net weer anders en kan niet gelinkt worden. Ik maakte het als volgt voor 9 personen. Eerst de eieren gekookt. Van 3 pakjes verse worsten met verschillende smaken, 3 x 220g, en de 200g meegeleverd gehakt, 9 ballen gemaakt. Daar de eieren in 'verpakt'. Een paar uur laten rusten in de koelkast en vervolgens gebraden in wat jus van het stoofvlees en zoute boter. Tamelijk mislukt want de meeste eieren bleven niet in het gehakt. Maar..., wel erg lekker.

Ik had 650g ui en 900g tomaat en 5 tenen knoflook om de saus te maken. Na aanfruiten van ui en knoflook, duurt lang voor zo'n hoeveelheid, de tomaten en 600ml tomatensap en wat zout en peper erbij en lekker laten pruttelen. Dan de staafmixer erdoor. Idioot veel saus, wel heerlijk gelukkig. Nou ja, goed voor de vriezer.

Een schaal salade met 4 peren, 165g geitenkaas en een stronkje gesneden little gem. Kommen met komkommer, tomaat, paprika, kroosjesmoes uit de diepvries. Een schaal met baby-spinazie en rode eikenbladsla met bosuitjes en groene olijven. De dressing van de peer-salade in een potje op tafel. Afgebakken meergranen Pain Boulot en vermicelli-rijst uit de rijstkoker.

Als kaas alleen maar roquefort met dadels en een bijzonder glas wijn.

Voor de snelle tiramisu 500g ricotta, 400ml room en 8 lepels honing gemengd. Volgens recept, maar echt ook veel te veel. Ik gebruikte deze cakejes in plaats van bitterkoekjes. Verder met de perziken op sap gedaan volgens recept alleen in 4 glaasjes gele vla in plaats van advocaat. Dat was een heerlijke afsluiting van een heerlijke dag. Chocolade eitjes waren er genoeg gegeten, bedtijd voor de kleintjes, dus koffie was niet meer aan de orde en de bonbons zeker niet.

Op 2e paasdag totaal ander weer, dus een rustige binnen-dag. Er was veel over van de spinazie-eikenbladsla. De mooi geverfde eieren waren prima te eten, dus een ei erbij. Ook nog wat rijst opgebakken en saus opgewarmd. Met het kaas/roommengsel en advocaat een lekker toetje gemaakt. 

Van verschillende soorten sla, ook het restje van die met een paar stukjes peer en geitenkaas, een rest groente-roerbak, een doosje snijbiet met boontjes, komkommer, tomaat, bosuitjes, een paar olijven, een paar stukjes paprika en een rest tomatensaus en het benodigde water soep gemaakt. In de soepmachine in 2 x gemixt en daarna in een grote pan gekookt om aanbranden van de machine te voorkomen. Een kom gegeten in de namiddag buiten in het zonnetje. Smaakte prima en weer extra veel groenten binnen.

In de Ekomenu paasbox zaten 2 stronkjes roodlof die nog niet waren gebruikt. Die voor dinsdagavond gemengd met 2 peren in stukjes en wat limoensap. Krieltjes gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma voor verse friet. Een entrecote gebakken in de jus van de vogelnestjes. 

Er lagen nog 3 rauwe bietjes, deze gekookt in de slowcooker, 5 uur op laag. Geschild en even in afwachting van later in een doosje in de koelkast. 

Ik vond een leuk pasta-gerecht omdat er nog veel roquefort was. Het was mij niet eerder opgevallen dat je op deze site de ingrediënten niet te zien krijgt zonder account maar dat was geen groot probleem want er staat wel dat het voor 5 personen is. Gemaakt met een klontje zoute boter, 1 prei, ½ courgette, kleine theelepel bloem, 90ml bouillon, 90ml room en 75g kaas. Had met ietsje minder vocht gemogen, maar erg lekker als je van blauwe kaas houdt; met penne. 


Op donderdag kwamen de twee kleine jongetjes eten en slapen. Ik had hamburgers gebakken op de grillplaat in de airfryerXL, 9 minuten op 180° na voorverwarmen. Verder los tomaatjes, komkommer, rode paprika, een schaaltje sla, plakjes jonge kaas en opnieuw gebakken krieltjes uit de airfryerXXL met het smart sensing programma. Tomatenketchup en mayonaise op tafel. Zelfgemaakte appelmoes erbij en ook nog gele vla en yoghurt met honing toe. Geweldig gegeten die twee. 


Bij mijn vaste biologische webwinkel 6 kilo appels gekocht. Een deel aan de buurvrouw gegeven, vandaag weer een grote pan appelmoes gemaakt. Het is natuurlijk idioot dat er in de winkels appels uit het buitenland liggen terwijl ze hier moeten verpieteren. 

We aten met zoons, schoondochter en kindjes deze dag na werken in de tuin gezamenlijk een gekochte uitgebreide maaltijd van Letoko. Lekker en heel gezellig.


Op de laatste dag van deze blogweek aten we spinazie met een oeuf en cocotte uit de airfryerXL. In het recept is spraken van de oven, maar op andere sites kwam ik ook versies in de airfryer tegen, op 180°, 7 à 10 minuten. Ik zette de ramekins op de bakplaat omdat die rechter is dan het mandje. De tomaatjes waren uit de olie. En misschien was iets korter ook beter geweest. Maar erg lekker bij de overheerlijke verse spinazie. Erbij nog 2 grote aardappelen gepoft in de magnetron. De jus was nog in het pannetje.


En vandaag, zondag, vooral resten en de eerder gekookte rode bietjes zeker. Daarover volgende week weer verder. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten