zondag 8 september 2024

Uit de airfryer(s): aardappelblokjes, bloemkoolschotel, courgette gratin, Provençaalse balletjes, macaroni-rijsthapje, BBQ worsten; uit de slowcooker: teriyaki drumsticks, rauwe rode bieten en uit de römertopf gemengde groenten; regenboog-snijbiet maaltijd.

Maaltijd dinsdag met deels plantaardige worst.

De zondag vroeg begonnen want visite. Verschillende fruitsalades gemaakt met o.a. druiven, aardbeien, frambozen, appel, peer, banaan en sinaasappel voor in de middag. Heerlijk van genoten.

Voor de römertopf groente challenge gebruikte ik 1 venkel, 2 rode wortels, 2 bleekselderij-stengels, ½ bloemkool, 1 rode ui, 3 tenen knoflook, 1 rode gekookte biet, doosje shiitake. Beetje paprika- en currypoeder erover en in de natgemaakte topf 90 minuten in de oven op 220°. Wat een heerlijk recept bij de kip en gele rijst.

In de duo-slowcooker teriyaki drumsticks. In iedere pot 4 stuks die ik wel eerst heb aangebakken in olie en zoute boter. Verder per pot 2 tenen knoflook, fijngesneden gember, kleine eetlepel honing, 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel teriyakisaus, 1 eetlepel gembersiroop, 2 eetlepels water en wat van de jus waar de kip in was gebakken. Gekozen voor 6 uur op laag. Heerlijk en behalve wat saus helemaal op!

Voor de gele rijst uit de rijstkoker gebruikte ik 300g witte basmatirijst, 1½ theelepel kurkuma, 2 tenen knoflook even gebakken, beetje citroenrasp en 1 vers laurierblaadje. Prima gelukt maar 300g was echt veel te veel (video gele rijst).

Verder op tafel nog komkommer en door de jongens samen met opa vers geplukte gele tomaten. 

Maandag soep gemaakt van een restje slowcooker-groenten, restje pasta met geroerbakte Chinese kool, beetje zurige rode saus van de plantaardige maaltijd, 1 venkel, 4 stengels bleekselderij met veel loof, 4 regenboog-wortels, een beetje little gem-sla en een beetje bouillonpoeder. Al met al teveel voor de soepmachine daarom een paar minuten gekookt en toen 50 minuten in de ecostoof. Met de staafmixer bewerkt. Rare kleur, een klontje volle kwark erin en zeer smakelijk. 

Na de soep de gele rijst opgebakken in de niet afgewassen braadpan van de drumsticks. De teriyaki-saus verwarmd met een paar flintertjes kip. Een beetje sla erbij met de eerder gemaakte dressing. Paar eitjes gebakken. Beetje kroepoek als extraatje. Prima maaltijd.

Er lag nog een bos regenboog snijbiet, ongeveer 200g, die echt dinsdag aan de beurt was. Stelen en blad apart gesneden. Ik maakte er dit recept mee maar dan met een potje arabiata dipsaus want geen tomaten in huis. Wel 2 sjalotten en 3 tenen knoflook en verse oregano uit de kruidentuin. Maar 12 minuten bakken voor knoflook, sjalot en oregano leek me wel wat erg lang. De groene vervangen door zwarte kalamata olijven. Erbij hotdogs van o.a. rode biet in de verpakking 15 minuten opgewarmd in heet water tegen de kook. Aardappels geschrapt in de machine, in blokjes gesneden, uurtje in het water, goed gedroogd, beetje Italiaanse kruiden erover en in de airfryerXXL gebakken met het smart sensing programma. 

Als dessert nog een kom vers fruit, appel en peer, in overheerlijke volle kwark van kalf bij koe.

Tussen door 1 grote en 2 kleine rode bieten gegaard in de slowcooker, 5 uur op laag. Na afkoelen in de koelkast wachtend op later.

De volgende dag een bloemkoolschotel. Puree gemaakt van 500g aardappel met mosterd. Geschrapt, 2 minuten gekookt en 50 minuten in de ecostoof. Een ½ bloemkool in roosjes even gekookt en 40 minuten in de ecostoof. In plaats van gehakt ongeveer 100g ontbijtspek in plakjes gebakken en verkruimeld. In dezelfde hete pan 2 uien gebakken met een flinke lepel saus van de drumsticks en een scheutje bouillon en even laten sudderen. De stukjes spek en de in stukjes gesneden hotdog die over was erbij. Puree in het bakpannetje van de airfryerXXL, ui-mengsel en bloemkool erop, laagje kaas en vanaf koud 15 minuten gebakken op 180° en nog 5 op 160°. Echt overheerlijk! Omdat het een ovenschotel was kon ik goed gebruik maken van de ecostoof want ik heb er maar één dus zowel aardappelen als bloemkool tevoren gemaakt. 

Donderdag courgette gratin gemaakt van 1 courgette met een mengsel van broodkruim, verse peterselie, pittige geraspte kaas en peper met wat olie. In het mandje van de airfryerXXL, 15 minuten op 180°. Erbij Provençaalse balletjes gebakken op de bakplaat in de airfryerXL, 5 minuten op 180°. Macaroni gekookt en een potje pikante kerstomaatjes saus opgewarmd. Heerlijke plantaardige maaltijd. 


Op vrijdag kwamen de bestelde boodschappen pas laat en daardoor viel het plan voor die dag een beetje in duigen. Geen zin meer om iets te verzinnen dus pizza's besteld. Ook wel weer eens lekker. Eén Marinara en één Quatro Formaggi. Ze zouden ze voor ons wel kleiner mogen leveren trouwens. Nou ja, later maar weer opbakken in de airfryer, dat gaat gelukkig heel goed. 


Op de laatste dag van deze blogweek veel sperziebonen geblancheerd voor de diepvries. Ook voor de maaltijd even een minuut gekookt en daarna 45 minuten in de ecostoof. Twee eieren, een flinke schep kwark, handje geraspte kaas en wat zwarte peper geklutst. Een rest macaroni gemengd met rest gele rijst, in het bakpannetje van de airfryerXXL. Het ei/kwark/kaasmengsel erover, 12 minuten op 160°. Smakelijk hapje. In de andere airfryerXL BBQ worsten cheddar/jalapeño 8 minuten gebakken op de grillpan op 160°. De tomatensaus van donderdag verwarmd. 


En vandaag, zondag, iets met de rode bieten en de stukken pizza die over waren. Daarover volgende week weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten