zondag 21 november 2021

Uit de airfryer(s): aardappelschijfjes, bagels en saucijzenbroodje afgebakken, drumsticks, bloemkool, verse worst, omelet; soep van resten uit de soepmachine; uit de slowcooker: groentebouillon, boerenkoolstamppot.

Maaltijd van vrijdag.

Na een erg late zaterdagavond, was de zondag een kalm-aan dagje. We aten spinazie die echt eerst aan de beurt was. Met een eerder al ontdooide entrecote en de opgebakken puree van zaterdag. Een paar gevulde  eitjes die over waren pasten er goed bij.

Van een deel van de resten alvast een soep gemaakt in de soepmachine met een klein stukje komkommer, gekookte chayote, wat vis en groenten uit het vispakketje van zaterdag, ongekookte gesneden Chinese kool, groentebouillon en het nat uit de blikken jackfruit. Op de pureerstand een lekker vissig soepje.


Met de 100g Hollandse garnalen die er nog waren een klassieke garnalencocktail gemaakt als voorafje op maandag. Hoeveelheden natuurlijk aangepast.


De aardappelschijfjes met een druppeltje olie gemengd en gebakken in het mandje van de airfryerXL op 200°, zo'n 14 minuten en schudden tussendoor. Verder sla met tomaatjes en een stukje entrecote zachtjes opgewarmd in wat jus voor partner. De citroenboter van de tarbot was heerlijk over de aardappeltjes.


Er lag nog een 2e zakje soepgroenten, een klein stukje prei, de uitjes van de haring van zaterdag, een stuk winterpeen en stengels bleekselderij. Om een en ander niet te verspillen heb ik hier dinsdag met een blaadje laurier 1½ liter bouillon van gemaakt in de slowcooker. Weliswaar hadden we nog veel soep, maar de diepvries is geduldig. De deur uit en de slowcooker aan op laag vind ik geen probleem. Heerlijk 8 uur staan trekken.

We waren op middagvisite bij zoon en kleinzoontjes en kregen mini-saucijsjes, makreel, garnaaltjes, glaasje wijn. Eenmaal thuis hadden we niet echt veel trek in wat er gekookt kon worden. Ik had bagels besteld als extra voor de glutenvrije maaltijd maar die kwamen toen niet aan bod. Deze gebakken in de airfryerXL en gegeten met broodbeleg en Franse kaas. Eerst 2 op 200°, 6 minuten, de 2e twee op 200° 4 minuten. De 2e vonden we beter. Vooraf een beker heerlijke groentebouillon vers uit de slowcooker. 

Woensdag een kom van de vissige soep met een crackertje vooraf. Daarna 2 drumsticks ingesmeerd met peper en Italiaanse kruiden en wat olie gebakken met het speciale smart sensing programma in de airfryerXXL, duurde 15 minuten. Opnieuw wat sla en tomaatjes, een blikje witte bonen, tomatensaus uit de diepvries en gekookte aardappels.

In de namiddag van donderdag de vissige soep opgemaakt.
Dan geroosterde bloemkool. Zonder paprika en rozemarijn. Een deel van de bloemkoolroosjes in plakjes gesneden en 10 minuten gestoomd in mijn ouderwetse stoompan met toebehoren, al een heel leven in huis. In het pannetje boven de bloemkool 2 lepels citroen-mosterdboter gesmolten. Dan de bijna gare bloemkool door de boter gehusseld en in het bakaccessoire van de airfryerXXL gedaan. Ongeveer 15 minuten op 200° gebakken. De rest van de bloemkool gekookt en daarna gestampt met de rest van de aardappelen van de dag ervoor, beetje zout, peper en nootmuskaat erdoor. Met een klontje boter gebakken in een koekenpan. De verse worst met oregano en citroen gebakken in de andere airfryer, 7 minuten op 180° op de bakpan. Wel wat veel bloemkool maar toch een lekkere maaltijd.


Op vrijdag eerst een heerlijk saucijzenbroodje opgebakken in de airfryerXL. Deze keer 13 minuten op 160° want vorige keer net niet heet genoeg van binnen.


Later op de avond een omelet gemaakt met 1 dunne prei, ½ ui, bijna ½ rode paprika, 1 kleine coeur de boeuf tomaat, ½ vers worstje en 3 eieren met een scheutje room, peper en Italiaanse kruiden. Gedaan als in het recept, accessoire voorverwarmd en daarna maar 10 minuten op 180° in de airfryer XXL want veel minder dan in het recept. Op tafel een beetje sla en gefermenteerde augurk, ooit gekregen.


Op de laatste dag van deze blogweek boerenkoolstamppot uit de duo-slowcooker. Ik had hier en daar eens gekeken en 400g aardappel op 200g kool per pot leek me prima. Er waren namelijk 2 zakken gesneden boerenkool van ieder 200g en die kunnen niet lang worden bewaard. Heb er alleen wat peper in gedaan en een rookworst doormidden gesneden en in iedere pot de helft laten mee warmen. Vol met water wilde ik niet, in een ander recept stond 150ml op 1 kilo aardappelen, dus leek me dat prima. Dan wel 150ml in beide potten want anders was het wel weer erg weinig vocht. Voor het opdienen na 7 uur op laag 180g pancetta van de Amsterdamse worstmannen uitgebakken en verdeeld over de stamppot. 


Het was lekker. Het had best een uur korter gekund. De worst was gebarsten maar het sap lekker in de potten. Door weinig water te gebruiken hoefde het niet afgegoten. Klont boter erdoor na het stampen in een grote pan, spekvet en mosterd erbij. Veel over om op te bakken in de volgende week. 


En vandaag, zondag, eten met schoondochter en de kleinzoontjes. Ik denk pasta, maar daarover volgende week. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten