zondag 12 december 2021

Uit de airfryer(s): witlof, frittata met bloemkool, spruitjes met walnoten, pies met rundvlees; uit de slowcooker: stoofpot groenten met verse worst; middagdiner bij Rest.Gewoon.

Frittata met bloemkool en bagels; woensdag.

Het was (natuurlijk) een heel fijn Sinterklaasfeestje op zondag bij de kleinkindjes. En er werd ook nog eens heerlijk voor ons gekookt. Maar door alle drukte nauwelijks foto's. Natuurlijk peper- en kruidnoten. In de namiddag mini-saucijsjes. Daarna orzotto met champignons, lamsrack, sla met heerlijke vinaigrette en ijs toe.


Met dit recept voor witlof was ik zaterdag begonnen en klaargezet in een passende ovenschaal. Toen kwam de thuisgebrachte hap. Toen kwam Sinterklaas. En nu op maandag dit gegeten. Maar, de 2 witlofstronkjes waren niet vooraf gekookt. Gewoon vergeten. Wel al ingepakt met veel smeerkaas, gekookte ham en nog wat plakken kaas bovenop, dus alsnog koken was niet aan de orde. Daarom eerst afgedekt met aluminiumfolie 30 minuten op 120° in de airfryerXL gezet op de bakplaat. Niet gaar genoeg. Toen nog 15 minuten op 170°. Nog net niet. Toen de 2 stronkjes in de schaal doorgesneden, een beetje mozzarella erover gedaan en nog wat extra plakken gerookt spek en nog eens 10 minuten. De kernen nog wat hard, maar verder heerlijk. Maar volgende keer toch maar eerst even koken, ha, ha. Een rest hutspot opgewarmd in de magnetron smaakte er goed bij. 

De volgende dag shoarma van zaterdag, extra een droge worst met truffel meegebakken in wat oude jus. Verder de sla van eerder en van de sucukmaaltijd. Ook de pitabroodjes, 2 minuten verwarmd in de magnetron op 700W, en knoflooksaus daarvan. Prima maaltijd hoor.

Op woensdag een frittata met bloemkool. Zonder ham en de melk vervangen door wat koffiemelk en een restje knoflooksaus. In de airfryerXXL 15 minuten op 180°. Erbij bakte ik een paar glutenvrije bagels af in de airfryerXL. Moesten echt een keer op. In de Onionchef met het zwarte mes 2 stukken kaas gemalen, oud en jong 100g samen. Beetje boter op tafel. De helft van de frittata was genoeg. Ik moet echt leren dat we minder eten dan vroeger want het recept was voor 2 personen. 

Spruitjes met walnoten van de vriendin van stoere mooie dingen en stoere mooie tassen. Ik had maar 168g spruiten en heb er 180g savooiekool bij gedaan. Samen even voorgekookt. Een flinke sjalot in plaats van rode ui samen met 2 tenen knoflook door de groenten gedaan en wat zout en peper. Alles door elkaar gehusseld en in een ovenschaaltje. Flink wat vers-gekraakte walnoten erover en een scheut olie. Vanuit koud 20 minuten op 180° op de bakplaat in de airfryerXL. Verder 2 pies met rundvlees uit de diepvries gehaald en ook 20 minuten gebakken op 180° in de andere airfryerXXL. De spruitjeshap had wel een beetje zwarte randjes aan de kool en de noten, wel lekker, de pie was echt geweldig, lekker heet. 

Op vrijdag werd het stoofpot uit de slowcooker. Het recept was eigenlijk alleen aanleiding. Natuurlijk aangepast aan wat er in huis was. Ik gebruikte 2 kleine winterwortels, 1 ui, 1 prei, 2 tenen knoflook, 3 aardappels, zwarte peper en een scheutje bouillon. Alles heel fijn gesneden en niets vooraf gekookt of gebakken. Dan 2 flinke verse worsten met eekhoorntjesbrood en rozemarijn ertussen gedaan en een takje rozemarijn bovenop. Om 11.30u aangezet op laag en afgewacht wanneer we zouden eten. Dat was om 18.00 uur en alles was heerlijk gaar. Ik heb de groenten afgegoten (vrijwel niet nodig) in een pan gedaan en licht gestampt en de worsten nog even bruin gebakken in wat boter zodat we wat extra jus hadden. Een heerlijke maaltijd was het weer.

En vandaag, de laatste dag van deze blogweek, om 14.00 uur diner bij ons plaatselijk restaurant Gewoon. Corona heeft nu eenmaal gevolgen. En wij, we zijn al wat ouder, vinden vroeg eten geen probleem. Een leuk diner met gezellige mensen. Carpaccio, zalm/garnalen hapje, burger, cordon blue, Irish coffee en voor de ander een koffie met heerlijke cognac. Een goede fles rode wijn na een glas prosecco. Ook op deze manier is het echt 'uitgaan' voor ons. We hebben er van genoten.


En vandaag, zondag, rustige dag. Over eten volgende week maar weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten