zondag 28 november 2021

Uit de airfryer(s): appelpartjes, verse worst, varkenshaasjes; uit de grote oven: hartige taart met savooiekool; eerder gemaakt in de slowcooker: pastasaus en hamlap; Ook nog blini met gerookte zalm; eten bij schoonzus; mooi toetje met kruidnoten.

Maaltijd dinsdag

Op zondag at de schoondochter met de kleine jongens mee. Ik had nog pastasaus in de diepvries. Ook nog extra tomatensaus. Gehakt geruld en de saus erdoor. Penne gekookt. En spruitjes want die lust schoondochter heel graag. Verder tomaatjes, komkommer en stukjes rode paprika op tafel waar de kindjes van houden. Altijd te druk voor foto's.

Als dessert had ik appelpartjes met kaneel bedacht maar die hebben we in de namiddag vast opgegeten omdat na het avondeten toch wel weer snel naar de stad moest worden gegaan. Ik had 3 grote appels, beetje uit de hand kaneel en suiker erdoor en dit met een beetje boter voor 15 minuten in de airfryerXL op 180°. Omdat de boter er toch al snel uit druipt misschien volgende keer in een bakaccessoire of ander schaaltje, of zelfs op de bakplaat misschien. Is uit te proberen. Geen extra suiker erover na het bakken en geen gedroogd fruit erbij. Wel met een schep heerlijk mascarpone-ijs uit de vriezer. Geweldig toetje maar dan niet toe maar vooraf :).

Groente is groente. Ik heb na een oppasdag in de grote stad besloten de resten bloemkool, spruiten en boerenkool met elkaar in een grote pan te doen. Gesmolten zoute boter erbij. Goed gestampt en aangebakken met veel roeren. Er zat ook nog wat spek bij de boerenkool. Een lekkere stamppot hoor ook al ziet het er niet uit. En dan wel met een heerlijk glas rode wijn.


Wijn van Heleen.

Dinsdag prei. Niet gewogen en eerst gekookt en laten afkoelen in de namiddag. Intussen de vinaigrette gemaakt met halve hoeveelheden. Verder een rest pasta met gehaktsaus, 2 kaas-maïsbroodjes afgebakken in de airfryerXL en 2 verse worsten voorgegaard met het kookwater van de prei en 6 minuten gebakken op 180° op de bakplaat in de voorverwarmde airfryerXL. Prei op deze manier met deze heerlijke vinaigrette is wel de moeite waard om nog eens te doen. En, wat erg leuk was, we aten nog wat Franse kaas als dessert en daar was juist deze vinaigrette ook erg lekker bij. 

Voor de volgende dag heb ik hamlap uit de diepvries tevoorschijn gehaald die was bereid in de slowcooker. Opgebakken in een pan. Het was vrij veel dus met alleen wat komkommer en een in de magnetron gepofte aardappel. 

Donderdag aten we bij een broer en schoonzus in 's-Hertogenbosch. We reisden met een andere schoonzus, dus een heel gemakkelijke dag voor mij. En heerlijk gegeten en heel gezellig. Fijne dingen doen in deze nare coronatijd blijft toch ook belangrijk. Pompoensoep, tonijnsalade, zalm met o.a. selderijpuree, salades en een mooi toetje. 





Vrijdag verse grove spinazie. Die laat ik al roerend met het aanhangende water slinken. Gekookte aardappelen, gekookt eitje en de stukjes verse worst van dinsdag opgewarmd in een pannetje met boter wat dan gelijk lekkere jus geeft. Wat is dat toch een heerlijke maaltijd.


Op de laatste dag van deze blogweek het gezin met de kleine jongetjes weer in huis en aan tafel. 

Meegebracht door de gasten, eerst gebakjes bij de koffie. Toen haring voor de liefhebbers.
Zij hadden ook blini's voor mij meegebracht. Klaargezet met crème fraîche en een toefje peterselie en de mierikswortel apart op tafel gezet. 

Voor de hartige taart met savooiekool kool had ik 390g kool, 1 ui en 2 tenen knoflook in de middag even gebakken zodat er zo weinig mogelijk vocht in zat. Het bladerdeeg heb ik vooraf blind gebakken in de hoop dat de bodem goed zou blijven. Overigens wel het meegeleverde bakpapier eronder laten zitten en dat was denk ik niet verstandig maar bleek uiteindelijk geen probleem. Groenten op het deeg, de geklopte eieren met mascarpone erover en omdat alles was afgekoeld 50 minuten op 200° in de voorverwarmde oven. De bodem was helemaal perfect krokant. Dat blind bakken is toch echt de moeite waard. 


Twee varkenshaasjes (220 en 258g) heb ik ingesmeerd met marinade en ingepakt met pancetta en tijm en rozemarijn. De rest van het recept deed niet mee. Ongeveer 14 minuten op de grillplaat in de airfryerXL. De marinade bestond uit olie, peper, zout en dressing van o.a. vijg en granaatappel (zie foto). De 14 minuten waren net ietsje te lang. Volgende keer 12 minuten.


Een schaaltje sla van little gem met een beetje vinaigrette van de prei van eerder. Voor de jongens schaaltjes met stukjes rode paprika, wortel en tomaatjes. Een potje witte bonen en ook nog een  potje met worstjes opgewarmd. En paar casinoboterhammen "geroosterd" op de kachel. 

Als dessert maakte ik het Sinterklaastoetje van Koken met Karin. Ik had een pot stoofpeertjes staan, ooit gekregen, peertjes van de boer. Met mascarpone, room en wat sap van de peertjes een mengsel gemaakt. De peren in stukjes gesneden en de kruidnootjes even geweekt in het sap van de peren. Naar eigen inzicht gemaakt en werd zeer gewaardeerd.

En vandaag, zondag, maar eens kijken wat er nog ligt en wat op moet. Daarover volgende week.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten