zondag 19 december 2021

Uit de airfryer(s): entrecote en kipfilet; uit de slowcooker: groentesaus; verder stamppot met gehaktbal, bloemkool met eiersaus, postelein-rammenassalade, lekkere soep en uit eten thuis.

Kipfilet en posteleinsalade donderdag.

Een heel stille dag deze zondag. Stil weer, stil op straat, stil in huis. We aten stamppot rauwe andijvie met een gehaktbal. Ik had 300g rundergehakt. Een krop krulandijvie en 4 grote aardappelen, niets gewogen. Een flinke klont boter na het stampen en bij het opwarmen. Van het gehakt bijna volgens recept 4 ballen gemaakt. Iets meer boter in de pan en na het bruin braden een scheutje water met bouillonpoeder in de pan gedaan en rustig laten garen. Natuurlijk kan het ook in de airfryer, maar ik koos voor de heerlijke jus bij de stamppot. 

 

Op maandag opruiming van de voorraad: groentesaus in de slowcooker. Met 3 tomaten, 1 grote rode puntpaprika, 2 wortels, 1 grote rode ui, kleine halve bloemkool, 5 tenen knoflook, 4 koffielepels tomatenketchup, 4 eetlepels piccalilly, zwarte peper en spoelwater van de lege ketchup- en piccalillyverpakking. Behalve de tomaten de rest fijngemaakt met de Onionchef met het roze mes. Na 9 uur op laag alles in een grote pan en de staafmixer erdoor. Te laat opgezet dus voor de volgende dag. Erg dik dus nog wat verdund met kokend water en een lepeltje bouillonpoeder. Heerlijk en grotendeels ingevroren natuurlijk. 

We aten de rest van de spruitjes als hapje vooraf met een scheutje cocktailsaus (uit een flesje). Verder de halve frittata opgewarmd in de magnetron, de balletjes gehakt en de stamppot opgewarmd in pannetjes. 


Een entrecote van 248g ingesmeerd met peper en boter in de op 200° voorverwarmde bakplaat in airfryerXL voor 6 minuten op 180°. Pasta gekookt en een deel van de saus opgewarmd. Ik dacht ook nog een klontje pesto te hebben ontdooid want paste wel goed bij de smaak van de saus maar het bleek avocadomousse. Was overigens ook best lekker bij het vlees.


Voor woensdag stond bloemkool in het schema. Ik wilde graag een dag zonder vlees dus gekozen voor eiersaus. Uiteindelijk vond ik dit recept aantrekkelijker. Ik heb de 4 eieren lekker grof gehouden en de bloemkool met een bite. Gemaakt met slagroom want die moest op. In de saus een lepeltje bouillonpoeder.


Bij de boodschappen van de biowinkel waren donderdagochtend o.a. postelein en rammenas. Ik vond dit recept voor een salade waarbij de rammenas de radijs vervangt en mandarijntjes zijn gebruikt i.p.v. sinaasappel. Het was maar 50g postelein en dan heeft koken weinig zin want het slinkt erg. Voor een salade voor samen was het met 100g rammenas en 4 mandarijntjes genoeg. Erbij een gekruide kipfilet van 240g in de airfryerXXL met het smartprogramma gebakken. Een beetje witte basmatirijst gemaakt in de rijstkoker. Een heerlijke maaltijd weer.

Geen kookinspiratie door veel bezig te zijn met menu's voor de aankomende zondag en de verschillende kerstetentjes daarom eten besteld bij Restaurant La Stancia. Als voorgerechten gerookte zalm op toast voor mij en grote gegrilde gamba's voor de ander. De hoofdgerechten waren gegrilde kwartels en brochette van ossenhaas. Met een heerlijk glas rood uit de eigen voorraad. Het was allemaal erg lekker maar ik vond de meegeleverde sausjes wel wat erg standaard. 




Op de laatste dag van deze blogweek een deel van de dag zonder water uit de kraan. In een land wonen waar dat wordt aangekondigd zodat je pannen, schalen, flessen, emmers alles wat je maar wilt kunt vullen, is een groot voorrecht. 
Na 16 uur toen er weer water was maakte ik soep in de soepmachine. De rest geroosterde groenten van de maaltijd van vrijdag, een rest bloemkool, een rest aardappel, een rest eisaus, restje groentesaus gemengd met avocadomousse, water en zwarte peper. Alles eerst gemixt. Toen het erg dik bleek heb ik het verder in een pan gedaan om aanbranden van de machine te voorkomen. Een paar kaas-maïsbroodjes afgebakken in de airfryer.

En vandaag, zondag, nog een keer van 8.00 tot 16.00 uur zonder water en eters in huis. Vroeg op dus maar daarover volgende week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten