zondag 7 mei 2023

Uit de airfryer(s): oude broodjes weer vers, hartige taart van stokbrood; Langzaam gekookt: asperges uit de Römertopf, aardappels en aspergebouillon uit de ecostoof en rabarber uit de slowcooker; prachtig feest in een restaurant; verder: salade; visbordje; gestoofde courgette; andijviestamppot.

Eerste keer buiten gegeten, maaltijd van donderdag met hartige taart van stokbrood.

Ons ontbijt was deze zondag luxer dan we gewend zijn. Ik kocht veel extra omdat we 5 dagen een gast in huis zouden hebben. Nu dus echt teveel brood voor samen, ook stokbrood, dus ik zocht naar goed opwarmen liefst in de airfryer. Deze site, broodjes als vers maken, naast natuurlijk ook andere sites met adviezen, vond ik het fijnst. En we aten dus ook brood deze dag bij zowel de visbordjes als de salade. 

Luxe zondags-ontbijt.

Geen gast in huis dus mijn schema voor 5 dagen lunch en avondeten veranderd. Eerst in de namiddag een visbordje met voor de een 2 haringen, stukjes gerookte makreel en wat garnaaltjes, voor de ander een bordje zonder de haringen. Apart erbij whiskysaus met 2 lepels mayonaise, 1 lepel ketchup en 2 lepels whisky maar ook nog een lepel Griekse yoghurt, paar druppels Worcestershire Sauce en een puntje cayennepeper. En heerlijk buiten op ons terras kunnen eten rond 17.00 uur. Met.. een jonge Zuidam.

Flink wat later op de avond want voetbal, salade met rood- en witlof, appel, wortel en geitenkaas. Met 1 stronk wit- en 1 stronk roodlof, 1 wortel in slierten en wat kleine stukjes, ¾ appel in reepjes. Bovenop geitenkaas bollen. Een dressing van mooie olijfolie, grove mosterd en witte wijnazijn. Ik heb het kleine beetje komkommer wat over was van de garnalencocktail van zaterdag mee gehusseld. Met brood dus.

De volgende dag werd er niet gekookt. Er was een echt feest voor de 85ste verjaardag van partner wat we vierden met (schoon)zus, kinderen, kleinkinderen, achterkleinkind en vrienden in Restaurant Gewoon. Eten, drinken en uren lang gezelligheid en muziek van Chris Grem. Er is daar een prachtig tuin-terras en het bleek echt mooi weer te zijn, dus eerst hapjes buiten. Dan aan tafel voor de geweldige keuze uit voorgerechten. 


Tussendoor weer heerlijk buiten en dan het hoofdgerecht, zalm of schnitzel. Ik had de schnitzel, voortreffelijk, maar de zalm was ook prima zei men. 

En nog steeds konden we naar buiten tot de overweldigende toetjes-schalen op tafel kwamen. 


Wat een heerlijk feest. Eten, drinken, muziek, gezelligheid, prima en bedankt mensen van het restaurant. Het was groots.

Na zo'n rijkdom aan eten en drinken de volgende dag kalmpjes aan. Er stond nog een pan soep, er waren nog steeds broodjes. De kaiserbroodjes 3 minuten opgewarmd in de airfryerXL, samen met wat ham en geraspte kaas op tafel. En daarna de in een cadeaupakket gekregen aardbeien opgegeten met slagroom net over de datum. Heerlijk.

De kleine jongens waren een dagje bij ons woensdag. Na een bezoek aan Faunapark Flakkee kwamen 's avonds ook de ouders een hapje mee eten. Omdat ik een ongelukje had, heeft de schoondochter wat pannenkoeken gebakken voor de kinderen en werd er pizza en shoarma besteld voor de volwassenen. 


Donderdag nog steeds stokbrood in huis. Ik maakte daarom voor samen een kleine hartige taart van ½ stokbrood, 3 eieren, 150ml melk, een handvol geraspte kaas en 100g in stukjes gesneden ontbijtspek. Eerst natuurlijk de eieren met melk en peper geklopt, daarna het brood in heel kleine stukjes erdoor gehaspeld, daarna het heel fijngesneden ontbijtspek en vervolgen de kaas. Vroeg in de middag klaargezet, dus goed ingetrokken. In het met een klein beetje olie ingesmeerde bakaccessoire van de airfryerXXL 20 minuten gebakken op 160°. Ziet foto aan het begin van het blog.
Daarbij aten we gestoofde courgette. Courgette, ui en paprika in de pan met de Provençaalse kruiden. Ik had een doosje tomatensaus ontdooid omdat het plan was om broodpizza's te maken met de kinderen, maar dat ging dus niet door. Dat nu gebruikt in deze groentestoof. Voor het eerst dit jaar buiten gegeten. Een lekker maaltje met een glas rode wijn.


Vrijdag soep gemaakt in de soepmachine van een rest ijsbergsla, ½ komkommer, beetje salade, beetje zeekraal, beetje courgette, wat frieten en de rest van de tomatensaus met wat extra water. Stevige, smakelijke soep in de namiddag.

Ik las dat asperges garen in de Römertopf een heel goed idee was. Dat gedaan met 750 asperges, geschild en van uiteinden ontdaan, een beetje suiker, een beetje zout, een beetje citroensap en wat water. De topf na een uurtje in het water gevuld en in de koude oven, een uur op 200°. Een uitstekend idee, ze waren echt overheerlijk en gingen allemaal op.
Krielaardappels gewassen en na 1 minuut stevig doorkoken 50 minuten verder gekookt in de ecostoof. 
Er was nog 100g zeekraal, even in kokend water gedaan en apart opgediend. 
De 150g zalmsnippers heb ik verwerkt in een dille-roomsaus waarbij ik de snippers heb mee gewarmd met de room (uit de diepvries) en verse dille uit de kruidentuin.
Een heerlijke maaltijd en de keuze voor de R.topf hou ik er denk ik wel in voor asperges. 


Van de schillen en uiteinden met een klein beetje suiker, zout, bouillonpoeder en boter bouillon getrokken, 2 minuten doorgekookt daarna ruim een uur in de ecostoof. Heerlijk. Een flinke pot ingevroren en een kleinere hoeveelheid nog even in de koelkast bewaard.

Op de laatste dag van deze blogweek maakte ik rabarber in de slowcooker van 340g rabarber, 150g blauwe bessen en 50g frambozen met 2 eetlepels gembersiroop, 5 uur op laag gezet. Voor de keuze van blauwe bessen ging ik even op zoek op het wereld wijde web en vond dit recept, dus zonder aarzelen uit de diepvries erbij gedaan. Na afloop nog wel een paar schepjes rietsuiker erin gedaan en de staafmixer erdoor gehaald.

We aten stamppot van rauwe andijvie, standaard recept, met in zoute boter in de pan gebakken schnitzels. Eenvoudige doch smakelijke maaltijd.


En vandaag, zondag, koelkast-inspectie :-). Daarover volgende week verder.

zondag 30 april 2023

Uit de airfryer(s): hartige taart met ijsbergsla, drumsticks, spinazie-frittata; uit de slowcooker: bloemkool met rookworst, uienchutney; themamaaltijd Vorstelijk; pindakaas-schotel; garnalencocktail met komkommer; rode bietjes met makreel; soep uit de machine.

Hartige taart met ijsbergsla en feta.

Ananas, bamboescheuten, pindakaas en kokosolie. Met die ingrediënten wilde ik een maaltijd maken. Gemaakt met het recept voor de pindakaas-schotel als uitgangspunt. Geen kip maar wel 120g haloemie. Nooit eerder gehad en er stond op even heel kort bakken dus dat vooraf gedaan. Verder 1 ui, 1 flinke teen knoflook, 60g rozijnen, half blik ananas-schijven in stukjes, ongeveer 200g, een blikje bamboescheuten, 120g, en de steeltjes van de 2 bosjes raapstelen. Ui, knoflook, bamboe en steeltjes gebakken in kokosolie. Daar de rozijnen, ananas, 2 lepels pindakaas en 2 lepels ketjap doorgeroerd. Aan het eind de gebakken haloemie erbij en goed doorgewarmd. Die bleek trouwens te smelten waar ik niet zo aan had gedacht. Geen zin in rijst. We aten het met pitabroodjes, na natmaken 2 minuten in de broodrooster. Wat een bijzondere, maar vooral ook erg lekkere maaltijd. Met een goed glas stevige rode wijn.

Het lijkt een rommeltje maar was erg lekker.

Maandag een witlofsalade. Maar uiteindelijk niet veel overgenomen van het recept. Ik had 2 struikjes witlof fijngesneden. Eieren gekookt. Een sausje gemaakt van mayonaise en mosterd. De rest van de raapstelenstamppot opgebakken. En 2 drumsticks gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma. Ook nog een stuk brebis en een klein stukje roquefort in stukjes apart opgediend. Leuke maaltijd met lekkere smaakjes om te combineren. 

De maaltijd van maandag met drumsticks uit de airfryer.

De volgende dag een hartige taart gebakken met ijsbergsla. Zo'n krop is altijd teveel om als salade op te eten. Ik gebruikte ¾ krop in flinke stukken gesneden. Gebakken in een klein beetje olie, daarna een flinke klont boter erop. Eerst 5 plakjes bladerdeeg even gebakken in de airfryerXXL in het bakaccessoire, daar de sla ingelegd, daar gebakken uitjes uit een potje en flink wat feta over gestrooid. Met 1 ei en ongeveer 100ml kookroom met peper en zout overgoten. Nog een restje bladerdeeg in reepjes erop en 20 minuten in de airfryer gezet op 160°.  Echt lekker!

Dan weer de maandelijkse themamaaltijd van de zorgorganisatie. Deze keer op woensdag met vanwege koningsdag een koninklijk menu.

De koninginnensoep was weer erg lekker. De salade even overgeslagen want de warme maaltijd gaat altijd voor bij mij. Prima klassieke aspergemaaltijd en ook nog een heerlijk oranje-toetje. 

Op donderdag bloemkool uit de slowcooker. Niet zo'n heel grote bloemkool. Wel 2 flinke tenen knoflook, peterselie en rozemarijn uit de kruidentuin, flinke koffielepel basilicum uit de diepvries, flinke lepel parmezaan en zwarte peper in 3 lepels olie gehusseld. Het insmeren van een bloemkool vind ik altijd weer gedoe, maar uiteindelijk zat hij in de pot met een aardig laagje. Met een lepeltje bouillonpoeder in heet water onderin. Erbij gekookte aardappels uit de ecostoof en een rookworst, het laatste halfuur mee gewarmd in de pot. Een rode saus met o.a. een beetje tomatenpuree, een beetje boter en een rest afgegoten nat van een en ander wat ik altijd even bewaar. De bloemkool was erg stevig, had voor ons nog wel iets gaarder gemogen terwijl hij 4 uur op laag in de pot had gezeten. Maar al met al wel erg smakelijk.


Vrijdag soep gemaakt in de soepmachine van een rest van zondag en flinke rest van donderdag. Met wat extra peper en een lepeltje bouillonpoeder afgemaakt. 


We aten verse grove spinazie. Ik zocht op spinazie-frittata en vond o.a. dit recept. Iets meer spinazie was het, dus 4 eieren en een scheutje kookroom gebruikt. En geen tomaten in huis maar wel 4 zongedroogde tomaatjes. Het geheel met de Italiaanse kruiden en zwarte peper in het bakaccessoire van de airfryerXXL gedaan, geraspte kaas erover en 20 minuten op 160°, toen nog een paar gaatjes in de bovenkant gemaakt en nog 5 minuten laten stomen. Perfect. Ik dacht ik geef het iets meer tijd om nog wat vocht te verdampen. Wel gestart met een vlamverdeler erop om het dwarrelen van de kaas tegen te gaan.

Ik maakte voor één van de komende dagen vast rode uienchutney. Ik had maar 280g ui, daar de hoeveelheden op aangepast en waar rode Wein staat is vast rode wijnazijn bedoeld want dat zag ik in een ander recept. Omdat het zo weinig was na 6 uur in de slowcooker op laag eens gekeken, prima. 

"""Op de laatste dag van deze blogweek een gast uit Frankrijk. Dit was het menu voor zaterdag:

Hapje om 16.00 uur
Haring, stokbrood
Champagne
Voorgerecht
Garnalencocktail met komkommer
Hoofdgerecht
Rode biet met gerookte makreel en vermicelli-rijst
Sauvignon Blanc
Kaas
Saint-Émilion
Dessert
Vruchtentaartje Uljee

Haring met vers stokbrood als welkomsthapje. Als maaltijd eerst een garnalencocktail met komkommer. Ik had op vrijdag al alles klaargezet, komkommer, sinaasappel, verse dille en apart het yoghurtsausje, zodat het alleen nog in de glazen gedaan moest worden. Er was tuinkers, ook lekker. En een rest van de Hollandse garnalen nog even meegenomen naar de volgende dag. Heerlijke hap nog net in de zon.

Als hoofdgerecht aten we rode biet met makreel en rijst. Ik gebruikte bietjes uit een pakje samen met 1 ui in de ene pan. Ik had een pot vermicelli-rijst uit de diepvries gehaald. Deze in de andere pan opgebakken met de makreel, net als de garnalen, op vrijdag meegekomen met de bestelling van de viswinkel. Een goede combinatie van smaken. Ietsje pittiger had gemogen. In de rijst een extra klontje boter gedaan. 

Lekker stukje kaas van onze geweldige kaaswinkel. Een gekocht taartje toe, al dan niet met koffie of nog een drankje."""

Het was allemaal zo mooi bedacht, maar uiteindelijk moesten we het samen opeten want de vriend was ziek en kwam niet. Ik koos ervoor om het toch zo in het blog te laten staan, want ik vond het zo'n mooi plan en we moesten toch eten nietwaar. Het vruchtentaartje aten we vroeg in de middag bij de koffie. Wel de haring maar de champagne hebben we maar niet open gemaakt. En ook de kaas hebben we uitgesteld tot de volgende dag. Ik dronk in plaats van de champagne een bijzonder glas bier. Ben al langere tijd deelnemer bij een organisatie Land van Ons. Sinds kort maken ze daar bier van boekweit wat dus op eigen land wordt geteeld. Ben geen bierkenner, maar best wel lekker.

En vandaag, zondag. Eens kijken hoe ik het menu wat voor de 2e dag was bedacht zal aanpassen voor samen. Daarover volgende week.



zondag 23 april 2023

Uit de slowcooker: heel veel pastinaak-puree; uit de airfryer(s): geroosterde tomaatjes, slavinken; grote pan appelmoes; bietjes met zalm; sambal goreng paprika; raapstelenstamppot en ook nog een pan heerlijke erwtensoep met brood.

Ik had voor weinig geld 2½ kilo pastinaken binnen gekregen. Na het op zondagmorgen schillen was er voor iedere pot van de duo-slowcooker 1 kilo pastinaak en 300g aardappel met 50ml water en 60g boter. Ik had hier de verhouding 700/200 gevonden. Met de geschikte aardappelen (een rest) kwam ik op 1000/300 uit. Leek me ook wel best. Het water en de boter leerde ik voor de slowcooker uit een niet meer te linken recept voor een kilo aardappelen. Geen recept gevonden speciaal voor pastinaak-puree uit de slowcooker. Gekozen voor 6 uur en daarna eens gekeken. Omdat de potten zo vol waren nog een uur erbij gedaan. Best een klusje, wassen, schillen, snijden. Na 7 uur op laag gestampt in een pan zonder verdere toevoegingen en niet gepureerd met de staafmixer omdat dat altijd nog kan en het erg kleverig kan worden met echt mixen. Drie dozen voor de diepvries gevuld. Natuurlijk even geproefd, lekker!


Ook nog een grote pan appelmoes gemaakt voor de diepvries. Nu alleen nog een paar appeltjes over van de doos met 6 kg. 


We aten de eerder gekookte rode bietjes. In stukjes en plakjes gesneden. Ik wilde graag een blikje zalm erbij eten en vond aardig wat combinaties van biet en zalm, maar niet als salade. Wel vond ik dit recept. In het blikje 160g uitgelekte zalm, geen sojasaus, wilde ik niet, geen harissa, niet in huis, de andere ingrediënten qua hoeveelheid aangepast. 

Verder een restje sla, tomaatjes, komkommer met een potje dressing, even gebakken stukjes paprika en courgette, waarbij ik een rest gebakken aardappeltjes heb meegebakken in heerlijke oude jus. Eigenlijk hadden we eerst de bietjes met zalm moeten eten als een soort voorgerecht en dan pas de warme hap, maar omdat ik daar niet aan gedacht had maar eerst warm en daarna koud gegeten. Allebei erg lekker maar geen goede combinatie op het bord!


Als dessert restje gele vla, het kaas/roommengsel van de snelle tiramisu, een rest crème fraîche en een klein beetje lemon curd gemengd. Een lepeltje framboos uit de diepvries erin. 


Op maandag geroosterde tomaatjes in het bakaccessoire van de airfryerXXL met Italiaanse kruiden, 2 in stukjes gesneden tenen knoflook en wat zwarte peper bestrooid en overgoten met een scheutje olijfolie 8 minuten op 190°. Schaaltje sla met komkommer. Nog steeds een beetje heerlijke dressing. Aardappels gekookt. Een paar salsiccia verse worsten gebakken in de oude jus die zo langzaamaan wel op moest. 


Dan weer een korte dag oppassen in de grote stad. Er stond nog een hele bak mie van LetokoIk maakte er sambal goreng paprika bij van een rode en een puntpaprika. Met 2 hele pepers, 6 tenen knoflook, even fijngemaakt met de Onionchef met het zwarte mes, en 1 rode ui. Een paar ansjovisjes uit de olie i.p.v. garnalenpasta, een beetje bouillonpoeder en suiker. Scherp maar door de paprika ook zoet, echt heerlijk. Spekjes, 100g, apart gebakken met 8 fijngesneden bosuitjes. Beetje kroepoek, gebakken uitjes, seroendeng, sambal en Tomasu op tafel. Lekkere maaltijd.


Bij het inventariseren van de voorraad vond ik een pot bolognese-saus waar de datum niet op was te vinden. Maar, ik wist dat het er al lang stond. Deze open gemaakt. Smaakte prima. Gekozen voor spaghetti met hard gekookt ei. Een beetje sla en restjes geroosterde tomaat erbij en weer een prima maaltijd. 


We aten donderdag brood of zelfs door partner gebakken ei zonder brood voor mij. De bestelling was erg laat en bovendien was ik niet echt fit doordat ik naar de kaakchirurg was geweest.


Vrijdag 
raapstelenstamppot. Ik heb van 2 bosjes raapstelen de steeltjes afgesneden en die (nog) niet gebruikt. Na wassen en snijden de blaadjes eerst even laten slinken in een hete pan samen met een rest sambal goreng paprika. Van 500g aardappelen, 50 minuten laten staan in de ecostoof na een minuut goed doorkoken, puree gemaakt. Hier de groenten met paprika doorgeroerd en opgewarmd. Erbij 2 slavinken gebakken op de bakpan in de airfryerXL, 15 minuten op 180°. 


Op de laatste dag van deze blogweek totaal onverwacht 2 blikken 
erwtensoep open gemaakt, een extra rookworst opgewarmd want de jongste zoon met vrouw en 1 kindje waren vertraagd door files en gesloten tunnel. Ze waren niet van plan te komen eten, moesten alleen iets afleveren. Snel een heerlijke kom soep met donker desembrood en met haast terug naar de grote stad om de andere kleinzoon op te halen bij een verjaardagsfeestje. Heerlijk om in huis te hebben en te delen. 


En vandaag, zondag, het plan voor de vorige dag maar weer opgepakt. Iets met kokosolie, bamboescheuten, pindakaas en ananas. Daarover volgende week dan maar weer. 

zondag 16 april 2023

Uit de airfryer(s): 2 x gehalveerde krieltjes, hamburgers, oeufs en cocotte; uit de slowcooker: rauwe bietjes; mooi paasdiner; gemengde soep met hulp van de soepmachine; heerlijke roquefort-saus; verse appelmoes.

Op 1e paasdag aten we met jongste en oudste zoon met kinderen. Eerst eieren zoeken in de tuin. Het bleek, oh wat een geluk, een prachtige middag met zelfs veel zon. Buiten borrelen met lekkere paté's, zoutjes, stukjes worst, zoete vijgen in stroop, crackers en zoute boter.

Middagborrel
Drankje naar smaak
Gravad Lax
La dell Oro spumante 2019
Vogelnestje in tomatensaus, vermicelli-rijst, salade en brood
Casa Safra 2015
Roquefort met dadels
Chateau Guiteronde Sauterne  2016
Snelle tiramisu met advocaat en perzik
Advocaat
Koffie, thee, bonbon
Drankje naar smaak

Een uurtje later gravad lax met een echt overheerlijk sausje van dubbele hoeveelheden olie, mosterd, citroen, suiker, witte wijnazijn en verse dille. Wel echt teveel voor de 9 bordjes met in totaal 400g gerookte zalm.  Dat heb ik opgelost door het schaaltje met wat over was later uit mijn handen te laten vallen en alles alle kanten uit spetterde 😉.

Nog weer een uurtje later als hoofdgerecht vogelnestjes in tomatensaus. Er zijn recepten van te vinden maar die van de paasbox van Ekomenu ging net weer anders en kan niet gelinkt worden. Ik maakte het als volgt voor 9 personen. Eerst de eieren gekookt. Van 3 pakjes verse worsten met verschillende smaken, 3 x 220g, en de 200g meegeleverd gehakt, 9 ballen gemaakt. Daar de eieren in 'verpakt'. Een paar uur laten rusten in de koelkast en vervolgens gebraden in wat jus van het stoofvlees en zoute boter. Tamelijk mislukt want de meeste eieren bleven niet in het gehakt. Maar..., wel erg lekker.

Ik had 650g ui en 900g tomaat en 5 tenen knoflook om de saus te maken. Na aanfruiten van ui en knoflook, duurt lang voor zo'n hoeveelheid, de tomaten en 600ml tomatensap en wat zout en peper erbij en lekker laten pruttelen. Dan de staafmixer erdoor. Idioot veel saus, wel heerlijk gelukkig. Nou ja, goed voor de vriezer.

Een schaal salade met 4 peren, 165g geitenkaas en een stronkje gesneden little gem. Kommen met komkommer, tomaat, paprika, kroosjesmoes uit de diepvries. Een schaal met baby-spinazie en rode eikenbladsla met bosuitjes en groene olijven. De dressing van de peer-salade in een potje op tafel. Afgebakken meergranen Pain Boulot en vermicelli-rijst uit de rijstkoker.

Als kaas alleen maar roquefort met dadels en een bijzonder glas wijn.

Voor de snelle tiramisu 500g ricotta, 400ml room en 8 lepels honing gemengd. Volgens recept, maar echt ook veel te veel. Ik gebruikte deze cakejes in plaats van bitterkoekjes. Verder met de perziken op sap gedaan volgens recept alleen in 4 glaasjes gele vla in plaats van advocaat. Dat was een heerlijke afsluiting van een heerlijke dag. Chocolade eitjes waren er genoeg gegeten, bedtijd voor de kleintjes, dus koffie was niet meer aan de orde en de bonbons zeker niet.

Op 2e paasdag totaal ander weer, dus een rustige binnen-dag. Er was veel over van de spinazie-eikenbladsla. De mooi geverfde eieren waren prima te eten, dus een ei erbij. Ook nog wat rijst opgebakken en saus opgewarmd. Met het kaas/roommengsel en advocaat een lekker toetje gemaakt. 

Van verschillende soorten sla, ook het restje van die met een paar stukjes peer en geitenkaas, een rest groente-roerbak, een doosje snijbiet met boontjes, komkommer, tomaat, bosuitjes, een paar olijven, een paar stukjes paprika en een rest tomatensaus en het benodigde water soep gemaakt. In de soepmachine in 2 x gemixt en daarna in een grote pan gekookt om aanbranden van de machine te voorkomen. Een kom gegeten in de namiddag buiten in het zonnetje. Smaakte prima en weer extra veel groenten binnen.

In de Ekomenu paasbox zaten 2 stronkjes roodlof die nog niet waren gebruikt. Die voor dinsdagavond gemengd met 2 peren in stukjes en wat limoensap. Krieltjes gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma voor verse friet. Een entrecote gebakken in de jus van de vogelnestjes. 

Er lagen nog 3 rauwe bietjes, deze gekookt in de slowcooker, 5 uur op laag. Geschild en even in afwachting van later in een doosje in de koelkast. 

Ik vond een leuk pasta-gerecht omdat er nog veel roquefort was. Het was mij niet eerder opgevallen dat je op deze site de ingrediënten niet te zien krijgt zonder account maar dat was geen groot probleem want er staat wel dat het voor 5 personen is. Gemaakt met een klontje zoute boter, 1 prei, ½ courgette, kleine theelepel bloem, 90ml bouillon, 90ml room en 75g kaas. Had met ietsje minder vocht gemogen, maar erg lekker als je van blauwe kaas houdt; met penne. 


Op donderdag kwamen de twee kleine jongetjes eten en slapen. Ik had hamburgers gebakken op de grillplaat in de airfryerXL, 9 minuten op 180° na voorverwarmen. Verder los tomaatjes, komkommer, rode paprika, een schaaltje sla, plakjes jonge kaas en opnieuw gebakken krieltjes uit de airfryerXXL met het smart sensing programma. Tomatenketchup en mayonaise op tafel. Zelfgemaakte appelmoes erbij en ook nog gele vla en yoghurt met honing toe. Geweldig gegeten die twee. 


Bij mijn vaste biologische webwinkel 6 kilo appels gekocht. Een deel aan de buurvrouw gegeven, vandaag weer een grote pan appelmoes gemaakt. Het is natuurlijk idioot dat er in de winkels appels uit het buitenland liggen terwijl ze hier moeten verpieteren. 

We aten met zoons, schoondochter en kindjes deze dag na werken in de tuin gezamenlijk een gekochte uitgebreide maaltijd van Letoko. Lekker en heel gezellig.


Op de laatste dag van deze blogweek aten we spinazie met een oeuf en cocotte uit de airfryerXL. In het recept is spraken van de oven, maar op andere sites kwam ik ook versies in de airfryer tegen, op 180°, 7 à 10 minuten. Ik zette de ramekins op de bakplaat omdat die rechter is dan het mandje. De tomaatjes waren uit de olie. En misschien was iets korter ook beter geweest. Maar erg lekker bij de overheerlijke verse spinazie. Erbij nog 2 grote aardappelen gepoft in de magnetron. De jus was nog in het pannetje.


En vandaag, zondag, vooral resten en de eerder gekookte rode bietjes zeker. Daarover volgende week weer verder.