zondag 9 april 2023

Uit de airfryer(s): gevulde witlof, Shepherd's pie; uit de slowcooker: gestoofde hamlap; een heerlijke groente-roerbak; pure appelmoes; lekkere soep; eten buiten de deur; gestoofde snijbiet en ook nog salades en met blauwe bessen en kerrie gekookte paaseieren.

De witlof van donderdag.

De week begon met een flinke afwas en daarna een inspectie van wat er allemaal over was of gewoon eerst op moest. Die afwas, geen probleem hoor. We hebben geen machine en na een uitgebreid etentje doen we dat gewoon rustig aan de volgende dag. 

Met de stamppot van de themamaaltijd van donderdag, een restje puree en salade van zaterdag een eenvoudige maaltijd gemaakt voor de zondagavond. Nog een laatste peertje in witte wijn als toetje.

Zondag kwam het er niet van, maar maandag van de botten en vellen van de drumsticks bouillon gemaakt met verse tijm, rozemarijn en oregano. Ongeveer 1 uur laten trekken en de broccoli afgegoten boven de pan.

We aten eerst een kleine kom bietensoep met een scheutje room en dan de 2 drumsticks in saus die over waren van zaterdag met verse broccoli en wat pasta


De volgende dag bij de bouillon de steel van de broccoli in stukjes, flink wat verse peterselie, de rest van de gekookte broccoli, stukken komkommer, 1 klein stronkje little gem en de rest van de kip-saus. Dat geheel in de soepmachine, heerlijk voor de namiddag in de zon zowaar!

De groente-roerbak die ik maakte voor het avondeten dinsdag bestond uit 1 kleine struik paksoi, 1 portobella, 2 kleine rode uitjes, 1 dikke wortel, 3 tenen knoflook, 2 cm verse gember, 2 gedroogde kleine pepertjes en 220g appel. Voor de  saus 1 koffielepel tomatenpuree, 1 koffielepel Kuzu (Japans bindmiddel), 1 koffielepel wijnazijn, 1 koffielepel sojasaus, kleine theelepel vijfkruidenpoeder en 180ml appelcider. Alles in volgorde geroerbakt en laten sudderen. Couscous erbij. Een droge worst van Brandt en Levie gemaakt met een scheutje whisky uitgebakken. Voor mij was 1 pepertje wel genoeg geweest, maar de ander houdt van scherp en was dus helemaal enthousiast. En de combinatie met appel was heerlijk. 


Woensdag in de middag verse appelmoes gemaakt in een pan want teveel appels die op moesten. Omdat de kleinkindjes het lekkerder vinden als het lijkt op moes uit een potje, heel glad gemaakt met de staafmixer
We aten bij ons plaatselijk restaurant Gewoon
Voorgerechten, zalmkroketjes en visbordje. Hoofdgerechten, asperges klassiek en voor de ander een entrecote. Nagerechten voor de ander speciaal gemaakt: citroenijs met wodka en voor mij een kleine dame blanche. Weer echt heerlijk allemaal, heel gezellig maar... daarna op naar de voetbal want Ajax-Feyenoord. Koffie met een drankje thuis in de rust.


De volgende dag gevulde witlof. Het waren 2 flinke stronkjes, die 15 minuten gekookt en laten afkoelen. Beiden doorgesneden en alle helften ingesmeerd met roomkaas gemengd met Italiaanse kruiden en peper. Omwikkeld met grote plakken ham. Voor 12 minuten in de airfryerXL op 180°, schaaltje op de bakplaat, na 2 minuten geraspte kaas erop om rondvliegen te voorkomen. Een rest penne zachtjes opgewarmd met 100g uitgebakken spekjes. Heerlijke eenvoudige maaltijd.

Op vrijdag waren de kleinkindjes de hele dag bij ons en kwamen de ouders ze ophalen aan het eind van de dag. Die aten gelijk mee. 
Sla van little gem en een paar mooie blaadjes snijbiet met een knoflook-yoghurt slasausje. Apart tomaatjes en plakjes wortel en samen met Boet van 3½ gevulde eitjes gemaakt. Snijbietstengels gestoofd, 10 minuten samen met een blik witte boontjes. De rest van het bruikbare blad in reepjes aan het eind erbij gedaan. Ging prima en een lekkere combinatie.
Verder een salade van 1 komkommer, 3 flinke eetlepels Griekse yoghurt, 60g feta, 1 koffielepel goede olijfolie, wat vers gevijzelde zwarte peper en een takje dille uit de kruidentuin. 

Uit de slowcooker gestoofde hamlappen. Ik had maar 400g. Gebakken in grote stukken in zoute boter. De tomatenpuree, mosterd, paprikapoeder en piment in de hete boter gedaan. De pan 'schoongemaakt' met water. Alles in de pot en 8 uur op laag. Echt onvoorstelbaar lekker. Een doosje groentesaus ontdooit uit de diepvries. De eerder gemaakte appelmoes op tafel. Vlindertjes-pasta gekookt.  Een heerlijk gevarieerde, smakelijke en gezellige maaltijd. Foto's vergeten, zelfs van de eitjes van de trotse Boet.

Wel een foto van de bestelling die ik deed bij Ekomenu, een speciale paasbox die deze dag binnenkwam. Deels kook ik daar het paasdiner uit wat ik maak voor zondag. 


Op de laatste dag van deze blogweek voorbereidingen voor een etentje op 1e paasdag. Intussen voor onszelf de Shepherd's pie klaar gezet. Ik had 250g gehakt, dat geruld samen met rode en witte ui en 2 tenen knoflook. Ook een handje diepvries erwten erdoor en wat verse tijm. De wortels waren de dag ervoor door de jongetjes opgegeten, ha, ha. Tenslotte de Worcestershire saus, een beetje bouillonpoeder en een scheutje water toegevoegd en laten pruttelen. Geen maizena, was niet nodig, was aardig ingekookt. Intussen een kleine knolselderij gekookt en gemengd met een flinke lepel roomkaas en wat nootmuskaat. Gehakt in de ovenschaal, puree bovenop, klontje boter hier en daar en in de airfryerXL vanaf koud 20 minuten gebakken op 180°. Eenvoudig maar lekker.


Nog paaseieren gemaakt 's avonds. Witte eieren in water met een handvol blauwe bessen uit de diepvries en witte eieren in een pan met flink wat kerrie. Beiden zo'n 8 minuten gekookt. Lieve kleurtjes toch? En door de natuurlijke stoffen later nog te gebruiken in salades of zo. 


En vandaag, zondag, uitgebreide maaltijd met gasten. Daarover volgende week dan maar weer. Maar ik doe al wel vast het deze keer met de computer gemaakte menu erbij want anders is pasen al weer zo lang geleden. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten