zondag 16 mei 2021

Uit de slowcooker: tomatensaus; uit de airfryer(s): ontbijtworstjes, zeewierballetjes, aardperen, omelet, drumsticks, wilde zalm; High Tea via onze zorgorganisatie Alerimus.

Van een kilo soeptomaten saus gemaakt voor de diepvries. Met 1 grote rode ui, 2 sjalotjes, 6 tenen knoflook, takjes rozemarijn en tijm, 3 jonge blaadjes laurier en 4 eetlepels water. Ik heb het 8 uur op laag laten staan in de slowcooker. Daarna een rest knoflooksaus toegevoegd. Ietsje dikker had gemogen, maar voorlopig heerlijk voor later. 

Zondag had ik een High Tea besteld bij de zorgorganisatie Alerimus voor 4 personen en kwamen zoon en schoondochter met de kleintjes mee genieten. En dan ook nog als cadeautje prachtig weer. Een heerlijke dag dus. Het zag er allemaal lekker uit en smaakte prima.


Eerlijkheidshalve moet gezegd dat we in plaats van thee genoten van lekkere wijnen.

Voor de hartigheid ook nog ontbijtworstjes ontdooid van de Amsterdamse worstmakers die meegekomen waren voor het paasontbijt. Gebakken op de grillplaat in de airfryerXL 10 minuten op 180°. 


Maandag tzatziki gemaakt van een komkommer die een beetje was verdroogd dus met zaadlijsten in blokjes gesneden. Daarboven 3 tenen knoflook uitgeperst. Dit gemengd met 75ml crème fraîche en een flinke theelepel zwarte peper. Verder een rest andijviestamppot opgebakken, één worstje van de dag ervoor op tafel, zeewierballetjes, 8 minuten op 180° gebakken op de grillplaat in de airfryerXL en een schaaltje sla. En toe een schaaltje rabarber met kiwi en appel eerder gemaakt in de slowcooker. Eerst de warme hap met de balletjes, daarna op z'n Frans salade van sla met tzatziki. 


Een extra oppasdagje op dinsdag leidde tot een bui van 'niet zo'n zin om nog te koken' dus pizza's besteld. Ook wel weer eens lekker. Een Marinara voor partner, voor mij een Quattro Formaggi. Ze worden bij dit restaurant steeds beter, niet te vet en niet te zout. Fijn.


Woensdag aardperen geroosterd in de airfryerXL op de bakplaat. Ik had 470g aardpeer in stukken, 5 tenen knoflook ongeschild doorgesneden en 4 takjes tijm er ertussen gelegd. Met ¾ eetlepel agavesiroop, olie en zwarte peper door elkaar gehusseld. Voor de dip 75g feta en 75g Griekse yoghurt door elkaar geprakt met zwarte peper en een paar blaadjes tijm. Feta is zout, dus nergens extra zout gebruikt. 
In de airfryerXXL met de smart chef functie 3 kip drumsticks gebakken met alleen een beetje olie en peper ingewreven. Gegeten met in de magnetron verwarmd naanbrood.


In de middag rabarber gekookt van eigen kweek. We hebben één struik rabarber ik denk al wel 20 jaar of zo die elk jaar meer of minder stelen geeft. Deze keer 6 flinke stelen niet geschild, in smalle stukjes gesneden en met een paar lepels water en honing zachtjes laten smelten op een heel laag vuurtje. Niet na het koken gepureerd deze keer. Zonder de toevoegingen als appel en kiwi vinden we toch lekkerder. 

Tijd voor een vleesloze maaltijd. Een omelet gebakken in het bakaccessoire van de airfryerXXL, 12 minuten op 180° na voorverwarmen van de pan. Met 4 eieren, geklopt met een scheutje koffiemelk en peper. In de Onionchef fijngemaakt ongeveer 100g wortel, 2 sjalotten en 2 tenen knoflook. Dat bij de eieren samen met een flinke eetlepel gemengde geraspte kaas


Verder op tafel een beetje 'schone sla en stukjes komkommer', een rest tzatziki, met de staafmixer fijngemaakte rest aardpeer met de bijbehorende dip en een tomatensalade met paar blaadjes sla, feta, zwarte olijven, scheutje olie en wat peper. En voor daarna nog wat oude (met kiwi en appel) en nieuwe rabarber. Het 2e naanbrood uit de verpakking warm gemaakt in de magnetron


Van de resten sla, komkommer, tzatziki, aardpeer, tomaat en een stuk van het brood met wat extra bouillonpoeder en water soep gemaakt in de soepmachine. Flinke knoflooksmaak maar erg lekker als lunchgerecht.

Vrijdag verse spinazie laten slinken. Aardappels gekookt. De gehaktballetjes van 27 april '21 uit de vriezer gehaald en opgewarmd in wat ghee en olie met een paar schijfjes kruidenboter voor een lekkere jus. Nog een stukje van de omelet extra. We houden erg van grove spinazie.


Op de laatste dag van deze blogweek witte asperges met zalm. Ik had een stuk wilde zalm van 180g. Dit in 2 stukken gesneden en gebakken op de voorverwarmde grillplaat in de airfryerXL en na 6 minuten echt perfect. De rest van de gekookte aardappelen van vrijdag gebakken in de jus. Voor de asperges eerst water gekookt, dan de asperges er in en 7 minuten laten koken, daarna nog 5 minuten laten nagaren. Precies goed. En de saus was echt erg lekker. De hoeveelheden gehalveerd natuurlijk. Heerlijke maaltijd hoor.


En vandaag, zondag, misschien zuurkool. Daarover volgende week verder. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten