zondag 22 mei 2022

Uit de airfryer(s): opgewarmde gegratineerde asperges, ovenschotel spinazie, geroosterde sperziebonen en entrecote; uit de slowcooker: citroenkip met kruiden; en verder: aspergemousse met garnalen, crème brûlée met limoncello en rabarber met mandarijnensap.

Boontjes, entrecote en brood uit de airfryers zaterdag.

Zoon met gezin in huis en tuin op deze onvoorstelbaar prachtige warme zondag. Alles buiten behalve dat de kindjes zo nu en dan gewoon lekker binnen willen spelen. Wat een dag.

Bij de borrel in de middag maakte ik een paar stukjes gekarameliseerde asperge als experiment. Opgediend met stukjes aardbei. Ik vond het lekker, anderen redelijk, nog een ander 'niet mijn ding', de kindjes geproefd maar vooral gekozen voor de aardbeien en het heerlijk zoete sausje. Verder wat olijven, stukjes worst, crackertjes, zoute boter. En in de ochtend bij de koffie een lekker taartje van de Verleiding.

Als voorgerecht aspergemousse met Hollandse garnalen op zaterdag thuisgebracht door de viswinkel. Echt een heerlijk receptje waarbij de kleine jongetjes de garnalen apart kregen want de mousse werd geproefd maar niet opgegeten.  Had ik op gerekend dus :-).

Net als eerder maar nu in een dubbele hoeveelheid gegratineerde asperges als hoofdgerecht. De asperges op de ingesmeerde bodem. Daarop bijna 200g zalmsnippers, dan de geklopte eieren, crème fraîche, geitenkaas, peterselie, zout en peper. Deze keer andere geitenkaas, maar ook erg moeilijk te kloppen want niet te verkruimelen. Omdat ik 4 eiwitten had van het dessert heb ik die gebruikt samen met 6 kleine eieren. Een lekker afbakbrood gebakken en zoute boter op tafel. Heerlijk maar ook na alle hapjes eerder toch teveel voor 4 mensen. 

Gegratineerde asperges na opwarmen in de airfryer later.

Voor de kinderen pasta gekookt, kaassaus ontdooid, een paar stukjes zalm voor ze bewaard en rauwkost in een schaaltje waar ze gretig gebruik van maakten. 

De limoncello crème brûlée een dag tevoren gemaakt precies volgens recept maar met 4 eidooiers want erg kleine eitjes. De namen van de kleine jongetjes op de bakjes geschreven om te voorkomen dat ze per ongeluk wat alcohol binnen krijgen. Hier en daar gevraagd of iemand een brandertje had want de mijne is al lange tijd onvindbaar, meer uiteindelijk maar kort onder de gril in de oven gezet (en gelijk zo'n ding besteld). Deze manier werkte niet echt goed, geen krokant suikerlaagje en de pudding iets teveel opgewarmd. Wel heerlijk, vonden ook de jongetjes. Next time better.

Maandag dus een rustige dag in de keuken want we aten pasta met kaassaus en gegratineerde asperges. De laatste heel langzaam opgewarmd in de airfryerXL op de grillpan, 15 minuten op 160°. De pasta met de kaassaus op heel laag pitje in een pan met een scheutje olie, maar de kaas had ondanks voortdurend roeren toch de neiging aan te branden, dus lang over gedaan. Lekker maaltje met wat versiering van olijf, komkommer, tomaatje en plakje worst.

Dinsdag een eenvoudige maaltijd die wat vroeg op tafel moest staan vandaar niet echt veel zin om er iets bijzonders van te maken. Gekookte bloemkool, gekookte aardappels, een jus met zoute boter en gebakken reepjes pancetta en een rookworst. Wel erg lekker hoor. 

En vervolgens weer min of meer geveld door een ontstoken artrose-voet dus niet erg lekker. Wel de rabarber die er nog lag even gekookt met een scheutje mandarijnensap en een puntje bourbon-vanille. 

Een potje slagroom even over de datum, zondag gekregen aardbeien, in de middag een heerlijke fruithap dan maar alvast. 

We aten in één pannetje opgebakken aardappels en bloemkool in de pancetta-jus met stukjes rookworst en in een ander pannetje het laatste stukje van de gegratineerde asperges met pasta, ook een beetje spekjes-jus en een paar stukjes rookworst. Eigenlijk 2 voorgerechten apart opgediend.


En dan ook nog een lekker dessert want er was nog pudding van de crème brûlée en intussen was ook het brandertje binnengekomen. Heerlijk met een bakje behoorlijk zure rabarber. Misschien dat het branden van de suiker beter gaat met gewone kristalsuiker, ik heb alleen maar biologische rietsuiker in huis.

Donderdag ovenschotel spinazie. Geen ham in huis dus werd het een vleesloze dag. Dubbele hoeveelheid spinazie. De crème fraîche was op, vervangen door Griekse yoghurt. De aardappelschijfjes even gekookt. Ook de verse grove spinazie voorgekookt en stevig laten uitlekken. Een hele ui gebakken en daar de gekookte spinazie door geschept. In het ingevette bakaccessoire van de airfryerXXL aardappelschijfjes op de bodem, spinazie met ui erop, veel gemalen kaas daar op, eimengsel erover en de rest van de schijfjes er weer bovenop. Dat laatste moest dus andersom dus nog wat extra kaas bovenop gedaan en een spatdekseltje bij het begin om de kaas eerst te laten smelten zodat het niet zou rondvliegen. Op 180° 30 minuten laten bakken. Echt een lekkere combinatie ook zonder ham. De wijn die we erbij dronken kenden we van een bezoek aan restaurant Gewoon Numansdorp. Die vonden we zo lekker dat ik een doosje had gekocht daarna. 

De volgende dag citroenkip uit de slowcooker. Met 1 ui onderin, 2 drumsticks, veel verse oregano en tijm gewoon aan de takjes, 4 blaadjes van de vervene plant en sap van een kleine citroen, 6 uur op laag.

Als dat geen kruidentuintje is...

Een half uur voor het eind 3 tamelijk dikke asperges ieder in tweeën gesneden, eerst even 10 minuten gekookt en daarna in de pot gedaan. Daar nog een flinke eetlepel zoete ketjap, een klein scheutje van het kooknat van de asperges en een klontje boter doorgeroerd. Dat maakte een heerlijke saus over de rijst. De pot nog even op hoog gezet. Rijst gekookt in de rijstkoker. Kroepoek en gebakken uitjes op tafel. Een goed glas biologische witte wijn smaakte er heerlijk bij. 


Op de laatste dag van deze blogweek geroosterde sperziebonen. Niet gewogen eerlijk gezegd dus op gevoel gekruid met knoflook- en chilipoeder en peper en snufje zout. In het bakaccessoire van de airfryerXXL met een lepel olie erbij, lekker gemengd, 8 minuten op 190° + daarna nog 3 minuten erbij want moest iets gaarder voor ons. In de andere airfryerXL een niet erg dikke entrecote van 250g ingesmeerd met olie en peper. Op de voorverhitte bakplaat 2 x 2 minuten op 200°. Ingepakt en even laten rusten. Erbij paprikadip uit de diepvries. Tevoren een b'rustiekbrood flute afgebakken waar ik er altijd een paar van in de diepvries heb liggen. Weer een heerlijke maaltijd.


En vandaag, zondag, in de middag even op bezoek bij een zieke vriend en verder zie ik het wel. Fijne dag allemaal.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten