zondag 2 mei 2021

Uit de airfryer(s): witte asperges, 2 x gehaktballetjes, buikspek opgewarmd, aardappelblokjes, broccolischotel; afgehaald koningsmaal zorgcentrum; witte kool uit de slowcooker en een verse soep uit de soepmachine.

We begonnen de week met witte asperges uit de airfryer. Er was een recept van Nel Schellekens (zie 2e foto) en heen-en-weer contact daarover op Twitter met Culinette die het recept dus op haar webpagina heeft staan.

Ik gebruikte bijna 300g asperges, 2 flinke aardappels in stukjes, 1 ei en ongeveer 150ml room. Eerst 100g gerookte spekjes gebakken. Daar de asperges in stukken bijgedaan en een tijdje laten bakken. Apart de aardappels even gekookt. Ei en room geklopt met verse bieslook en zwarte peper en een flinke hand jong-belegen geraspte kaas. Nog wat kaas bovenop en met een spatdeksel vanwege de anders rondvliegende kaas in de airfryerXXL 20 minuten op 180° gezet en helemaal perfect.

Maandag: de pastasaus die ik zaterdag al had gemaakt deels opgewarmd en de rest ingevroren. Gehaktballetjes gemaakt van 300g rundergehakt. Dit aangemaakt met 1½ beschuit, 1 sjalot, 1 ei, flink wat verse knoflookbieslook, gerookte paprika en zwarte peper. Het werden 11 klein balletjes. Deze een uurtje in de koelkast gezet. Ooit gelezen dat ze dan steviger blijven bij het bakken. In de mand van de airfryerXXL met een spatdeksel er overheen, 12 minuten op 180°. Penne gekookt. Maaltijd klaar. Heerlijk gegeten weer.

Op koningsdag was het gezin met de twee kleine jongetjes in huis en aten mee. Faye bracht al thuis geroosterd buikspek mee (wat we op 150° hebben opgewarmd in de airfryerXL) en alles wat nodig was voor een Chinees-Indische maaltijd. Flapjes in de stoompan, hoisinsaus in kommen, lente-ui en komkommer in reepjes gesneden en het buikspek in stukjes. Ik maakte er gefrituurde aardappelblokjes bij in de airfryerXXL met het Smart Sensing programma omdat we twijfelden of er genoeg was. 

Ik maakte opnieuw kleine gehaktballetjes op dezelfde manier als maandag. Deze keer waren het er 12 omdat er iets meer gehakt in het pakje zat, maar er was vlees genoeg dus in de koelkast.

Uit de diepvries een doos appelmoes gehaald. Die was in september gemaakt in de slowcooker, dus zonder suiker en ging heerlijk helemaal op.

In de vriezer stond nog een taartje van de Verleiding in ons dorp. De gasten brachten soesjes en chocolaatjes mee. Zowel in de ochtend als de middag lekker gesnoept dus. Leuke kalme koningsdag in eigen huis en tuin. 

De volgende dag , ik was inmiddels weer eens heel erg verkouden geworden, een maaltijd van wat er zoal in de koelkast stond. Eerst een klein kommetje erwtensoep. De rest van de frietblokjes vermalen in de Onionchef met het zwarte mes. Een rest bloemkoolroosjes gekookt. Deze samen met nog een stuk gekookte aardappel en wat room in de chef tot puree gemalen en opgewarmd in een pannetje. De helft van de balletjes plus een klein reepje biefstuk opgewarmd in de magnetron. Een naanbrood afgebakken in de airfryer, 4 minuten op 180°. Kropsla met fijngesneden lente-ui en komkommer. Doosjes pastasaus en hoisinsaus op tafel voor op het naanbrood of in de sla, net wat gewenst was. Saus en sla over, verder goed gegeten. 


Van een paar stukken resten kaas, Parmigiano Reggiano, oude boeren-, jong belegen- en jersey jonge kaas, met de Onionchef met het zwarte mes geraspte kaas gemaakt. Gemengd in een bewaardoos. 

Donderdag was het weer themamaaltijd van ons plaatselijk zorgcentrum. Weer heel goed verzorgd en erg lekker. Ook de soep en de salade smaakten prima.




Omdat ik donderdag niet hoefde koken en vrijdag op de kleine jongens werd gepast maakte ik alvast deze broccoli-ovenschotel van tevoren klaar. Met 1 struik broccoli, 3 tenen knoflook en 3 lepels olijfolie. Kaas uit het doosje met zelfgemaakte gemengde rasp. Geen zout, wel wat zwarte peper. In de koelkast tot de volgende dag en dan in de airfryerXXL, koud erin dus 15 minuten op 160° en daarna toch nog even op 180° . Beetje pasta gekookt. Heerlijk hapje.



En op de laatste dag alweer van deze blogweek witte kool met gedroogd fruit uit de slowcooker. Weliswaar is dat natuurlijk te veel voor samen, maar toch een heel wit kooltje fijngemaakt in de Magimix. Ik had een stukje kokoscrème. Dat wordt wel zacht maar niet echt vloeibaar. Toch maar au bain-marie gedaan en samen met water goed door de kool geroerd. In de Onionchef met het zwarte mes een papje gemaakt van droge mango, dadels, vijgen, abrikozen, rozijnen en een paar korrels Himalaya zout. Na 5 uur op laag dit papje toegevoegd en nog even doorgewarmd.  Het was natuurlijk niet vies, maar het mondgevoel was niet fijn en het zag er ook niet erg aantrekkelijk uit. 


Ik had niet op tijd een beslissing genomen om iets uit de vleesafdeling uit de diepvries te halen. De gerookte zalm moest wel echt op. Daarom dit hapje gemaakt bij de koolmassa. Met 1 appel fijngemaakt in de Onionchef met het roze mes, 2 flinke eetlepels Griekse yoghurt, bieslook, witte peper en een scheut Ricard een mengsel gemaakt. In kommetjes gedaan en daarop 100g gerookte zalm in stukjes. Ook nog wat brood afgebakken. De combinatie maakte het koolgerecht ook wel lekkerder vond ik. Partner vond er niets aan. Nou ja, wel genoten van de zalm en het brood ha, ha.


Intussen een soep gemaakt in de soepmachine van restjes van de salades van het koningsmaal, veel kropsla met komkommer en lente-ui, de stam van de broccoli, flink wat gekookte penne en de resten uit de doosjes hoisin- en pastasaus. En natuurlijk water tot net voorbij het 1e streepje. Op de pureerstand. Ik had de sla eerst al even met wat water gepureerd omdat dat zoveel lucht bevat en dus de kan al gauw te vol lijkt. Na afloop nog 2 witte asperges, een paar aardappeltjes en wat extra water door de soep gepureerd met de staafmixer

En vandaag, zondag, iets met paprika en oesterzwammen maar daarover volgende week. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten