zondag 9 mei 2021

Eten afgehaald bij Restaurant Gewoon en een 2e leven voor friet en vlees in de airfryer(s) en ook een rookworst er in gewarmd; uit de slowcooker: bloemkoolstamppot en rabarber; heerlijke eten bij schoondochter en zoon; ook nog een lekkere andijviestamppot.

Een rustige zondag zonder afspraken. We aten biefstukreepjes met oesterzwammen. Eerst maakte ik een potje vijfkruidenpoeder. De zwarte peperkorrels even in een droog pannetje. Kruidnagels, anijszaad, venkelzaad en de geurende peperkorrels fijn gevijzeld. Kaneelpoeder erbij. Heerlijke geuren. Voor de marinade voor 270g biefstuk in reepjes 1 eetlepel van deze kruidenmix, 2 tenen knoflook gekneusd, 2 eetlepels honing, 2 eetlepels ketjap asin (geen manis bij de hand), 1 theelepel gemberpoeder en 2 eetlepels olijfolie door elkaar geroerd.  Geen extra zout en peper. Ruim 6 uur gemarineerd. Ik had een heel grote puntpaprika, een knoflookstengel, 3 sjalotten en 150g oesterzwammen. Geen kool in huis. Achteraf jammer dat het hele witte kooltje zaterdags in de slowcooker was verdwenen terwijl dat niet eens echt erg lekker was. Maar, regeren is vooruitzien en dat lukt dus niet altijd :-). Ik kookte er wat basmatirijst bij en een zakje kroepoek en gebakken uitjes zijn altijd wel lekker bij rijst. Ik had de marinade even ingekookt. Was een goed idee als saus. En er was ook zonder de kool ruim genoeg voor samen. 

Een fles rode wijn die ik denk ik ooit gekregen had, er bij open gemaakt. Paste er goed bij.

Maandag in de middag een lekkere kom soep gegeten van zaterdag met gemalen kaas.

's Avonds de rest van de biefstuk met rijst opgewarmd. Een salade gemaakt van witlof met wat mayonaise en ei. Een stokbrood afgebakken. Daarna nog een stukje blauwe kaas gegeten. 

Voor dinsdag voor na het wegbrengen van de kleinzoontjes, bijna 500g aardappel en ruim 350g bloemkool in de slowcooker gedaan. Daarbij 40g boter, 30ml water en een takje rozemarijn. Na 6 uur op laag rozemarijn eruit en wat zwarte peper erin en gestampt. Omdat ik er graag jus bij wilde, braadworsten met chorizo gebakken in de pan met boter. Heerlijke combinatie ook met de rozemarijn. 


De enige groente die nog in huis was op woensdag, een komkommer. Omdat ik niet veel inspiratie had wat er mee en bij te doen, eten besteld en afgehaald bij Restaurant Gewoon. Voor beiden de visrolletjes, bijzonder smakelijk in een heerlijk sausje, voor partner de spare-ribs en voor mezelf de Hoeksche schnitzel. Heerlijk gegeten, genoeg over zoals de salade, de appelmoes en de bijgeleverde sausjes. Ook het vlees was teveel voor één maaltijd. Een heerlijk biologische rode wijn van Neleman maakte het af.



Dan donderdag. Soms zijn er groenten bij de bestelling waar ik niet snel toe kom om het op te maken. Deze dag daarom eerst maar de 3 rode bietjes die er lagen vanaf vorige week donderdag, gekookt en geschild, met handschoenen aan! Even geparkeerd in de diepvries.

Verder ongeveer 1 kilo rabarber die net binnen was in de slowcooker gedaan met 1 appel en 1 kiwi en een lepeltje rietsuiker. Alvast lekker voor later. 

Voor 's avonds de 2 visrolletjes die over waren als hapje vooraf met de eigen saus en pasta opgewarmd in de magnetron. Nog heel lekker maar ietsje droger dan de kok bedoeld heeft. 

De 3 stukken spare-rib en de halve schnitzel op 150° opgewarmd in de airfryerXXL, in het mandje en op het rekje erboven. Een minuut of 8 en toen nog heel even op 180°. Prima. De bij de schnitzel horende champignons, spekjes en ui even verwarmd in de magnetron (iets te lang dus). De frietjes net als ik in 2018 ook al deed, opgebakken op de bakplaat in de airfryerXL. Klein beetje olie, klein beetje zout, een paar minuten op 180° en even schudden tussendoor. Echt heerlijk krokant. Salade, appelmoes en sausjes op tafel en weer een leuke maaltijd. Dat was dus 2 x eten voor één geld :)

Vrijdag was weer oppasdag. We brachten de kindjes op tijd naar de stad om de file voor te zijn en bleven tot de ouders thuis waren. We kregen daar vervolgens een heerlijke maaltijd besteld bij Restaurant O'Pazzo. Door de drukte en gezelligheid vergeten wat foto's te maken maar op tafel stonden: huisgerookte zalm, vitello tonnato, calamari, antipasti (heerlijke rauwe ham en worstsoorten), mozzarella met tomaatjes, ballen van risotto met kaas, pizza met truffel, groene olijven. Bijzonder goed allemaal. Met een lekker glas rode wijn. Wat een drukke maar vooral ook leuke dag was dat.

Op de laatste dag van deze blogweek andijviestamppot voor 3 personen want oudste zoon at mee. Ik had ongeveer 750g aardappel en 500g rauwe andijvie gedaan en er was wel iets over. Met een Spaanse rookworst en een stukje gerookt spek in smalle reepjes van Brandt en Levie apart uitgebakken en geserveerd en ook nog 100g uitgebakken spekjes van Hofweb . De rookworst opwarmen in de airfryerXL leek me een goed idee. Gedaan in het mandje op 160°, zo'n 5 minuten na opwarmen van de airfryer. Prima heet en niet gebarsten. De spekjes wel opgebakken in de pan in de rest jus van de chorizo-braadworsten aangevuld met nieuwe boter, want ik wilde flink wat jus aan tafel. Een heerlijke en gezellige maaltijd.

En vandaag, zondag, komt er een high tea besteld bij de zorgorganisatie. Daarover volgende week. 

                            

Geen opmerkingen:

Een reactie posten