zondag 23 mei 2021

Uit de airfryer(s): witlof, groene paprika met ei, groene asperges en slavinken; uit de slowcooker: zuurkool met ananas; uit de grote oven: sliptong; pasta met groene asperges en andijviestamppot.

We aten zondag witlof met ham en kaas. De 4 stronkjes eerst 15 minuten gekookt en laten afkoelen. Dan ieder omwikkeld met 2 plakjes ham en een plak jong belegen kaas. Naast elkaar in het met olie ingesmeerde bakaccessoire van de airfryerXXL, 2 extra plakken kaas, een klein beetje boter en wat paneermeel er op en 15 minuten gebakken op 180°. We aten er penne bij en er was nog wat jus met kruidenboter. 

Maandag zuurkool uit de slowcooker. Ik had 500g aardappel, 1 pakje zuurkool, 1 rookworst en een potje ananas van 350g. Aardappelen geschild en in plakken gesneden, rookworst in plakjes, de pot gevuld in laagjes, eerst aardappelen, dan zuurkool, dan worst en ananas en dat opnieuw tot alles op was. Sap van zowel zuurkool als ananas in de pot en 8 uur op laag. Een beetje zout op de plakjes aardappel zou volgens het recept kunnen, maar ik gebruik zo weinig mogelijk zout, dus heb ik niet gedaan. Alles heerlijk gaar. Wat een lekkere maaltijd. Natuurlijk teveel voor samen.


Wat we dinsdag zouden eten samen kon niet doorgaan vanwege onverwachte mee-eters. Heerlijk eten besteld bij Letoko. Gezellig.

De volgende dag een maaltijd zonder vlees. Groene paprika's met ei. In plaats van lente-ui heb ik sjalot gebruikt. Even specifiek gezocht naar een recept voor de airfryer, maar gekozen voor het vullen met tomaat en sjalot. Ik had 2 groene paprika's. Het was niet mogelijk beide helften te laten staan, dus kapjes afgesneden, deze samen met 2 sjalotten fijngemaakt in de Onionchef met het roze mes. De paprika's ieder gevuld met één cocktail trostomaatje in stukjes en de fijngemaakte groenten. Daar bovenop een ei. Met een kwastje de paprika's ingesmeerd met olie. In het mandje van de airfryerXL na voorverwarmen op 180° nog 12 minuten en steeds even gekeken. Uiteindelijk nog 7 minuten op 150° om het eiwit iets verder te laten stollen. Van het vulsel bleef wat over. Dat heb ik even gebakken in wat kruidenboter en gemengd met de rest penne in jus die er nog stond. Deze voorzichtig opgewarmd in een pannetje en was heerlijk. Er bij een kommetje salade met zoetzure groenten van Letoko aangevuld met ½ komkommer en een ½ struikje witlof. Erg lekker allemaal.



Donderdag bedacht ik dat bij de rest van de gele rijst, nog flink veel, en de gebakken groenten (weet niet hoe dat heet) beiden over van Letoko, een visje wel lekker zou zijn. Het werd sliptong (zonder de bulgursalade). Het deel over de vis heb ik gebruikt. Een ovenschaal ingevet met olie. Daarop 4 sliptongen, in een ander recept gelezen dat sinaasappelsap erg lekker is dus dat eerst erover geknepen. Dan voor de saus 3 tenen knoflook met een klein beetje kaneel gefruit, daar 3 bosuitjes en de rest-groenten en 5 cocktail trostomaatjes in stukjes bij gedaan. Wat een heerlijke geur. Saus over de vissen en 10 minuten gebakken in de voorverwarmde grote oven op 180°. In plaats van peterselie had ik een paar verse takje lavas (maggikruid). De fijngeknipte blaadjes over de gare vis met saus gestrooid. Intussen de rijst opgebakken met wat zwarte olijven. We dronken daar met plezier een glas witte wijn bij. Het was echt erg lekker.

 
Met de boodschappen waren groene asperges meegekomen. Op vrijdag maakte ik daar een romige pasta mee. Er was geen tagliatelle maar wel pappardelle in huis, dus die gebruikt. Aanbevolen hoeveelheden zijn vrijwel altijd teveel voor ons, dus 150g pasta gekookt. Saus gemaakt van 150g ricotta met 50g gemengde geraspte kaas, wat zest van citroen en zwarte peper. De asperges, zonder kontjes 200g, geroosterd in de airfryerXL op de grillplaat. Ingesmeerd met wat olie. Op 190°, na een paar minuten gekeken en gedraaid, uiteindelijk werd het 10 minuten waarvan de laatste 2 even naar 200°. Goed gelukt, lekker sappige asperges. 


En op de laatste dag van deze blogweek stamppot rauwe andijvie. Met slavinken uit de airfryerXL want we gebruikten de rest van de saus van de sliptong als jus. In het mandje, eerst even 3 minuten na voorverwarmen op 200°, dan nog11 minuten op 160°. Afgedekt met de hier aanwezige spatdeksel. De saus was natuurlijk niet "passend", maar toch heel lekker. 


En vandaag, zondag, nog geen idee maar er ligt genoeg om een keuze te maken. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten