zondag 6 september 2020

Lekker eten bij Gewoon; eten met vrienden; uit de airfryer: gemarineerde mango, chipolataworstjes, bloemkoolschotel, frietblokjes; varkensnek uit de slowcooker en kip uit de römertopf; mascarpone-ijs met een stroopwafel en opnieuw naar een heerlijk restaurant.

Menu met vrienden
Menu met vrienden op vrijdag

Na even heen en weer gereden te zijn naar Rotterdam aten we zondag gewoon bij Restaurant Gewoon. Genoeg te eten in huis hoor, maar lekker even genieten van het gemak van uit eten gaan. Een geweldige vissoep, garnalenkroketjes, beiden daarna kalfsoester met champignonsaus en Irish koffie en voor de ander koffie met een drankje toe. Geen foto's, vergeten.


Maandag eerst een kopje soep, daarna wat witte en gele rijst gemengd met de courgettesaus die er nog stond en in een pan opgebakken. In de ene airfryer op de grillplaat een mango gemarineerd in whisky (zonder honing dus) gegrild en in de andere airfryer terwijl een paar chipolatieworstjes gebakken in het mandje, 5 minuten op 180° en nog 5 minuten op 150°. 

De volgende dag nog een kopje soep. En verder in de magnetron opgewarmde risotto en in een pan opgewarmde ratatouille. Partner houdt niet zo van champignons in de risotto dus heb ik er 2 bakjes van gemaakt, bestrooid met kaas en nog 2 worstjes voor de 'vleeseter'. Van een heel klein restje van zowel risotto als ratatouille met de staafmixer een soepje gemaakt voor de volgende dag. Ik neem deel aan de verspillingsvrije week. Er gaat eigenlijk altijd al heel weinig weg hier, maar het is leuk om te zien welke tips nog kunnen helpen. Vandaag dus niets verspild.

Woensdag een bloemkoolschotel met ½ bloemkool in roosjes en 460g aardappel in schijfjes even gekookt. Bij elkaar 65ml crème fraîche samen met een beetje Griekse yoghurt opgewarmd, 1 ei en 2 tenen knoflook er door en in de bakpan van de airfryerXXL gegoten op de laagjes en de 50g kaas. Met vers gevijzelde zwarte peper en tijm uit de kruidentuin. De XXL hoeft nooit voorverwarmd, de pan 30 minuten in het mandje gezet op 170°. Precies genoeg eten en precies genoeg tijd gebakken.

Dan varkensnek in plaats van parelhoen op deze manier gegaard in de slowcooker. Ik had ook nog een stuk pancetta liggen. Beiden kwamen uit het worstabonnement van Brandt en Levie. Plakjes pancetta onderin, daarop een blad kool, dan het stuk varkensnek van 400g met een takje verse tijm en daarover 5 grote bladeren van de Chinese kool die in huis was. Omdat de nek gemarineerd was geen extra zout en peper toegevoegd. Wel een scheutje water en een paar klontjes boter. Na 6 uur op laag een heerlijk stuk vlees. Iets te weinig groenten wel. Lekker met brood on in de saus te dopen. Stukje vlees over in heerlijk bouillon-achtige saus in de koelkast.
Vrijdag gasten.
Zoals eigenlijk altijd wat hapjes vooraf. Olijven, droge worst, paté, stukjes gerookte kip, zoute boter, crackers en een drankje naar wens. Dat kon nog buiten samen met de op dat moment ook nog aanwezige schoondochter, zoon en kindjes. Vanaf het voorgerecht waren we binnen met z'n vieren. De garnalen-eiersalade helemaal volgens recept gemaakt. Heerlijk hapje.

Voor de kip uit de römertopf heb ik de saus ontdooid die in de vriezer stond. Vers er bij 1 prei, 2 tenen knoflook, 1 appel, 3 drumsticks en 4 dijbeenfiletjes. Na 1½ uur in de oven op 180° een heerlijk stukje vlees met prima saus. Nog één drumstick over en opnieuw teveel saus. Deze keer niet meer ingevroren maar soep van gemaakt.

We aten er frietblokjes bij. 's Morgens 1000g in blokjes gesneden en in het water gezet omdat ik niet alles vlak voor de komst van de gasten wilde doen. Leek me niet bezwaarlijk en het was ook geen probleem. Ik rekende op ongeveer ½ uur in de airfryer XXL met het smart sensing programma en dat klopte. Intussen de boontjes gekookt. Van beiden een beetje over maar gelukkig niet heel veel.

De fruitsalade had ik in de ochtend gemaakt. Er zijn veel recepten met room, zure room, crème fraîche e.d. maar omdat de saus van de kip en het ijs ook al romig waren, heb ik daar niet voor gekozen. Frambozen, blauwe bessen, prui in stukjes, rode druiven gehalveerd, 1 kiwi, 1 mandarijn, ½ watermeloen en een scheutje balsamicocrème met sinaasappel. 

Het mascarpone-ijs heb ik deels voorbereid op donderdag. De melk laten trekken en de mascarpone er door geroerd en in de koelkast. In de ochtend de koude slagroom geklopt en gemengd met het mascarponemengsel en direct in de ijsmachine gedaan en hup in de vriezer. Wat een heerlijke smaak samen met voor ieder een halve opgewarmde stroopwafel want we zaten vol :-).

De gasten waren tevreden dus de gastvrouw/kok zeker ook. Weer een geslaagd etentje in coronatijd. Geen omhelzingen, geen handen en kussen, maar wel lekker met elkaar aan tafel. 

Zaterdag, de laatste dag al weer van deze blogweek werden we mee uit eten genomen door onze vrienden/buren.We aten bij het restaurant Natuurlijk aan het Spui.
Wat een heerlijke gerechten en fijne sfeer. Samen met de disgenoten gekozen voor een 4-gangen verrassingsdiner waarbij volledig rekening wordt gehouden met allergieën en wensen.
Een paar foto's:



Vitello tonnato maar dan een beetje anders met heel dun gesneden procureur. Een lekker stukje zalm zat er nog tussen. Een mooie amuse met een gepoft tomaatje wat ontplofte in je mond.
Heilbot met een heerlijke saus. Een mooi dessert. Met een wijnarrangement met goed gekozen wijnen bij ieder gerecht. Na afloop nog koffie met een Portugese brandy (aguardente herinner ik me) waar ik de naam van ben vergeten maar erg lekker.  De foto's wilden niet in de juiste volgorde dus maar zo gelaten.

En vandaag, zondag. Beetje uitrusten, beetje kalm aan, kijken naar wat met de restjes te maken is. Maar daarover volgende keer.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten