zondag 4 oktober 2020

Uit de airfryer(s): appeltaart, drumsticks, ovenschotel witlof/mosterdpuree, maïskolf, omelet, enchilada; uit de slowcooker: opnieuw appelmoes, babi ketjap, stoofpeertjes en ook nog een bijzondere maaltijd via Fairtrade Original.

Een zondag vrijwel zonder zon was het. Maar de appels stonden te lonken. Eerst maar een appeltaartje gemaakt. Ik kook graag maar ben geen echt goede bakster, dus de meest eenvoudige gekozen. En in verband met de vorm en maar samen in huis gemaakt met 150g bloem, 100g boter en 50g suiker en 1 ei. De verhouding 3 - 2 - 1 had ik elders geleerd. Twee heel grote appels wogen bijna 500g maar daar was nog wel wat van over bij het vullen. In de airfryerXXL 30 minuten op 160°. Leuk experiment, deze vorm, maar onmogelijk om het taartje eruit te krijgen :-). In stukjes wel erg lekker, dus tja, volgende keer maar weer in een gewone passende springvorm. 


We aten drumsticks uit de airfryerXXL met het smart sensing programma. Er waren er 3 wat prima is voor samen. Ik heb ze een half uur voor gebruik ingesmeerd met een marinade van knoflook, mosterd, chilipoeder en peper in een scheutje olijfolie. Uit ervaring wist ik dat ze er zo'n 17 minuten over doen.

Erbij witlofsalade met sinaasappel en banaan met een beetje citroensap. Een in de andere airfryer afgebakken olijvenbroodje paste er goed bij. Een schaaltje met zoute boter op tafel. De mayonaise bleek overbodig.

De stukjes appel die al waren gemengd met suiker en kaneel in een klein pannetje gemoesd. Vanwege de suiker wilde ik ze in verband met de kindjes die hier soms eten niet meenemen met de appelmoes die ik de volgende dag voor de diepvries maakte in de slowcooker van nog ruim een kilo grote appels. 

Dessert voor deze zondag: koffie, appeltaart, slagroom, advocaat; hoe chic wil je het hebben. 

Maandag nog 2 stronkjes witlof. Ik maakte een ovenschotel met mosterdpuree. De witlof even gekookt, voor een ovenschotel haal ik niet de harde kern eruit, dus kook ik ze in het geheel zodat de bladeren er niet afvallen bij het koken. De grote stronk wel na het koken doorgesneden. Besmeerd met mascarpone, ingepakt met ham en reepjes oude kaas.  Voor de puree mosterd, boter en melk naar behoefte want de aardappelen niet gewogen. Spekjes uitgebakken, 100g, en door de puree gehusseld. Wel peper, geen zout toegevoegd. Bovenop nog wat geraspte kaas. In de loop van de middag klaar gezet dus afgekoeld. Op 180° in een ovenschaal in het mandje in de airfryer XXL, na 15 minuten klaar. Verrukkelijk.

Intussen was de appelmoes ook weer klaar in de slowcooker. Een hapje warme moes bij de maaltijd en de rest afgekoeld en ingevroren. 

Dinsdag witte koolsalade. Een stuk met de Onionchef met het roze mes fijngesneden witte kool met verse knoflookbieslook gemengd. Een dressing gemaakt van 2 lepels Griekse yoghurt, 1 flinke theelepel mosterd en een scheut citroensap. In de ochtend klaargezet om lekker te laten intrekken. De kool alleen was genoeg dus de sla er maar buiten gelaten. En geen zin in rozijnen. Heerlijk.

Uit de diepvries haalde ik een doosje bietenstoof. Opgewarmd in de magnetron. Was niet echt een succes, iets te slap geworden. De stukjes biet waren wel nog lekker stevig trouwens. Wat couscous met feta erbij. De couscous geweld volgens voorschrift (niet gewogen maar gebruik gemaakt van het eetmaatje van het Voedingscentrum, al heel lang in huis, en dan altijd nog iets minder dan aangegeven en toch nog teveel). Een klein uitje en 2 tenen knoflook gefruit, daarbij 1 geroosterde paprika uit een pot, 5 in stukjes gesneden groene olijven en wat peper.  De couscous erbij gedaan en nog even goed verhit. Feta en rest oude kleine olijfjes naar behoefte op tafel. Al met al een smakelijke vleesloze maaltijd.

Van de resten bietjes en couscous een soepje gemaakt met wat extra water en bouillonpoeder. Niet in de soepmachine, want alleen maar ingrediënten die al gaar zijn geven vaak aanbranden aan de bodem. Met de staafmixer in een pannetje dus. 

De volgende dag aten we babi ketjap. Er was 250g dunne karbonades waarvan 1 met een stukje bot. Ze waren met kruiden voorbereid voor de barbecue. In stukken even aangebraden in wat olie. In dezelfde pan 1 uitje, 3 tenen knoflook, 1 lepel gember gefruit en 2 lepels ketjap, 1 lepel gemberstroop, een scheut citroensap mee gewarmd. Dat alles met wat heet water in de slowcooker, 5 uur op laag. De 2e maïskolf die er nog lag weer doormidden gesneden en ingepakt in folie met Oosterse kruidenboter, boter, sojasaus, uienpoeder en knoflookpoeder omdat ik geen stukjes in de boter wilde. In de airfryer, 15 minuten op 200°. Witte basmatirijst gemaakt in de rijstkoker.  Het vlees was heerlijk, de maïs O.K. 

Er was nog wat witte koolsalade in de koelkast. Met een struikje Romaanse sla, 1 bolletje mozzarella en 1  tomaat een 2e salade gemaakt. Het 2e olijvenbroodje uit het pak opgebakken in de airfryer, een schaaltje zoute boter op tafel. En een omelet gebakken op de bakplaat in de airfryer XL. Airfryer deze keer niet voorverwarmd, bakplaat ingesmeerd met klein beetje saus van de dag ervoor, 1 ui, 2 tenen knoflook en 100g spekjes even gefruit in een pannetje, dit op de pan uitgespreid, eimengsel van 4 eieren en een scheutje melk en zwarte peper erover. Ongeveer 10 minuten op 180°. Helemaal goed.


Op vrijdag kwam de door mij bestelde Mexicaanse lunchbox. Wij hebben de inhoud gebruikt als avondmaaltijd. Heerlijke pittige soep met leuke en lekkere toppings, heerlijke rijstsalade, heerlijke enchilada opgewarmd in de airfryer in het meegeleverde bakje op de bakpan in 10 minuten op 180° (in verband met de kaas wel afgedekt met een spatdeksel). Wat een leuk en lekker initiatief. Ook zo leuk 'aangekleed'. En wat ik aanzag voor mogelijk kokosolie bleek een kaars. Ik wilde het niet openmaken omdat ik altijd wacht tot ik iets ga gebruiken, dus nagevraagd bij de organisatie wat het was. Lachen hoor. Ik dacht nog wel 'wat doet de heilige familie op een pot olie'; (zie foto 276 op mijn Flickr account).


Ik maakte voor zondag vast een pond stoofpeertjes in de slowcooker. Met een stukje kaneelstok, 2 kruidnagels, een vers laurierblaadje, een beetje citroensap en water met limonadesiroop, want geen sap in huis. En in verband met de kindjes wilde ik geen wijn gebruiken.

Op de laatste dag van deze blogweek aten we samen met de kleinzoon van bijna 3 bloemkoolstamppot. Samen de walnoten gekraakt, nog steeds veel in huis gekregen van vriendin met een webshop maar ook een aantal walnotenbomen dus. De saus gemaakt met gewone room en de stamppot zonder rozijnen. Ook geen versiering van rode ui en bieslook, wel een lekkere rookworst erbij. De hele bloemkool gebruikt en 600g aardappelen, dus genoeg voor een "opbakprak" voor samen later. Het was lekker en viel ook bij de kleine jongen goed in de smaak. 

En vandaag, zondag, een uitgebreide vislunch maar daarover volgende week. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten