zondag 11 oktober 2020

Uitgebreide vislunch; uit de airfryer: kabeljauwrollade, ovenschotel van resten; uit de slowcooker: puree van aardappel en courgette, Grieks gehakt; de Onionchef voor een lekkere saus, lunch bij schoonzus en gekochte pizza.

 We hadden deze zondag een uitgebreide vislunch met zoon, schoondochter en de twee kindjes. 

Een garnalencocktail met een eenvoudige whiskysaus. Een blaadje Romaanse sla onderin de coupe, Hollandse garnalen en saus erop. Voor de kinderen natuurlijk zonder de drank. Op tafel daarna: een mand met witte en bruine kleine broodjes, schaaltje zoute boter, haring met uitjes, gerookte aalfilet, gerookte makreelfilet, een rolmops in schijfjes, Unagi en na dat alles nog coquilles heel licht gekookt in een saus van witte wijn en room. Recept komt uit een boekje: voor 24 coquilles; breng 1.25 dl witte wijn aan de kook en laat tot de helft inkoken. Dan 1.25ml room er bij, aan de kook brengen en op laag vuur tot ⅓ inkoken. Dan de coquilles erin en 1 minuut laten koken. Anders maar erg lekker vergeleken bij gebakken coquilles. Alles gekocht bij Schmidt Zeevis en Aan De Kant. Op tafel verder een schaaltje komkommer met halve rode druiven, een schaaltje mini-tomaatjes, een schaaltje eerder gemaakte appelmoes uit de diepvries en de zaterdag gemaakte stoofpeertjes. Natuurlijk niet toegekomen aan foto's maken, want hectisch maar heerlijk met allen aan tafel. 

Maar de volgende dag wel wat foto's van de heerlijke 'restjes'. Eerst een kom soep van verschillende resten aangevuld met de laatste coquille in stukjes, wat garnalen en een scheutje roomsaus van de coquilles. 


De rest van de garnalen in een schaaltje gemengd met een lepel roomsaus en een scheut whisky.


Verder met wat er over was met een broodje en een glas rosé een heerlijke maaltijd en alles weer goed gebruikt want weggooien doen we niet. 


Op dinsdag was de keuken een deel van de dag bezet door de timmerman die het aanrecht moest bewerken. Ik maakte daarom 's morgens vroeg in de beide pannen van de duo slowcooker aardappel-courgettepuree en een gehaktbroodje. De puree met 350g aardappel en 250g courgette met 35ml water en 35g zoute boter en flink wat peper. Voor het gehakt had ik 300g, daar de rest dus op aangepast. De puree 7 uur op laag,  het gehakt 6 uur op laag. We aten wat tzatziki bij. Gemaakt met ½ komkommer in stukjes, 200ml Griekse yoghurt, een scheutje olijfolie, 3 uitgeperste tenen knoflook en een theelepel zwarte peper.
 


Lekkere maaltijd. Het gehakt had een iets steviger smaak mogen hebben. Extra peper? Extra knoflook? Een andere meer Griekse smaak? En wat dan? 

Woensdag aten we de kabeljauwrollade die mee besteld was maar niet nodig was voor de vislunch. Daar maakte ik Spaanse pasta bij. Natuurlijk zonder de worstjes. Ik vind 500g pasta voor 4 personen wel abnormaal veel. Voor samen gebruikte ik 180g fijne macaroni (en 150g was genoeg geweest). Ik heb in de Onionchef met het zwarte mes een saus gemaakt van 1 flinke ui, 3 tenen knoflook, 2 tomaten en flink wat zwarte peper. Dit in een pan even gegaard en laten inkoken en daar de gare pasta bij gedaan. De rollade in de airfryer gebakken, 15 minuten op 170° in een passend ovenschaaltje op de bakplaat. Schaaltjes sla en geraspte kaas op tafel.


Op donderdag late lunch bij een schoonzus. Een heerlijke courgettesoep vooraf met kruidenkaas. Dan broodjes, kaas, tonijnsalade en ook vegetarische bitterballetjes uit haar airfryer. Tenslotte een mooie soesjestoren met veel chocola bij de koffie. Heel fijn om elkaar na 7 maanden weer eens in het echt te zien en uren bij te praten. 


Bij de lunch was ik al wel een beetje verkouden, maar de volgende dag was ik er behoorlijk ziek van inclusief wat keelpijn. Gelukkig geen koorts dus maar uitgegaan van gewoon verkouden en geen corona. De bestelde pizza (voor mij quatro formaggi) en het glas wijn smaakten me goed. 


Een flinke hoeveelheid bloemkoolstamppot en nog wat bijbehorende kaas/notensaus was goed voor de laatste dag van deze blogweek. Ik maakte een ovenschotel van de bloemkoolstamppot, kaassaus, een restje aardappel/courgettepuree, een stukje van het gehaktbroodje met bijbehorende saus en nog een scheut roomsaus van de coquilles. Alles goed door elkaar gehusseld. Beetje geraspte kaas bovenop en 15 minuten   op 180° op de bakpan in de airfryer. Een beetje rare maar smakelijke ovenschotel. Licht naar vis smakend dus heerlijk met een lekker glas witte wijn. Ik was nog niet echt hersteld, de resten moesten op, een fijne oplossing dus. 

En vandaag, zondag, ik denk iets met karbonade, maar daarover volgende week.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten