zondag 18 oktober 2020

Uit de airfryer: gegratineerde visfilet, kant-en-klaar saucijzenbroodje, afbakbrood; uit de slowcooker: peertjes met limoncello, Turkse stoofpot; uit de soepmachine: soep van spruitje en courgette; Restaurant Gewoon; Magnetron; Onionchef.

Nog wat na-sudderend van de verkoudheid een rustige zondag. Ik maakte karbonade met goudreinet. De karbonades kwamen uit een pak voorbereid vlees voor de bbq, dus al gekruid. Volgens recept gemaakt maar dan met water met een beetje bouillonpoeder. De rozemarijn heb ik juist als een takje mee laten fruiten en na het pruttelen er weer uitgehaald. We aten er nog wat sla en in de airfryer afgebakken stokbrood bij. Ook nog een klein beetje Spaanse macaroni opgewarmd in de magnetron


In de soepmachine een soep gemaakt van spruitjes en courgette. Natuurlijk afwijkend van het recept, maar dat is alleen om te laten zien dat courgette en spruitjes prima samen in de soep kunnen. Ik had een flink stuk courgette en 200g spruitjes. Met nog een restje knoflookkomkommer, water en een puntje bouillonpoeder op de pureerstand. In de namiddag opgediend met een klontje crème fraîche en wat geraspte kaas.

Ik had weer eens een groentepakket besteld en daar zat groenlof bij. Voor maandag op zoek naar een recept dus. Het werd groenlofstamppot met 480g aardappel, 260g groenlof en 200g spekjes. In plaats van kaas door de stamppot maakte ik apart een eenvoudige blauwe kaassaus. Met de halve hoeveelheden van de ingrediënten, crème fraîche in plaats van zure room en een bosje knoflookbieslook gesnipperd in plaats van een bosuitje. Een echt heerlijke combinatie. Ik heb de groenlof wel even geblancheerd voor ik het door de aardappelstamp heb gedaan. Iets minder rauw leek me lekkerder. De spekjes, gebakken in boter en eigen vet, en de kaassaus apart geserveerd. Een heel klein beetje over van alle onderdelen. 

De volgende dag gegratineerde visfilet. Er waren 2 roodbaarsfilets. Deze met citroensap en peper ingesmeerd en in de ingevette ovenschaal gelegd. In een pannetje in de koelkast stond nog wat roomsaus van de coquilles. Van de karbonade stond er nog een klein beetje ui met appel. De saus ingekookt met dat restje. Dan verse dille erin en dit over de vis gedaan. Met paneermeel en geraspte oude kaas een mengsel gemaakt om over de vis te strooien. Aan iedere kant van de vis nog een takje dille gelegd in de saus. Een paar klontjes boter erop en 18 minuten op 160° gegratineerd in de airfryer. Overheerlijk. We aten er spitskool met ei bij maar dan na het koken van de kool een eerst opgebakken rest groenlofstamppot erdoor gedaan en dan nog 2 roereieren erin. Samen goed heet laten worden. Ook erg lekker. Een afgebakken stokbroodje erbij voor de saus. Mmmm. 


Woensdag aten we in Restaurant Gewoon. De laatste kans voor enige tijd. Heerlijk gegeten en weer gezellig als altijd. We voelen ons daar altijd erg thuis. Garnalenkroketten, visbordje, spies met satésaus, overheerlijke biefburger en een 'dik' toetje voor partner. En met de hoestbuien viel het gelukkig erg mee.




Donderdag eerst de stoofpeertjes gegaard in de slowcooker, 6 uur op laag. Het waren er 5. Met ½ kaneelstokje, 2 kruidnagels, 2 jeneverbessen, 1 lepel vanillesuiker (witte basterd lange tijd in een pot met een gebruikte vanillepeul van eerder), scheutje citroensap, 300ml Limoncello en 200ml water. 


We aten kort gekookte broccoli, in de magnetron gepofte grote rode aardappelen en een romige champignonsaus. Resten kaas fijngemaakt in de Onionchef met het zwarte mes, 135g Comté en 85g Permigiano Reggiano. De saus gemaakt met 100g uitgebakken spekjes, in het vet daarvan met wat extra boter 100g kastanjechampignons gebakken. Een scheut witte wijn en dan 2 tenen knoflook een tijdje laten bakken. Slagroom, 100ml erin en even laten inkoken. Dan peper en 100g van de eerder gemalen kaas met de spekjes in de pan en de kaas laten smelten. Geen mozzarella dus. Heerlijke, maar natuurlijk wel wat zoute saus door de kaas en de spekjes. Goed passend bij de broccoli en 'schone' aardappel. Genoeg voor samen.

De aardappelen poffen kan ook in de airfryer maar dat duurt veel langer dan in de magnetron op het speciale apparaatje, 8 minuten op 700W. Dus kies ik daar altijd voor. Zie foto bovenaan.

De volgende dag Turkse stoofpot. Ik maakte het in de slowcooker van 350g runder-riblap. Een leuk maar ook wel bewerkelijk recept als je maar net op tijd opstaat met je verkouden hoofd. Eerst even het gepeperde vlees gebakken in wat olie. Daarna 3 kleine uitjes en 3 tenen knoflook in de pan. Dan 1½ eetlepel tomatenpuree want natuurlijk geen tatli biber salçasi in huis. Deze even ontzuurd. Geen pul biber in huis dus voor de scherpte 1 groen pepertje meegebakken met 1 wortel, 1 aubergine, 1 geroosterde paprika en 8 minitomaatjes. Een lepeltje gerookte paprikapoeder, Turkse kruiden en een puntje komijnzaad toegevoegd. Alles in de stoofpot samen met een vers laurierblaadje, een takje tijm en een takje oregano. Het rook al heerlijk en was dat ook na 8 uur op laag.  Ik had achteraf kunnen kiezen om nog iets van een zoetje toe te voegen. Dadelstroop of honing bijvoorbeeld. 


Lekker met een in de airfryer afgebakken stokbrood om te soppen. En een schaaltje mini-tomaatjes op tafel. 

Op zaterdag bracht de bakker een bestelling. Lekkere broodjes, brood voor de vriezer, maar ook heerlijke taartjes. Troost in 'bange dagen'. Bij het uit het doosje halen natuurlijk gelijk beschadigd, ha, ha.

De deze laatste dag van de blogweek nog steeds wat aan het tobben met hoesten en verkoudheid. Ik maakte een salade van groenlof aangemaakt met mayonaise en piccalilly en opgemaakt met hardgekookt ei. Een schaaltje komkommer met een scheutje balsamico-crème met sinaasappel. Weer een stokbroodje afgebakken. Een saucijzenbroodje 's morgens door de bakker gebracht, opgebakken in de airfryer waarbij 4 minuten heel krap aan was. Volgende keer 6 minuten zeker. En de stoofpeertjes erbij. Lekkere maaltijd.

En vandaag, zondag, ik denk coleslaw en een kabeljauwburger, maar daarover volgende week. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten