zondag 12 januari 2025

Uit de airfryer(s): macaroni-groente ovenschotel, vegan notenburgers, witlof ovenschotel; uit de slowcooker: gestoofde appel met mango, wortelpotje met kool; nasi-anders; walnoten fijn gemaakt in de onionchef; experiment met bananenchips.

Macaroni-groente ovenschotel

We begonnen de week dus met de maaltijd die bedoeld was voor de dag ervoor, namelijk stamppot ijsbergsla. Met 400g aardappel, 300g sla, 1 rode ui, 100g spekjes en een rookworst. In het juspannetje zat nog een klein stukje braadworst. Bij de gekookte en gestampte aardappels eerst de gebakken spekjes met rode ui en een flinke lepel crème fraîche. Daarna de ijsbergsla erdoor gehusseld en een klein beetje salade dat er nog stond en even warm laten worden. De rookworst geweld in heet water. Heerlijk gegeten. 


In de slowcooker gestoofde appels. Met 6 appels, 1 mango, een schepje vijgenspread, beetje druivensuiker, beetje rietsuiker, beetje vanillesuiker, beetje kaneel en kneepje citroensap. Na 6 uur uitgezet, over gedaan in een schaal en het nat apart gehouden en laten afkoelen voor later. 


Opruimweken in de keuken, bijkeuken en diepvries waren nodig. Maandag rest macaroni gemengd met een vers gestoofde prei en ui en ½ rookworst in stukjes, een handvol wortelstukjes uit de diepvries en wat extra pesto. In het bakaccessoire van de airfryerXXL, bedekt met wat geraspte kaas, klontje boter en een beetje paneermeel. Zo'n 15 minuten op 160°. Erbij wat sla van een kropje little gem en natuurlijk de gestoofde appel. 

Er zijn nog heel veel walnoten waarvan een flink deel niet meer bruikbaar is, maar het is de moeite waard om te kraken. Voor de maaltijd van dinsdag, Notenburgers, dus walnoten gekraakt. Een recept van Veganza, maar het staat (nog) niet op de site. Ik kreeg het binnen via mail, elke dag een recept een maand lang. Met 150g walnoten, 1 kleine ui, 80gr havermout, 2 theelepels sojasaus en 2 theelepels oregano
Het Recept: "Walnoten niet al te fijn hakken, ui erbij, havermout erbij (eventueel iets fijner maken maar niet te en geen havermeel) alles doorroeren. Dan oregano en sojasaus erbij en goed kneden. Als te plakkerig beetje meel als te droog beetje water. Burgers maken van ongeveer 1½ cm dik. In voorverwarmde oven van 190°, 15 minuten." 

De walnoten fijn gemaakt in de onionchef met het roze mes dus niet te fijn. Er bleek geen havermout in huis, na enig onderzoek op internet gekozen voor rijstvlokken. Het duurde te lang voor het iets plakkends werd. Nog meer water, nog meer soja, nog een beetje water. Uiteindelijk 3 rommelige burgers op het bakpapier. Eerst dit accessoire eroverheen gezet om rondvliegen te voorkomen en toen gebakken op de bakplaat in de voorverwarmde airfryerXL, op 170°, 13 minuten. Dat was prima. We aten er in de airfryer afgebakken stokbrood en gestoofde appel bij. Het kwam uiteindelijk op het bord, was een beetje flauw en een beetje te droog. Met flink wat silsi erop best wel smakelijk. De 3e burger heb ik fijngemaakt in de Onionchef met het zwarte mes. Best veel werk voor een niet zo heel erg geslaagde maaltijd, maar ik heb dan ook geen ervaring met Vegan. 


Om een aangepaste nasi goreng te maken de volgende dag heb ik zoetzure kool uit de diepvries gehaald. Vroeg in de middag basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Verder de eerder gebakken couscous gebruikt. Eerst 100g spekjes en in stukjes gesneden serranoham gebakken. Even opzij gezet. In die pan daarna wortelblokjes uit de diepvries, 1 ui, 2 tenen knoflook, 1 groene peper en 2 cm gember gefruit in olie. Gember en pepertjes zijn hier altijd in de diepvries, dat snijdt gemakkelijk. Komijn, koriander en kurkuma, een paar lepels gemalen notenburger, een paar grote scheppen kool en ketjap toegevoegd. Dan de rijst en couscous erin en doorroerend goed warm laten worden. Op tafel kroepoek, seroendeng, gebakken uitjes, pindakaas en sambal. Een bijzonder smakelijke pittige nasi-achtige maaltijd. 


Op donderdag werd het een pan soep. Met de rest van de zoetzure kool, een beetje gemalen notenburger, een klein beetje rucola-pesto, een paar handen wortelblokjes uit de diepvries en een stuk of 6 gehalveerde aardappeltjes en extra water. Na het koken de staafmixer erdoor, een potje slagroom en een paar lepels dadelstroop om het zure een beetje te compenseren. Een bijzondere soep. Lekker met opnieuw een afgebakken stokbrood, boter en blauwe kaas ernaast. 


Voor de maaltijd van vrijdag gebruikte ik 2 recepten namelijk wortelpotje en parelhoen groene kool. Onderin de slowcooker 4 bladen van de winterkool die de zijkanten bedekten. Daarop 3 handjes wortelblokjes, 2 uien en 1 appel. Dan 250g rundergehakt uit elkaar gehaald, gemengd met zout en peper en dit op de groenten. Daarop 2 takjes tijm en een paar klontjes boter. Een beetje water langs de bladen laten lopen. Het geheel afgedekt met een koolblad en nog een paar klontjes boter erop. Dat 5½ uur op laag laten stoven. Heerlijk. Ook de koolsmaak erbij was een goede keuze. 
Omdat aardappels in de slowcooker langer duren en de pot vol was heb ik apart krielaardappelen met de machine geschrapt, even doorgekookt en in de ecostoof gezet voor ruim een uur. 


Op de laatste dag van deze blogweek een ovenschotel met witlof. Nou ja, uiteindelijk werd het toch zonder pasta. Ik had een zak erg geplette zeer pittige Surinaamse bananenchips gekregen. Die verder verkruimeld, geprakt met crème fraîche en een ei. Dat op de bodem van de ingesmeerde ovenschaal. Drie stronkjes witlof gekookt. Ik kook ze altijd heel. De uiteinden en harten kunnen er af- en uitgesneden op het bord. Omwikkeld met plakken rauwe ham en jonge kaas en op de chipslaag. De witlof was afgekoeld dus 20 minuten in de airfryerXXL op 160°. 

Dat was een erg leuk en lekker experiment. De chipslaag smaakte heerlijk, de witlof als altijd prima. 
En vandaag, zondag, straks maar eens kijken wat het moet worden. Daarover volgende week dan weer. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten