We begonnen de week met één dikke biefstuk van 160g, voor de ander flink wat meer dan voor mij. Gebakken in loeihete olie en daarna heerlijke jus van de gehaktballetjes van vorige week erbij. Daarbij op hoog vuur gebakken champignons met knoflook. Geroosterde tomaatjes, een paar handen vol in een passend pannetje met een scheut olie, wat Italiaanse kruiden, zwarte peper en een paar fijngesneden tenen knoflook. In de airfryerXL 10 minuten op 200°. Zo lekker!! Verder nog komkommer met geitenkaas gemaakt, een beetje anders natuurlijk. Plakjes komkommer, stukjes kaas en wat olijven ertussen. En krielaardappelen in de schrapmachine, in plakjes gesneden, in het water gezet, gedroogd, beetje olie en in de airfryerXXL gebakken met het smart sensing programma. Een heerlijke maaltijd. Mijn beide airfryers zijn van Philips. Wel handig om dat nog eens een keer te melden nu er zo heel veel verschillende merken gebruikt worden.
Op de laatste dag van dit jaar waren de jongste zoon met schoondochter en jongetjes in huis. Ook voor de nacht vanwege teveel herrie in hun straat. Ik had een borrelbox gekocht bij Hofweb die de jongens mochten openmaken en uitpakken en natuurlijk mocht er van alles worden genuttigd 🙂.
Op de eerste dag van 2025 maakte ik voorafgaand aan het concert van het Nederlands blazersensemble voor samen een frittata. Met courgette en gele paprika, restje van de inhoud van de plaattaart, wat extra groene olijven, een paar worstjes die over waren en een stukje stilton. Dit eerst gebakken en dan in het bakpannetje van de airfryerXXL gedaan. Dan 2 eieren geklopt met wat room en een lepel heel pittige bilsi, een Oost Afrikaanse saus die in de borrelbox zat. Geraspte kaas erop en langzaam 20 minuten gebakken op 160°. Tuinkers erover na het bakken. Bolletje brood erbij voor ieder en vooraf nog een klein hapje vitello tonnato.
Donderdag braadworsten met citroen en tijm, deze keer gebakken in oude jus in de braadpan. Een salade samengesteld met little gem, rucola, komkommer, platte peterselie, laatste beetje tuinkers en stukjes brie. Saus voor de sla van mayonaise, tomatenketchup en bilsi. Macaroni gekookt en deze gemengd met rucola pesto. Geraspte kaas, pesto en extra saus op tafel.
In de slowcooker: 475g koolraap, 215g knolselderij, 100g bleekselderij, 125g rode ui, 180g mango. Met de kruiden van dit recept, aangepaste hoeveelheden kurkuma, komijn, kaneel, chilipeper, laurier, peper, zout en verse platte peterselie. Alles rauw in de pot. Uit ervaring met een ander recept 60 ml water en 60g boter toegevoegd. Omdat de pot erg vol zat na 4 uur alles doorgeroerd en er nog 6 versneden gedroogde abrikozen in gedaan. Heeft er 9 uur over gedaan op laag. Heerlijk! Wel voor 2 x dus deels ingevroren.
Op de laatste dag van deze blogweek stamppot ijsbergsla. Met 400g aardappel, 300g sla, 1 rode ui, 100g spekjes en een rookworst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten