zondag 29 december 2024

De week begonnen met een groot kerstdiner; uit de airfryer(s): mini saucijzenbroodjes, pasta-ovenschotel, bakbananen als dessert; puree met bietjes en met rucola uit de duo-slowcooker; groentechallenge uit de römertopf; mooie soepen waaronder vissoep en dan ook nog pesto-rijst.



Voor de familie-kerstmaaltijd maakte ik op zaterdag eimuffins. In ieder papieren vormpje in de muffinbakvorm een ei. Ieder apart eerst in een kom gedaan om knoeien en schilfertjes te voorkomen. Ik had voor 24 muffins 2 rode paprika's, 1 courgette en 1½ kookworst fijngemaakt met de Onionchef met het roze mes. In ieder vakje een lepeltje van alle drie op het ei en daar een klein beetje geraspte kaas bovenop. Dat op 190° 25 minuten gegaard in de oven. 


Van de schalen met vis gekocht bij Aan de kant, de stukjes haring en de mini saucijzenbroodjes van De Diepvriesman geen foto's. Ik bakte er 20 verdeeld over beide airfryers 8 minuten op 170° 

Voor de feestelijke aardappelsalade 700g pompoenblokjes geroosterd in de oven met peper, zout, Italiaanse kruiden en olijfolie. Jammer genoeg bleek dat later niet lang genoeg want ze waren echt te hard en ongaar. Een kilo krielaardappelen gekookt. Dressing gemaakt van 6 eetlepels crème fraîche, 2 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels olijfolie, peper en zout. Dit eerst door de aardappeltjes gehusseld. Deze onderin de 2 schalen. Daar de geroosterde pompoen op. Dan een peer in schijfjes besprenkeld met citroensap en een beetje rucola. Daarop blokjes geitenkaas. De zaden kwam niet meer van. De meeste pompoenblokjes opzij en de aardappel-peer-kaas salade was dan lekker 🙂.


Voor de komkommersalade gebruikte ik 3½ komkommer die ik niet heb uitgeknepen, maar in kleine stukjes gesneden. Daar 2 fijngesneden grote sjalotten door. De dressing gemaakt met 4 eetlepels sirachasaus, 4 eetlepels sojasaus, 6 eetlepels rijstazijn, 2 eetlepels sesamolie, 2 theelepels suiker en 4 geperste tenen knoflook. Achteraf nog zwart sesamzaad erover gestrooid en laten intrekken want gemaakt op zaterdag. De panzanella was gemaakt door de ene schoondochter. Beiden prima en lekker. 


Als groente hoofdgerecht de Römertopf groente challenge. In beide topfen ½ venkel, 1 rode paprika, 2 stengels bleekselderij, 1 meiraap, ½ koolraap, ½ knolselderij, 1 peterseliewortel en bevroren en al gesneden 350g pompoen, 300g wortel, 250g sperziebonen. Dat in de koude oven, 100 minuten op 220°. 


Voor de ene slowcookerpot groene puree, 1 kilo aardappelen met 60g boter en 60ml water erin en na 7 uur op laag een fijngesneden zakje rucola en bladpeterselie toegevoegd en nog even doorgewarmd.

De andere pot van de slowcooker voor de rode puree gevuld met 600g aardappel en 1 ui in fijne stukjes en 40g boter en 40ml water en na 3½ uur 1 kilo al gekookte rode biet in kleine stukjes toegevoegd. 

En ja, eerlijk is eerlijk, de gehaktballetjes waren niet door mij gemaakt maar kwamen van Verleiding in eigen dorp. Lekker langzaam opgewarmd in boter. 


Vier bijzondere kaasjes geadviseerd door de plaatselijke kaaswinkel, Sottobosco, Regal de Bourgogne cranberry, Langres petit, Camembert di Capra en verder nog een zachte geitenkaas en Stilton. 

Dan de desserts. Aan het seizoen aangepaste Eton mess gemaakt door de andere schoondochter en de schoonzoon maakte bitterkoekjespudding. 


En dan nog bij de koffie bestelde bolletjes en appelhapjes van De bakkende Brabander


Het was allemaal heerlijk. Van alles natuurlijk teveel. Het bord met de hoofdmaaltijd was net als alle anderen borden en schaaltjes om van te eten, gekocht bij Disposables. Andere jaren deden we 'gewoon' de volgende dag de afwas maar deze keer toch maar gekozen voor dan in ieder geval 'schoon' weggooispul.

En de volgende dag natuurlijk stap voor stap proberen een en ander weg te werken van wat over was. Deze maandag voor de een vooral heel veel vishapjes, voor de ander een heerlijke römertopf  groentenhap, groene puree en een balletje gehakt. Tevoren nog een eimuffin. Heerlijke maaltijd dus. 


Dinsdag maakte ik van de rest van de niet gekookte en wel gesneden groenten voor de römertopf in 2 x lekkere groentesoep in de soepmachine. In de ene pan een paar fijn gesneden eimuffins toegevoegd. Voor de diepvries. In de andere pan voor de avond eerst de soep goed heet gemaakt en dan blote mosselen, stukjes witvis en roze garnalen 5 minuten erin opgewarmd. Echt een heerlijke volle vissoep. Vooraf een plakje gevulde zalm, wat zoute gerookte vis en een kommetje met Hollandse garnaaltjes. 


Op 1e kerstdag beetje geïmproviseerd. Bij de late middagkoffie een appelfleurtje. Een paar gehaktballetjes nog van de kerst, brood van de verleiding, tomaatjes. Kaas en daarna nog een beetje bitterkoekjespudding en een beetje vooral blauwe bessen uit de Eton mess. Prima gegeten met wel een goed glas rode wijn erbij.  


Op donderdag maakte ik van de rest van de eimuffins (zie bovenaan) met flink wat mayonaise en wat rucola en veel tomaatjes een heerlijke salade. Bovenop gerookte vis waar ik niet van weet wat het is (schillerlocken?). Met wat brood. Een lekkere maaltijd met nog wat kaas met roggebrood en een beetje gemengd dessert als toetje. 

Op vrijdag de laatste hoeveelheid gerookte vis besnuffeld, met name makreel, en goed bevonden. Maar, ik wilde het niet door een te maken maaltijd. Ik maakte van de teveel ingekochte rucola die er nog lag eerst pesto volgens dit recept. Vervolgens een erg afwijkende pasta ovenschotel met rucola i.p.v. spinazie. Maar ook zonder spekjes. Wel een ui glazig gebakken, toen de ongeveer 110g rucola erbij. Daarna een flinke koffielepel pesto, een rest van de eiersalade, de intussen de 150g gekookte macaroni en wat geraspte kaas en gewone room. In het bakaccessoire van de airfryerXXL, nog wat kaas erover en ongeveer 10 minuten op170°. Omdat we er de koude gerookte vis bij aten geen eieren gekookt. 


Ik had 2 bakbananen gekregen. Daarvan een lekker dessert gemaakt. In de schil met een beetje zonnebloemolie en bruine basterdsuiker. Gemaakt in de airfryerXL in het mandje, omdat ze nogal klein waren ongeveer 9 minuten op 175°. Heerlijk met een half ijsje erbij want .., dat was het laatste zonder een nieuwe doos te openen :-).

Op de laatste dag van deze blogweek pestorijst met 100g basmati, 200g champignons, 220g courgette, 1 roze ui, 3 tenen knoflook. Op tijd rijst gekookt in de rijstkoker met wat korstjes van Pecorino die er nog lagen. Alles fijngesneden en volgens recept gewerkt. Met witte wijn, verse oregano, sottobosco en de rucola-pesto. Omdat de sottobosco een gewassenkorstkaas is, kan de korst mee worden gegeten. Door de keuze voor de kaas gemengd met het eten natuurlijk een beetje een ander smaakje, maar wat een heerlijk recept! 

En vandaag, zondag.... Genoeg in huis om een lekkere maaltijd samen te stellen. Daarover volgende keer maar weer. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten